Meldingen
Alles wissen

nieuw hier en welke still / stookketel voor likeuren


Berichten: 4
Topic starter
(@opstokertje)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beste,
Ik ben volkomen nieuw met het maken van likeur. wel heb ik er door de jaren heen best wel veel over gelezen. ik zou deze winter toch en van start willen gaan met het maken van 1 of meerdere likeurs. als ik rondneus op internet kom ik veelal de alambiek tegen. zijn er nog meer merken en heeft de inhoud van de ketel ook non invloed op de smaak en/of kwaliteit.
megt vriendelijke groet,

Beantwoorden
8 reacties
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dag Opstokertje, de inhoud heeft geen effect op smaak of kwaliteit. Als je alleen likeuren wilt gaan maken heb je een zuivere alcohol nodig welke je kunt maken met de hier besproken ketel:  http://www.stookforum.nl/thread/alle-vragen-en-antwoorden-betreft-de-t500-mogen-hier/

Veel succes!

Beantwoorden
Berichten: 4
Topic starter
(@opstokertje)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo, dank voor de terugkoppeling. ik kom heel er veel de koperen Alambiek tegen. deze vind ik persoonlijk visueel een stuk mooier dan de T500, maar uiteindelijk gaat het om de kwaliteit. is het in dit geval toch beter een T500 aan te schaffen, of voldoet een koperen Alambiek ook.
Groet,

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Als je puur met schone alcohol likeuren wilt gaan maken dan heb je de T500 nodig. Wil je eerst zelf fruit gaan vergisten, stoken en daar weer likeuren van maken, dan heb je een koperen alambiek nodig.

Ons lid Leon  (  http://www.stookforum.nl/member/kusleon/  ) maakt likeuren van de eau de vie die hij eerst van fruit gemaakt heeft, en eerlijk is eerlijk, dat zijn wel de beste likeuren die er bestaan.

Maar wil je gewoon op een eenvoudige wijze, goede likeuren maken dan kun je met de T500 dus eenvoudig schone alcohol maken waar je later je vruchten en smaakmakers in kunt laten trekken (macereren) of je kunt smaak essenses gebruiken om je likeuren te maken. Dat is iets minder authentiek maar zeker erg lekker!

Als je meer wilt weten over de T500 dan graag in het daarvoor bestemde topic  http://www.stookforum.nl/thread/alle-vragen-en-antwoorden-betreft-de-t500-mogen-hier/

Beantwoorden
Berichten: 4
Topic starter
(@opstokertje)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dus als je uiteindelijk voor de beste kwaliteit en lekkerste likeur gaat kom je uit op een koperen Alambiek?

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

In mijn opinie wel. De industriele likeuren uit de slijterij worden natuurlijk allemaal van schone pure alcohol gemaakt. Maar de echte oude likeurboeken spreken allemaal van Eau de Vie of Brandewijn als basis, en dat maak je alleen met een alambiek.

Beantwoorden
Berichten: 120
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik kan het er niet meer mee eens zijn. En ik ben niet eens een liefhebber van likeur.

Echter heb ik wel ervaring met het vergisten en destilleren van vruchtenalcohol. Het kost enige moeite om de kunst onder de knie te krijgen. Want dat het een kunst of een ambacht is om met een alambiek te kunnen werken staat ook wel vast.

Met een alambiek kunt u echter uit vergiste vruchtensap ook heel goed de smaak van de grondstof door middel van enkelvoudige destillatie mee overhalen. De kenner proeft aan het destillaat welke grondstoffen erin zitten. Vakmanschap is meesterschap.

Ook kunt u met een alambiek smaakneutrale alcohol maken. Dat kost meer tijd en moeite, maar om in vaktermen te blijven bereikt u dit door de alcohol dubbel of zelfs driedubbel "over te halen". Door deze manier van werken worden geurtjes en smaakjes die ongewenst zijn als het ware uit het destillaat weg gewassen.

Het lijkt mij dat voor een goede likeur een alcohol vereist is waarin de smaak van de grondstof nog duidelijk aanwezig is, en dat gaat heel goed met een alambiek.

Ik weet niet eens wat een T500 is. Heb er nul ervaring mee, en er dus ook geen mening over.

Beantwoorden
Berichten: 4
Topic starter
(@opstokertje)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

beste,
ik ga denk ik toch voor de Alambiek. een midden formaat zou ik dan graag willen aanschaffen. kunt u me adviseren welke ik dan het beste kan aanschaffen voor de likeur, want daar wil ik hem uiteindelijk voor gaan gebruiken.
mvgr,

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Opstokertje,

Een middenmaat is de 10 of 12 liter. als je iets meer mogelijkheden wilt hebben kies dan de 12 liter. deze heeft een kolom met korf waar je kruiden en smaakmakers in kunt doen om mee te distilleren. dus voor het maken van likeuren is hij iets meervoudiger te gebruiken.

Succes bij het maken van een goede keus!

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?