alle hulpmiddelen schoongemaakt met soda oplossing en daarna met de doucekop schoon gespoeld in de bad kuip. Vervolgens 5 liter water met 8 kg suiker opgelost. vervolgens +- 15 min licht door laten koken. Vervolgens een emmer gevuld met 10 liter water, Gewacht tot 29 graden dan pas de turbogist toegevoegd! Nu 10 uur later nog geen bubbeltje te zien in me waterslot laat staan in de emmer! Rara wat doe ik fout!
Geduld is een schone zaak. Gaat vanzelf beginnen.
Het had eigenlijk al wel moeten beginnen. Een sneetje brood er in of wat appelsap brengt het meestal alsnog snel op gang.
shadowsplace,
Drie opmerkingen:
1. 25 graden is genoeg bij de vergisting
2. Zo ik lees gebruik je 5 + 10 = 15 liter water om te laten vergisten.
Op 8 kg suiker dien je 25 liter water te nemen.
3. De vergisting is ongeveer 10 dagen.
Klaren is niet persé nodig. Als je het goed uit laat gisten zakt alles vanzelf naar de bodem.
Daarna met een speciale hevel heel voorzichtig afhevelen en vooral de gistton niet bewegen!!!
Suc6
Super bedankt voor jullie snelle respons! Het op gang brengen met appelsap en wit brood net toe gepast en nu maar wachten! Zoals al in deze topic is vermeld!
Betweter super bedankt voor jou pointers. Hier kan ik zeker wat mee!
Maar in het basis recept hier te vinden op het forum staat duidelijk: men neme een 25 liter vat en doen er 10 liter koud water in. Los in een pan 8 kilo suiker op in 5 liter water. Dus vandaar mijn recept! Maar zal volgende keer 25 liter aanhouden misschien zit het hier wel in!!
Er zijn ook meerdere soorten turbogist met allen hun eigen recept natuurlijk. De Turbogist 8KG is bedoeld voor een totaalvolume van 25 liter inclusief het water en de suiker. In hoeveel delen je dat in hoeveel liter water oplost doet er niet zo toe, als het totaal volume 25 liter is met 8 kilo er in is het recept gewoon goed.
Teveel suiker in het water kan de gist niet goed tegen. ook Turbogist niet. 8 kilo suiker op 25 liter is eigenlijk best wel heftig en net op het randje van wat de gist aankan. is het eenmaal op gang dan is het geen probleem meer. Ik denk eigenlijk dat het beter is om met 6 kilo te beginnen en zodra het lekker staat te borrelen de laatste 2 kilo erbij te doen. Dat voorkomt zeker eventuele opstartproblemen.
Kijk Stookforum dit en alle andere putnjes maken dit forum tot een top forum! Wederom Bedankt!!!!!!!!!
Is het nu nog verstandig om plus minus er 5 liter water er bij te doen of eerst wachten op het borrelen wat denk ik nu langzaam opgang komt!
Wat is je totaal volume nu? Vul maximaal aan tot 25 liter.
20,5 liter
Vul maar aan tot 25 liter, het is nu te zoet denk ik.
Iedereen bedankt voor het mee denken en voor de tips. Zit nu te glunderen naast een borrelende gistemmer!
nu nog even me 0,5 liter still pot de komende weken klaar maken. Kon niet zo snel aan een leuke still komen. Mochten jullie nog iets weten hoor graag van jullie!
Goed om te horen!
0,5 liter....dan heb je nog wel wat stookuurtjes te gaan 🙂 kun je lekker oefenen voor je aan het echte werk begint 🙂
Succes!
Zo net een of andere pools drankje er door heen gejacht foto's volgen!