Meldingen
Alles wissen

Deltazym


McCorner
Berichten: 476
Topic starter
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Omdat ik bij mijn eerste rye whiskey mash (3.6 kilo roggemout, 2 kilo mais vlokken, 400 gram pilsmout en 300 gram rijsthulzen) problemen kreeg met de pomp van mijn Grainfather G30 heb ik daarover een vraag gesteld op een Facebook groep. Omdat volgens mij de pomp niet verstopt zat, werd daar de suggestie gedaan dat vanwege de samenstelling de viscositeit van de mash erg hoog was en dit voorkomen zou kunnen worden met Deltazym (een combinatie van verschillende enzymen). 

Heeft iemand daar ervaring mee en weet iemand waar je dat eventueel kan kopen? Ik ben het op internet alleen tegengekomen bij een groothandel voor de zuivelindustrie...

Overigens kwam ik uit op een sg van 1053 en staat de mash fors te gisten. 😉 

Beantwoorden
7 reacties
5 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@mccorner wanneer je het mout aandeel verhoogt heb je alle enzymen voldoende  aanwezig .

Maischen op 45 , 55 , 65 en 72 graden. 

Beantwoorden
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 476

@robbert ik had gezien het resultaat van de zetmeel test en de plakkerige mash het idee dat de zetmeelomzetting wel oké was. De temperaturen die je noemt had ik inderdaad gebruikt vanuit een lijstje van Alchemist (die het waarschijnlijk weer van jou heeft 😉 ). Ik was meer benieuwd naar wat Betazym was een of er mensen ervaring mee hadden. Ik heb je in ieder geval voorgenomen volgende keer wat minder fijn te schroten, misschien dat dit toch invloed heeft gehad op de pomp...

Eerst eens kijken wat het eindresultaat hiervan gaat worden na destillatie 🙂

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@mccorner meeste mensen hebben het meestal over maar een aantal enzymen alfa en beta Amylase, protease,beta glucanase.

maar niet over de coenzymen.

Een aantal coenzymen zijn ook mineralen en vitaminen. Deze ondersteunen de enzymen werking.

Denk aan ;Vit b3 ,b3,b1z,NADP, ascorbinezuur,thetrahydrofolzuur.

Het gebruik van mineralen sublimenten (waar de deltazyme in aanwezig zijn) begint wat meer begrepen te worden...

Zelf gebruik ik altijd een mineralen Sublime bij een zwaarder graan beslag.

Wat daarbij wel belangrijk is je maisch themperatuur. Enzymen zijn themperatuur gevoelig en daar naast ook ph gevoelig.

Beantwoorden
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 476

@robbert na toevoegen van het graan was de pH ongeveer 5.3 (2x gemeten met strip, moet toch weer eens aan een digitale meter). Verder ondanks de pomp issues strak het maisch schema aangehouden. Omdat ik de counterflow chiller niet heb kunnen gebruiken heeft het afkoelen van de maisch langer geduurd, maar ik heb bij 35 graden een theelepel thermofiele melkzuurbacteriën toegevoegd, geactiveerd in wat halfvolle melk. Bij 28 graden (o.a. geïnspireerd op Alchemist) een Saison gist van Lallemand toegevoegd.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@mccorner ga je naast de melkzure bacteriën een ander gist toevoegen let dan wel op dat ze elkaar niet omzeep helpen . En hou ph eventueel constant met een zuurbuffer .

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het gebruik van hoge aandelen van maïs heeft bij mij ook een paar keer problemen opgeleverd, maar meer richting de droogkookbeveiliging van de GF. Ik heb tijdens het maischen toen wel de pomp relatief weinig aangehad en meer met een roerspatel gewerkt, heb dat toentertijd wel als bewuste keuze gedaan.

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 476
Topic starter
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@robbert Dank je voor de tip!

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?