Meldingen
Alles wissen

Bevriezen ipv stoken


Berichten: 196
Topic starter
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vermits stoken werkt op basis van een verschillend kookpunt vroeg ik mij af of er ook gedistilleerd kan worden door gebruik te maken van een verschillend smeltpunt?

Ik heb wel al eens vergeten ijsthee uit de diepvries te halen en daar was het ijs echt puur water. Anderzijds wordt limoncello uit de diepvries gewoon heel koud maar daar zit natuurlijk veel alcohol en suiker in. Moest het nu stenen uit de grond vriezen, zou je dan een deel van het water uit je stookwijn kunnen krijgen? Daarna zou je gewoon kunnen stoken voor de rest. Dat zou dan een besparing op energie en tijd moeten kunnen leveren. Je riskeert natuurlijk wel dat je recipiënt kapot vriest...

Beantwoorden
15 reacties
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ja hoor.  Is een veelgebruikte techniek bij het verhogen van het alcoholgehalte van sommige bieren zoals Snake Venom, Black Damnation, Schorschbock, etc ....  Het water wordt er gewoon uitgevroren zodat je meer alcohol krijgt

 

Beantwoorden
Berichten: 191
 ScS
(@sarges)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wordt ook gedaan met bijvoorbeeld wijn, nachtje in de vriezer. Dan een beetje los roeren/prakken en op een theedoek in de sladroger. Draaien en je hebt ongeveer 35% alcohol. Makkelijk voor een likeurtje.

Beantwoorden
Berichten: 196
Topic starter
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Die techniek zag ik maar dat zie ik mij met een batch van 25l niet doen ...

Beantwoorden
Berichten: 196
 Arak
(@arak)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Laatst nog gedaan met gember.

https://www.stookforum.nl/thread/gember-liquer-dmv-vries-destilleren/

In amereka maken ze zo apple jack. een liqeur gemaakt van cider.

Grt Erik.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hmmm, mijns inziens niet echt aangeraden

Met deze methode haal je alleen water weg.  Dus de dode gistcellen, foreshots, aftershots etc blijft achter in je drank en bovendien in hogere concentraties.

Dus prima voor een kater van 7 op de schaal van delirium.

Het is echter een prima methode indien je ketel aan de kleine kant is en je frieskast heel groot.  Bv het type vriezer waar je je schoonmoeder in kan dumpen.

Je kan dan eerst het alco gehalte van je gisting verhogen door te vriezen en daarna distilleren.  Het verlies is wel groter.

PS je kan het uitlekken versnellen door centrifugale kracht.  Gebruik een boormachine en spin de bevroren fles rond.

 

 

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@denniscuracao)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

New Member
Berichten: 2

@psycat Maar je schoonmoeder gaat toch niet gisten hoop ik.

 

Beantwoorden
Berichten: 196
Topic starter
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als ik het goed begrijp hoef ik niet te verwachten dat ik in een geklaarde stookwijn stukjes ijs ga kunnen uit de wijn halen als het water bevriest en de ethanol nog vloeibaar is.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Klopt

Je krijgt 1 grote brok ijs.

Geruchten beweren dat je in canada cider kan laten bevriezen in een vat op een dusdanige manier dat de alcohol als het ware in een bubel samentrekt in het midden van een solide blok ijs.

Heb het echter nooit gezien.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

bubel is natuurlijk bubbel en frieskast is uiteraard vrieskast

 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nee. Toen ik het probeerde met uitgegist appelsap kreeg ik een mengsel van ingedikte stookwijn en scherfjes ijs. Het water bevriest niet in een grote klont, maar als allemaal kleine beetjes. Door uitlekken zakt een groot deel van de stookwijn daar wel tussenuit, maar het is lastig om een goede scheiding te krijgen. Dat idee van de centrifuge staat me wel aan, maar komt wel erg laat. 😉

Maar ik kreeg wel wat dikkere stookwijn, dus inderdaad wat hoger alcoholgehalte, bij het distilleren.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Toen ik het probeerde met uitgegist appelsap kreeg ik een mengsel van ingedikte stookwijn en scherfjes ijs. Het water bevriest niet in een grote klont, maar als allemaal kleine beetjes.

Kees22

Dan moet je een HEEL erg hoog alco gehalte gehad hebben in je mash van appelsap.

Een "standaard" mash of wash zal bij -20 C, na uitgisting, altijd, tot een stevige klomp vast vriezen.

Tenminste met bakkersgist.   Ik kan niet meepraten over turbogist. 

In Saudi bv is alle alco verboden.  Zelfs kirsh chocolade pralines. 

Om het risico bij stoken te beperken (geur), concentreren de meeste expat stokers hun mash, door hem eerst een paar maal na elkaar te vriezen.  Je hebt dan wel heel veel verlies maar dat weegt niet op tegenover de 200 stokslagen op je voetzolen op vrijdag in geval ze je betrappen.  Bovendien is de suiker er spotgoedkoop, gesubsidieerd en handig te krijgen in zakken van 20kg.  Water leveren ze in handige gistflessen van 15 liter met een schroefdop.

Na een paar vries scheidingen, krijg je inderdaad ijsschilfers in een siroopachtige vloeistof.  Je kan dit door een heel fijne inox zeef gieten,  Dan blijft het meeste ijs in de zeef.  Dat is dan finaal want verder kan je niet meer vriezen met een standaard vrieskast.

Bij een eerste vries van de wash, blijft het gistoverschot doorgaans in het ijs.  Dus je filtert wel andere dingen dan alleen water.

Desondanks blijft het goedje bereslecht en zoals vermeld, een bron van oerdegelijke katers.

Nota :  wijn kan je op deze manier wel "versterken".  Je krijgt hoger alco gehalte maar de kwaliteit van je wijn ben je volledig kwijt.  Heel populair in rusland waar ze de wijn gewoon in de winter buiten zetten.

 

   

Beantwoorden
Berichten: 196
 Arak
(@arak)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het is idd niet aan te raden om een hele fles in een keer op te drinken.

Maar een borrelglaasje of 2 kan echt geen kwaad.

Dat de kwaliteit achter uit gaat is niet mijn ervaring. 

Het wordt juist een enorme smaak bom.

Een groot deel van de fruit aroma's die je normaal weg zou gooien met de voorloop zitten er nu nog in. Ook zijn er geen aroma's verloren gegaan/verandert door verhitting.

Bij obstlers zit de meeste narigheid er overigens ook nog in omdat ze traditioneel daarvan ook weinig tot geen voorloop weggooien.

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wel, als dat zo was, zou vries-distillatie heel algemeen zijn.  Dat is het echter niet en wel om smaakreden.

Vriesdistillatie en centrifugeren is goedkoper dan distilleren maar desondanks weinig of niet in gebruik.

Dus we zijn het erover eens dat we oneens zijn met elkaar.

🙂

Ciao

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

voor een suikervetgisting is vriesdistillatie al niet erg geschikt . er komt een nare lucht en bijsmaak mee . ( er is geen voor of naloop )
Enige wat geschikt is is een heldere wijn .
Maar het is het water dat bevriest en bepaalde stoffen vast houd .
maar naast ethanol , komen ook gelijk ethylacetaat , ethylacetaat , methyl , propyl gelijk mee samen met nog wat gebonden zuren.
Vaak is het een grote klont wat lang duurt waardoor al snel ook weer ander ontdooi vocht mee gaat komen .
Je zou het best als je deze methode gebruiken wil de wijn als ijsklontjes kunnen bevriezen .
Dat in stevige plastic zak doen . met een vork wat gaatjes onderin en bakje eronder .

Het indikken van wijn is vriesdroog systeem .
Hierin word het water onttrokken door vriesspiralen of pennen te laten zakken in de wijn .
Water vriest aan als ijslaag . Het spiraal of pennen worden uitgehesen , door ultrasoon of door openscharen word het ijs van spiraal verwijderen en opnieuw dompelen spiraal tot al het water is uitgevroren .
( dit gebeurt vaak voor wijn export . en in land van aankomst word weer water toegevoegd . water is Overal dus dat hoeft dan niet vervoerd . scheelt in massa en dus transportkosten )

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

P.s. Er staat 2 x ethylacetaat maar het moet zijn ethyl en methylacetaat.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?