Ik zal morgen eens proeven se de mijne is van 29/10/17 gezeefd ik weet het wel te vertellen ik heb ook juist mijne rum gezeefd de smaak is wel goed ze 🙂 die heb ik langer laten staan op de kruiden want de appelsien was iets te overheersend die heb ik er dan wel uitgehaald he een maand is te lang voor appelsien vind ik .
En hoe is het met de rugschool ??
Groetjes
doen jullie kruiden in jullie rum,.
grts.
Ivo, ik ben juist gestart met de rugschool. Ik zit met twee hernias. De rugschool is echt een marteling. Erg pijnlijk. Nog zeker tot juli elke week twee keer. Hierdoor helaas geen tijd voor de hobby. Ik krijg het stoken&vergisten niet ingepland tussen mijn werk en de sessies in de rugschool.
Binnenkort ga ik ook nog voor een midweek naar de Champagne en op gastronomisch weekend naar een whiskyhotel in de Oostkantons. Dus voor de grote vakantie waarschijnlijk geen stookwerk.
Het enige wat op de planning staat is het testen van de babydragon die ik in stukken ga aankopen. Ik heb bij Jan een pak barel 674 besteld, dat bespaart mij al de tijd voor het maschen.
Nog steeds interesse in een T500-kolom. Mogelijk ga ik de mijne weg doen i.f.v. de aankoop van de babydragon.
Als je wil weten of het uit gegist is controleer met een brandende lucifer of aansteker word die uitgeblazen dan is het nog aan het vergisten,soms zie je dat niet aan het waterslot.gr?Chris.V
Oei Dirk dat is niet goed om te horen ,ik moet nog zes keer gaan oefenen voor mijn nek maar ben dan ook geopereerd in augustus he ,ik zal blij zijn dat ik er van af ben .Hopelijk helpt de rugschool bij jou he sterkte man alleen zonde van de hobby die op een laag pitje moet nu he maar dat heb ik ook gehad ze niets aan te doen
Zeg ga jij een Dragon kopen dat is wel bangelijk he ,ik heb bij hun vorige maand verschillende soorten houtblokjes gekocht, dit was hier op een goede week :).
Voor die T500 weet ik het nog niet ze het is toch weer een investering he ,met mijn kolom haal ik 92° maar de hoeveelheid is minder.
Ik heb in voor de zomer ook Barel 647 gehad maar ik weet het niet zo goed de smaak is wat flauw vindt ik ,ik heb graag wat meer turf smaak hij staat nog steeds te rijpen misschien dat die wat meer tijd nodig heeft he .
En niet te veel weekendjes doen he anders heb je helemaal geen stooktijd meer over;)
Groetjes en veel beterschap
Yep Dumo ik doe er kaneel,vanillestok,kruidnagel,appelsienschil,pimenten amandelpitten bij ,Opgepast met de appelsien en de kruidnagel omdat die nogal fel smaak afgeven
Groeten
Ivo, van de babydragon ben ik al lang zot. Die is volledig moduleerbaar. Vandaag de bevestiging gekregen dat de 2000 W van mijn grainfather ruim voldoende is. Ik ben me ook nog aan het inlezen.
De babydragon kost wel € 1000 alles in maar je kan er echt alles mee en op minder tijd. Ik ga hem dus in stukken kopen. Elke maand een beetje, dan valt het financieel nog mee. Ik hoop volgende week de adapter te hebben dan kan ik proberen of deze ook past op de koeler van de copperdome. Dan kan ik voorlopig al iets doen.
Dit wil natuurlijk ook zeggen dat ik het deel dat ik dan dubbel heb zal gaan verkopen. Het gaat over de T500, de copperdome en koeler en nog een whiskyketel van 10 liter. Ik moet nog wel even nadenken over de prijs.
Ja Dirk dat is niet goedkoop he ik heb ook al is op hun site gekeken maar ik heb mij er nog niet in verdiept hoor . Kan je daar ook whiskey mee maken ?? Als je in stukken koopt heb je wel iedere keer die verzendingskosten he dat was ook wel wat hoor maar zij zenden met DHL ,maar het was wel vlug hier .Als je alles gaat verkopen heb je toch al een deel terug voor te investeren ik ben benieuwd
Groetjes
Vanaf € 100 vallen de kosten voor verzending weg. Ik heb nu iets besteld voor € 101. Elke maand € 100 voel je normaal niet. Ergens in mei krijg ik op het werk een mooie premie, dan kan ik de rest kopen.
Je kan daar ook whisky mee stoken. Volgens de handleiding die ik heb gevonden ( https://www.stilldragon.org/discussion/146/the-stilldragon-operation-manuals ) kan je daar in één run whisky van 80% ABV mee maken.
We zullen is loeren se 🙂
Ik ben ook gestart met Calvados. Ik steun een beetje op de ervaring van mijn moeder. Onbespoten appels geplukt, gemalen en in een vat laten gisten (pulpgisting). Geen suikers toegevoegd, veel kleine appels gebruikt voor de smaak, in verhouding veel schil. Ongeveer 70 liter pulp, eens kijken hoeveel 'wijn' we hier uit kunnen persen op 3e Kerstdag. Daarna meten wat het alcoholpercentage is, hoop zo'n 5% en kijken of het gist is uitgewerkt. Nog even in de mandfles en in januari stoken!
Iemand ervaring met het rijpen op eikenhout, eventueel een vat of eiken snippers?
goedendag
ik geloof dat ik met succes calvados heb gemaakt
dus hier mijn verhaal misschien heb je er wat aan
vrienden van mij hebben veel appelbomen en dan laten ze iemand komen die het perst
dan krijg je het in 5l pakken gepasteuriseerd en troebel
ik dus 4 pakken in emmer gedaan (20l)
en toen nog 2kg suiker met 3 literwater als siroop toegevoegd (suiker gehalte vond ik laag)
toen op advies van stookwinkel met champagne gist vergist
gewoon een aantal weken laten uitgisten
vanwege het troebele appelsap maar ruwbrand gemaakt met de airstill
en de fijn brand ook in podstil mode met extra koper spons op de plek van de botanical bakje
toen had ik dus 2.6 liter fijnbrand op 60%
die heb ik toen met blokjes limousien eiken 6 maand in een 5l glazen weckpot gezet
de kleur is dan het zelfde als calvados van 100€L uit Normandië
vervolgens tot 40% verdunt en gebotteld
dus 3.5l op 40%
en het is echt zacht geworden (vind ik )
maar ja heb niet veel vergelijk
dus nu afwachten wat men er van vind
heb nog een batch staan op eiken maar die is pas augustus klaar
graag commentaar
goedendag
ik geloof dat ik met succes calvados heb gemaakt
dus hier mijn verhaal misschien heb je er wat aan
vrienden van mij hebben veel appelbomen en dan laten ze iemand komen die het perst
dan krijg je het in 5l pakken gepasteuriseerd en troebel
ik dus 4 pakken in emmer gedaan (20l)
en toen nog 2kg suiker met 3 literwater als siroop toegevoegd (suiker gehalte vond ik laag)
toen op advies van stookwinkel met champagne gist vergist
gewoon een aantal weken laten uitgisten
vanwege het troebele appelsap maar ruwbrand gemaakt met de airstill
en de fijn brand ook in podstil mode met extra koper spons op de plek van de botanical bakje
toen had ik dus 2.6 liter fijnbrand op 60%
die heb ik toen met blokjes limousien eiken 6 maand in een 5l glazen weckpot gezet
de kleur is dan het zelfde als calvados van 100€L uit Normandië
vervolgens tot 40% verdunt en gebotteld
dus 3.5l op 40%
en het is echt zacht geworden (vind ik )
maar ja heb niet veel vergelijk
dus nu afwachten wat men er van vind
heb nog een batch staan op eiken maar die is pas augustus klaar
graag commentaar