Helaas zijn deze enzymen een groot deel van het jaar niet beschikbaar bij mijn leverancier. Op dit moment is er veel vraag naar vanwege het vele fruit. Ook gistvoedingszouten verkoop je eigenlijk alleen deze maand. De kans is groot dat ik binnenkort weer door de voorraad heen ben, vandaar dat ik ze niet standaard in de kit aanprijs, ik kan de kit dan niet compleet uitleveren.
Anders na het vergisten een paar weken koel zetten,krijg je ook meer sap.
wanneer enzym niet verkrijgbaar is kun je ook het fruit even 30 min koken voor te vergisten .
Maar je kunt ook i.p.v. enzym wat hoog diastatische neutraal mout gebruiken .
Diastatisch mout bevat ook actieve enzym .
Bij fruit kun je minder diastatisch mout gebruiken dan bij granen en andere mouten .
Bij graan is minimaal 1 : 10 . Bij fruit 1 : 50 .
Het zal zeker meer sap en betere vergisting geven .
Munckerick zal zeker kunnen helpen met mout dat neutraal , licht en hoog diastatisch is .
munkerick ? Pilsmout Bio 3-4,5 EBC ?
Of distillatiemout Bio https://bio-brouwmaat.nl/product/distillatiemout-bio-25-37-ebc/
Is ook heel neutraal en heeft een zeer hoog diastatisch vermogen 😉
Maar geeft dit niet een extra smaak aan het distillaat ?
Niet wanneer je niet teveel gebruikt, daarom kun je beter distillatiemout gebruiken.
Daarom verwees ik even naar jou Munckerik . Dank voor jou aanvulling.
Ik ken de distillatie mout van Munckerik nog niet. ( komt zeker nog aanbod ) . Voorzorg is altijd een licht en neutraal diastatisch mout te nemen . Wanneer je 1 deel mout op 50 delen Fruit neemt zal de smaak niet beïnvloed zijn . Ten hoogste is het eindprodukt wat zachter ( minder scherp in afdronk) van smaak dan zonder enzym te vergisten .
1:50 is voldoende .( 1: 20 max . !!)
Zo ik begrijp van Munckerik is het distillatie mout zeker een goed alternatief voor enzym .
Iemand een idee of er genoeg suiker in goudrenetten zit om het sap te gebruiken in de mix met sap van andere appelen?
Een goede zomer zal percentages hoger maken .
Thanks Robbert. Op de moestuin heb ik een achterbuurman met minimaal 40 kg val appels (jonagold) voor het oprapen :-). Tel daar bij de 40 kg die ik zelf al heb staan bij op en je hebt een leuke emmer. Jammer alleen dat de Champagnegist out of stock is....
bakkersgist , zelf gist maken of wild laten vergisten zijn dan ook goede opties
Momenteel gaat alles dat met wijnmaken te maken heeft erg hard. Ik hoop champagnegist in de loop van volgende week weer op voorraad zal zijn. De cidergist is er sowieso begin volgende week weer.
We hebben inmiddels wel een aantal nieuwe wijngisten die je natuurlijk ook voor andere fruitsoorten dan druiven kunt gebruiken. De SN9 van Mangrove Jack's is een erg populaire fruitgist met een hoge alcohol tollerantie
Hier vind je alle wijngsiten en toebehoren. https://www.stookwinkel.nl/product-categorie/wijnen-en-ciders/
Thanks voor de tip en bevestiging van mijn vermoeden. Ik heb inderdaad de SN9 bij de koperen speeltjes besteld. Bestelling is afgerond, dus zal morgen/overmorgen wel binnenkomen :-). Kunnen we van het weekend lekker ontsappen....