Meldingen
Alles wissen

Basis suker mash gaat niet borrelen

Pagina 2 / 4

Berichten: 15
Topic starter
(@shadowsplace)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beantwoorden
Berichten: 15
Topic starter
(@shadowsplace)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beantwoorden
Berichten: 15
Topic starter
(@shadowsplace)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Klein maar fijn en je kan lekker oefen!
op- aanmerkingen alsmede verbeter punten worden zeer op prijs gesteld!

Beantwoorden
Berichten: 5
(@gorryborry)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

giststarter bij doen

Beantwoorden
Berichten: 11
(@har)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

hoi leden van het stokers forum,ik heb een fout gemaakt en wel de volgende,ik heb de gist per abuis gelijk in het water gedaan in plaats van in de suikeroplossing nu na 2 dagen gaat het nog steeds niet borrelen,wel zit er veel gas in de fles als ik er flink mee schud.Hoe kan ik dit oplossen?

Beantwoorden
Berichten: 81
(@jantje)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Drie dagen geleden ben ik begonnen met m'n eerste vat van 25 liter met 6 kilo suiker en een zakje C48 turbogist. Omdat ik had gelezen dat de optimale temperatuur 25 graden is, heb ik het vat bij een CV radiator gezet. Het begon binnen een paar minuten al te borrelen. Tot m'n schrik ging de temperatuur rap omhoog, maar bleef rond de 29 hangen. Uiteindelijk stopte de gisting na zo'n 52 uur. Als experiment heb ik er toen nog een kilo suiker bijgedaan (opgelost in wat opgewarmd brouwel) en binnen een minuut of 10 begon de boel weer vrolijk te bruisen.

Wat ik me nu afvraag: is het niet slimmer om te starten met 4 kilo suiker en er dan na een dag 2  kilo aan toe te voegen en de dag daarop eventueel nog 1 tot 2 kilo?

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je hebt het goed gedaan hoor! 
De C48 heb ik nooit gebruikt, maar inplaats van de aangeraden 8 kilo bij de Prestige 8KG Turbogist begin ik meestal met 6,5 a 7 kilo en voeg de rest toe als het lekker op gang is. na een dag ofzo.  Dat vind de gist net even iets prettiger heb ik het idee. Bij het toevoegen van de suiker wel zorgen dat er wat ruimte over is in de emmer want het kan flink gaan schuimen als de gist ontdekt dat er verse suiker is.

Wat betreft de temperatuur, een wash van turbobgist en suiker mag je rustig wat koeler wegzetten. Die produceert inderdaad zelf behoorlijk wat warmte tijdens de wilde gisting. Kamertemperatuur a 20 graden is prima. Wordt vanzelf warmer 🙂

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bij het vergisten van suiker praten we eigenlijk over 2 stappen :
De Suiker wordt door een soort van Hydrolyse proces door de in de gist aanwezige enzymen tot glucose en fructose getransformeerd.
Deze worden dan weer door dezelfde Enzymen weer omgezet in Ethanol en CO2. Dit is een exotherme reactie , er komt warmte bij vrij.
Het borrelen van dje waterslot is dus het ontsnappen van de gevormde CO2

Beantwoorden
Berichten: 14
(@wodkaivan)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het probleem met de sugarmash had ik laatst ook te weinig water 🙁 op het recept van het forum staat niet dat je het moet afvullen tot 25liter en ik heb nu ook al 2 zakjes gehad waarbij het niet binnen 24 uur start met gisten brood erbij en gaan met die banaan op het zakje turbo gist staat 10-14 dagen laten gisten waneer is het nu eigenlijk helemaal uit gegist??

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Te weinig water staat gelijk aan te veel suiker en te veel suiker kan je gist niet mee omgaan. Maar wat ik gelezen heb van jou Ivan is dat je het eigenlijk gewoon goed had gedaan maar dat je de acoholdobber had gebruikt inplaats van je vinometer toch? Dus eigenlijk had je een prima vergisting...

Het is uitgegist als je waterslot niet meer bubbelt.

Beantwoorden
Berichten: 81
(@jantje)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wat sommigen misschien vergeten is om citroenzuur toe te voegen. Ik heb het recept voor invertsuiker gevolgd uit 'het volkomen stookboek' en daarin staat dat er 1 gram citroenzuur per kilo suiker moet worden toegevoegd. Ik dacht eerst dat dit nodig was voor het omzettingsproces, maar nu vermoed ik dat dit nodig is om de pH op de juiste waarde te brengen. 

Dus de proef op de som genomen: het water dat hier uit de kraan komt heeft een pH van 7,5. Na toevoeging van 250 g suiker per liter is die nog steeds 7,5. Maar na toevoeging van 0,25 g citroenzuur (= 1 gram per kg suiker) is de pH 4,8. En dit is een waarde waarbij gist zich lekker voelt. Dat is denk ik ook de reden dat het toevoegen van appelsap effect heeft, omdat dit nogal zuur is (pH 2,8) waardoor de pH in het suikermengsel daalt en de gistcellen het meer naar hun zin hebben.

Beantwoorden
Berichten: 20
(@strandjutter)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het volkomen stookboek is geschreven in 1978 zo uit mijn hoofd, toen bestonden er geen turbogisten. een zak turbogist bevat alles al, dus ook citroenzuur.

Wat in het volkomen stookboek beschreven staat gaat wel op voor de normale korrel wijn en fruitgisten.

Beantwoorden
Berichten: 81
(@jantje)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ok, dat wist ik niet. Volgende keer zal ik het eens zonder citroenzuur proberen en dan de pH meten na toevoeging van de turbogist.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Strandjutter,
De eerste druk van Het Volkomen Stookboek is van 1991
Tweede, herziene druk 1997
Derde druk 2000
Vierde, herziene druk 2014
Vijfde en voorlopig laatste druk 2015
ISBN 978 90 5937 3952  Lubberhuizen.nl

Beantwoorden
Berichten: 20
(@strandjutter)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Klopt, ik zie het nu. Mijn likeurenboek van Joyce Y. van Doorn van uitgeverij Bert Bakker is uit 1978. Die is overigens nooit herschreven helaas, want er staan fantastische recepten in.

Beantwoorden
Pagina 2 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?