Omdat ik bij mijn eerste rye whiskey mash (3.6 kilo roggemout, 2 kilo mais vlokken, 400 gram pilsmout en 300 gram rijsthulzen) problemen kreeg met de pomp van mijn Grainfather G30 heb ik daarover een vraag gesteld op een Facebook groep. Omdat volgens mij de pomp niet verstopt zat, werd daar de suggestie gedaan dat vanwege de samenstelling de viscositeit van de mash erg hoog was en dit voorkomen zou kunnen worden met Deltazym (een combinatie van verschillende enzymen).
Heeft iemand daar ervaring mee en weet iemand waar je dat eventueel kan kopen? Ik ben het op internet alleen tegengekomen bij een groothandel voor de zuivelindustrie...
Overigens kwam ik uit op een sg van 1053 en staat de mash fors te gisten. 😉
Het gebruik van hoge aandelen van maïs heeft bij mij ook een paar keer problemen opgeleverd, maar meer richting de droogkookbeveiliging van de GF. Ik heb tijdens het maischen toen wel de pomp relatief weinig aangehad en meer met een roerspatel gewerkt, heb dat toentertijd wel als bewuste keuze gedaan.