Ongeveer 25 jaar geleden kregen we van een Duitse vriendin een ongemarkeerde fles met drank van een Oostenrijkse boer/stoker. Deze avond neem ik na jaren een borrelglaasje van dat goedje (ik heb nog een 20cl over); de smaak is die van een overheerlijke kirsch of obstler met een hint van vanille.
Heeft iemand ervaring met het toevoegen van dit soort "parfum"? Ik heb verse Madagascar vanilla stokken (op rum tegen uitdrogen) in mijn keuken.
Niemand die iets afweet van vanillesmaak in eau-de-vie? Dat zou mij verwonderen gezien het actieve -en hoogst aangename- forum hier.
Wat is de vraag exact ?
zoek je een recept of hoe vanille te gebruiken?
Vanille wordt in diverse dranken gebruikt .
Macereren , mee gestookt , gepercoleerd ,
Extracten van gemaakt die secondaire ketel wordt gebruikt om de drank daarover heen te distileren .
En er zijn de exotische vanille likeuren .
Vanille is een product net als munt waarmee je subtiele accenten kunt geven .
Cacao , koffie , noten likeuren hebben vaak een vanille accent .
Likeuren van kokosnoot melk , vanille is een van de erotische likeuren .
Creme , room likeuren zijn wat vergeten dranken vanwege ook houdbaarheid maar vanille is daar veelal in aanwezig .
denk ook b.v. aan Bailey achtige likeuren .
Bruids likeur , enz.
Pas alleen altijd op voor overheersing net als bij menthol en mint
Hoi Robbert, mijn bedoeling is om een subtiele vanillesmaak toe te voegen aan een distillaat van vruchtenschnaps, dus via een alambiek.
Ik heb voldoende vanillebonen beschikbaar maar ik ken de dosering niet om tijdens het stoken te gebruiken. En liefst gebruik makend van natuurlijke bonen.
Uit je tweede post kan ik een hoeveelheid van 2,5 pond (ongeveer 1kg!!) bonen per gallon? Of is het 2 ounce per gallon? Of is dit om zelf essence te maken?
Dat is om extracten / essence te maken die je dan weer kunt gebruiken in dranken / likeuren ( taart )
Voor een au de vie kun je 0,5 tot 5 gram per liter gebruiken .
bij creme/ room / cacao / koffie likeuren e.d. trek je de Vanille einige tijd in melk voor een au de vie in een vruchtensap . .
Bedoel je 0,5 tot 5 gram essence, of zuivere bonen?
sorry mijn bericht was i.d.d. wat onduidelijk.
Je gebruikt voor bij gewoon likeur bereiding of toevoegen aan au de vie 0,5 tot 5 gr Vanille boon per liter .
Hoi Robbert, en voeg ik die bonen toe tijdens gisting, of pas tijdens de opwarming in de alambiek?
voor een au de vie kun je de bonen toevoegen voor het opwarmen van het destillaat .
Je kunt ze ook na destillatie laten trekken in de drank.