Nog 1 vraag filter je die ,, zooi,, nog met koolstof
het aantal keren dat je stookt hangt af wat je voor product stookt .
Wat je doel stelling is te maken In aroma
Hangt ook af hoe de ketel presteert .
Filteren door koolstof die je uitsluitend bij distilleer fouten of fouten in basis product.
of wanneer de installatie te kort schiet om een product zuiver te krijgen .
Nu lees ik op verschillende topics stukjes over de voorloop ,middenloop en naloop.
Als je uit mout distilleert om als eindresultaat whisky te krijgen moet je meerdere malen distilleren.
Liefst 3x om aan het goede alcohol percentage te komen.
Wat is me nog niet helemaal duidelijk.
gooi je bij je ruwstook je voorloop weg of gaat deze mee bij de 2e distillatie ?(fijnstook)
Als je deze bij je ruwstook weg zou gooien is er dan nog kans dat je een kleine hoeveelheid Methanol distilleert uit je fijnstook?
Is dit alleen te herkennen door proeven?
Alvast bedankt,
Als je uit een graanvergisting een drank wilt stoken, moet je twee of drie keer stoken, Dat is mede afhankelijk van je installatie en je drank.
Methanol is geen probleem bij graanstooksels. Of je wel of niet een voorstook apart houdt tijdens de eerste, tweede of eventuele derde stook is een keuze.
Waar ik ook geen duidelijk antwoord op kan vinden is:
Bij het opslaan in een nieuw eiken vat moet je je eigen distillaat (die normaal 3 jaar moet rijpen om whisky te heten) niet te lang laten zitten omdat dan de eiken smaak te heftig wordt.
Er wordt geschreven dat het na een paar maanden al te veel naar hout gaat smaken.
Hoe moet je dit dan voor langere tijd opslaan in een nieuw vat?
Is het dan verstandig om een nieuw vat (nadat deze waterdicht is gemaakt) eerst te voorzien van bestaande whisky zodat daar de smaak van het hout het meeste in gaat zitten en als het zover is deze dan wisselen met je eigen distillaat?
Ik weet dat het beginnersvragen zijn maar na veel lezen heb ik hier nog geen antwoord op kunnen vinden.
Alvorens ik me spullen aan gaat schaffen wil ik eerst alles weten.
Alvast bedankt,
Dit is een compleet andere vraag. En die wordt ook pas van belang als je eenmaal voldoende drank gedestilleerd hebt. Dat duurt dus nog een tijdje, als ik het goed begrijp.
Overigens is er wel een ingewikkelde relatie tussen de gestookte drank en het bewaarvat.
Vat lagering kan variëren van enkele maanden tot enkele decennia .
En nieuw vat zal inderdaad enorm veel stoffen afgeven die smaken vormen .
Daarom wordt vaak gekozen voor eerder gebruikte vaten .
Maar je kunt ook een vat voorbehandelen voordat je deze on gebruik gaat nemen .
Daar zijn diverse methodes voor.
Bij whiskey is gebruikelijk om de compleet gewonnen drank te her distileren .
In Tweede overhaal verwijder je de voor en naloop als je 2 x stookt .
Wanneer je een 3 e overhaal gebruikt verwijder je de voorloop in 2e en in 3e voorloop en naloop.
Keuze van aantal keren overhalen is inderdaad afhankelijk van installatie , kwaliteit brouwsel wat je gaat overhalen .
En afhankelijk van hoe zwaar je de smaken wil laten zijn .
Voor het gemak en ruimte gebruik ik darkrost snippers,ik vind een vaatje erg mooi maar waar laat ik een vat van 100 ltr.de alc.van de druiven maak ik + -40 42% ik gooi hem op snippers gaat buiten in de zon in fessen van 5 litr.om dat ik niets meet of weeg heeft elke fles een andere smaak ,ik gooi al die kannen bij elkaar zeef het door wit keuken papier en het gaat de flessen in.de snippers die ik gebruikt heb gebruik ik later weer voor mijn maiswhisky.die gaat ook eerst op de darkrost en daarna nog een keer een tijd + - 3wkn op de snippers die ik bewaard heb vd druiven.daarna gebruik ik de snippers bij het roken van vlees.econoom he.
Ik heb nu al enkele malen zuivere alcohol gestookt van suiker en ook van graan.
Nu zou ik eens een whisky willen stoken , dit doe je dus best in een koperen ketel lees ik
Maar kan je ook de eerste stook in een inox ketel doen , en je tweede stook in een koperen of verlies je smaak met je eerste stook in inox ?
Mijn stookketel is deze
vind niet onmiddelijk een foto , maar is de baby dragon
Stond op het punt een whisky ketel te kopen in stookwinkel van 10 liter maar zie dat hij uitverkocht is
Simpel Ja je kunt ook op RVS whiskey stoken . Zorg dat jou warmte beheer goed is .
Koper is beneficiair i.d.d. op smaak . maar dat is met langdurige stook of grotere hoeveelheid . Wanneer je kleine hoeveelheden stookt en tussendoor ketel afkoelt en reinigt ben je voordeel kwijt .
de kenners en fijn proevers merken het op wanneer er op RVS of koper is gestookt .
Maar in principe zal je Met RVS een zeer redelijk product kunnen krijgen .
En doe ik dit best met een lange of korte kolom ?
Whiskey gebruik je nooit een kolom bij . alleen een whiskey hoed of spat bol .
Dus zo kort mogelijk boven op ketel
Ik heb nu al enkele malen zuivere alcohol gestookt van suiker en ook van graan.
Nu zou ik eens een whisky willen stoken , dit doe je dus best in een koperen ketel lees ik
Maar kan je ook de eerste stook in een inox ketel doen , en je tweede stook in een koperen of verlies je smaak met je eerste stook in inox ?
Mijn stookketel is deze
vind niet onmiddelijk een foto , maar is de baby dragon
Stond op het punt een whisky ketel te kopen in stookwinkel van 10 liter maar zie dat hij uitverkocht is
Hey Stook, stuur me maar een mailtje, ik heb er nog wel 1 staan. Ik kan de voorraad nu niet bijwerken anders krijgt de hele waitlist bericht dat ze er weer zijn....
Hoe veel kan je vullen voor te verstoken voor de helft of 3/4 van je ketelinhoud ?
Een 10 liter ketel kan gewoon 10 liter in. Dan heb je nog flink ruimte over.
Heb me zojuist even laten gaan en in plaats van de 10 liter heb ik de 15 liter gekocht
Ik ben in blijde verwachting ?