Meldingen
Alles wissen

Basis suker mash gaat niet borrelen

Pagina 3 / 4

Berichten: 214
(@kusleon)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Jongens.. gist heeft naast suiker en warmte ook lucht nodig, zeker bij het opstarten van de vergisting is het goed om de mix te beluchten.. een tip uit het bierbrouwen..

Koop bij de dierenwinkel op de hoek een vissen beluchtingspomp.. en, wat ze noemen; een beluchting steentje.. en het slangetje natuurlijk (10 euro ongeveer)

Maak het steentje eerst schoon met kokend water. Sluit het slangetje aan het pompje en het bruissteentje aan de andere zijde van de slang..
Laat het bruis steentje in de mix van suiker, water en je turbogist.. zakken en laat dit voor en half / of klein uurtje goed door bruisen..  
Hier mee voeg je lucht met zuurstof toe, wat het gist nodig heeft om makkelijker opstarten.. 

probeer maar..

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Leon,
Dat beluchtingspompje + steentje wordt gebruikt bij het bierbrouwen om een giststarter te maken. Vooral bij het kopieren van een commercieel bier
Bij een giststarter is het de bedoeling om je gist te vermeerderen.
Om gist te vermeerderen heb je niet alleen de beluchting nodig, maar ook een magneetroerder.
Daarna kun je de gist toevoegen aan je bierbatch voor de hoofdgisting.
=====================
Bij het vullen van het gistvat met water, suiker en gist, dus je suikerwasch om te stoken, is het de bedoeling dat je het vat niet verder vult dan het bovenste streepje waar 25 ltr. staat.
Er blijft dan voor de gist voldoende lucht over om zich te vermeerderen.
Wanneer de lucht op is gaat de gist de suiker omzetten in alcohol + CO2.
Vandaar het waterslot, zodat er verder geen lucht meer inkomt.

Beantwoorden
Berichten: 214
(@kusleon)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

sorry maar je gebruikt.. geen beluchting..  bij het maken van een giststarter. als je dit doet riskeer je een besmetting omdat je de steen niet steriel kan krijgen. Bij een giststarter kan je wel een magneet roer machinetje gebruiken (overigens makkelijk zelf te maken). 

Rob, Beluchten van bierwort of bij onze vergistingmixen heeft het wel degelijk zin. Door het toevoeren van luchtbubbels (spreek wel van kamertemperatuur) kan het gist sneller actief worden. Het gist heeft naast de suiker en warmte zuurstof nodig voor zijn verbranding.. als de drie factoren bij elkaar zijn geniet het gist en doet zijn ding.. en laat het waterslot bubbelen van plezier..   

maar het is maar een tip die je mag volgen of niet.. "dat mag je dus zelf weten"

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het enige wat je kunt doen om de gist in je suikerwash zich goed te laten vermeerderen is het vat met een douchekop met water van 25 graden vullen, zodat er extra zuurstof in komt. Daarna de totale suikerwash tot aan het streepje van 25 ltr. vullen, zodat er voldoende lucht (zuurstof) overblijft.
Overigens is je beluchtingssteentje net als de erlenmeijer steriel te krijgen door hem een halfuur in de oven te plaatsen.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Leon,
Hier het recept voor het maken van een GISTSTARTER:
(Overgenomen van de site van "Brouwmaatje".
=====================================

Bierbrouwen

Maken van een giststarter

Waarom en hoe een giststarter maken?
Voor brouwsels met een groter volume of met een begindichtheid hoger dan 1050 is het aan te raden een giststarter te maken.

De hoeveelheid gebruikte gistcellen is cruciaal voor de kwaliteit van het bier. De meeste brouwers gebruiken veel te weinig gist.

Niet alleen een onvolledige vergisting kan het gevolg zijn, maar ook smaakafwijkingen en meer kans op infecties zijn dikwijls het gevolg van een “onderbemanning” van de gist.

Daarom is het maken van een giststarter wenselijk.
Dit is niet zo moeilijk: los 100 gram moutextract in poedervorm op in 1000 ml water en voeg hier 5 g gistvoedingszout of nutrivit aan toe.

Kook dit gedurende 5 minuten en giet deze vervolgens in een goed gereinigd en ontsmet recipiënt (glazen erlenmeyer e.d.), sluit goed af met een prop watten en laat afkoelen.

Voeg de gist na afkoeling toe en belucht goed(bij voorkeur met een RVS luchtsteentje en een luchtpompje met een steriel luchtfiltertje).

Houd het recipiënt, afgesloten met een waterslot, op een temperatuur van 21 tot 26°C en dit gedurende 12 uur (voortzetting van de vermenigvuldiging van de gist).

Uw giststarter is klaar voor gebruik (of voor verdere vermeerdering) voeg deze giststarter toe aan het wort.

De ervaring wijst uit dat het wort wanneer het het gistvat in gaat het beste belucht kan worden om een optimalere vergisting te verkrijgen.

Dit wordt gedaan door het plaatsen van een inline beluchter met luchtpompje en luchtfilter. 

Als U de giststarter niet direct kunt toevoegen, zet hem dan tijdelijk in de koelkast.

Haal de giststarter enkele uren voor gebruik uit de koelkast zodat hij even kan opwarmen tot kamertemperatuur alvorens hem aan het wort toe te voegen.

Onze ervaring is dat een dergelijke giststarter voldoende is voor het vergisten van 20 – 25 liter wort.  

Naar gelang de hoeveelheid wort toeneemt kun je het beste ook de giststarter verhoudingswijs vergroten.

Beantwoorden
Berichten: 81
(@jantje)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nog even terugkomend op de pH: net een nieuwe emmer gestart met C48 turbogist zonder toevoeging van citroenzuur. Na toevoeging van de gist was de pH nog 6,1 (kraanwater 7,5). Er is zit dus inderdaad wel een pH stabilisator in de gist, maar niet genoeg om de pH laag genoeg te krijgen.  Ik denk toch dat de combinatie van een te hoge pH en te veel suiker de oorzaak is dat de vergisting van de topicstarter niet goed op gang kwam.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De pH wordt verlaagd door de suiker.

Bij maischen (van b.v.bier/wort) is de pH belangrijk voor de enzymen die de zetmeel om te moeten zetten in suiker. 

Beantwoorden
Berichten: 81
(@jantje)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De pH was bij mij zowel zonder als met suiker 7,5, dus suiker verlaagt die niet. De pH is niet alleen belangrijk bij het maischen, maar ook bij de vergisting. Gist voelt zich het prettigst bij een pH tussen de 3,5 en 5,5.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik weet natuurlijk niet waar je de pH mee meet maar suiker verlaagt je pH als je water 7.5 is. Mijn meter geeft dat ook aan. Het is weliswaar niet veel, dat ben ik met je eens.

Mijn water heeft dan ook een hoger pH gehalte (varieert tussen de 7,8 en 8.2).

Beantwoorden
Berichten: 44
(@witteke)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wil net een wash gaan aanmaken van 25 liter met Turbogist 8 en 8 kg suiker. 8 kg lijkt volgens jou veel om  de fermentering te starten. Beginnen met 6 kg suiker tot het goed op gang is en dan de overige 2 kg suiker bijvoegen. Hoe zit het dan met de verhoudingen van het water? Van de eerste keer (met de 6 kg) aanvullen tot 25 liter of iets minder?

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Witteke, als het goed is staat er op de verpakking van de "Turbogist 8" het percentage alcohol van 6 en 8kg suiker.

Het is niet aan te raden  om meerdere redenen om op een later tijdstip de 2 kg suiker toe te voegen. Dus ook het deksel van het vat NIET openen, het waterslot zit er niet voor niets op.

Dit onderwerp is al meerdere keren aan de orde geweest en mensen denken het beter te weten. Er is maar één manier goed en die levert het hoogste percentage alcohol op.

 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik weet even niet precies hoeveel water je normaal exact gebruikt. het komt ook niet zo precies hoor. Probeer in totaal evenveel water te gebruiken als normaal anders heeft het geen zin om te wachten met de resterende suiker 🙂 zodat je na het toevoegen van de laatste 2 kilo alsnog op 25 liter uitkomt.

Ook als je het recept wel volgens de gebruiksaanwijzing maakt komt het goed hoor, maar soms moet je dan even geduld hebben.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De recepten verschillen per merk. Ook het waterslot wordt bij sommige afgeraden en bij de andere weer aangeraden. Dit ivm schuim. Uiteindelijk komt het altijd goed 😉

Beantwoorden
mauser
Berichten: 235
(@mauser)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo, Heb een suikerwash vergist met eerst 10 liter warm water en 7 kilo suiker. Goed roeren tot alles is opgelost. Daarna met koud water gevuld tot 24 a 25 liter. Had nog een zakje Alcotec 48 turbo gist liggen. Die bovenop de mix gestrooid toen het onder de 30 graden was. Half uurtje gewacht totdat er en dikke schuimlaag ontstond en daarna alles goed erdoorheen geroerd. begon binnen een uur te borrelen. na 9 dagen uitgegist en gemeten met een vinometer. 21% top. Eerst een striprun gedaan in mijn 5 liter snelkookpan. Opbrenst 1,5 liter van 55%. Dacht zelf niet slecht. Straks weer een striprun doen en die opbrengst samen met de vorige en en nieuwe mash een spiritrun doen.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

mauser, op het zakje Alcotec 48 Turbo staat vermeld:

6 kg suiker voor 14% alcohol in 48 uur of

8 kg suiker voor 20% alcohol  in 5 dagen

In ieder geval dus 8 kg suiker, alleen is het beter om de suikerwash uit te laten gisten, dan hoef je ook niet te klaren.

Had je geen suiker meer staan???

Beantwoorden
Pagina 3 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?