Als je het deelt door tien zal je ongeveer 6 kilo eikels nodig hebben en 500 a 600 gr mout met actief enzym.
in boek staat het recept onder " acorn gin ".
Het is een oud boek dus ook oud recept dus qua gist zou een soortgelijk als bakkers / brood gist bedoeld zijn .
ik heb wel eens met eikels in bourbon gebruikt maar dit recept nog nooit .
Hou me op de hoogte als je wil .
ik vermoed dat qua smaak je richting een zoete jeneverachtige drank gaat.
Ik ben wel nieuwsgierig
Dit is erg leuk, krijg nu het idee dat elk seizoen wel iets brengt om te verwerken. Leuk.
Wat voor eikels gaat het over? Amerikaanse eikels zijn geheel anders dan inlandse. Hebben we het over Engelse gallon ,of Amerikaanse? Engelse gallon is 4.55 liter de Amerikaanse 3.79
Er zit i.d.d. verschil tussen diverse eiken William .
Qua voedings waarde en tannines in de eikeltjes ook maar in vertalingen recepten zijn de recepturen hetzelfde . Het recept boven komt uit amerikaans boek
Dus ook de gallon is amerikaans . ( Ik heb voor gemak ook erbij gezet de liters )
In hetzelfde boek maar het belgisch boek hier ook ( het amerikasnse is vertaling van zelfde boek ) staan identieke recept.
Daarin staan ook identieke ingrediënten maar oude maten als ponden ,pinten, viertels , sister , gelten ,, molenstoppen enz . Lastiger om uit te zoeken .
ik kan niet herleiden of het b.v. Antwerpse pond of mechelse ponden zijn .
Hi Robbert, Thanks
Ben je zeker van die 6 kg eikels ? Dat is meer dan 1 emmer.
Omgezet zou het recept zijn
17liter beslag
130 gr juniper
220 gr blueberry
1/2 lime
volle emmer eikels
Zal maar quercus rubra eikels nemen.
hi Psycat , In boek beschrijving hebben ze het over :clean 5 to 6 quarter
5 qu = +/-56,6kg
6qu = +/-68 kg
Dus zou ongeveer 6kg kloppen.
Inderdaad dat klinkt veel maar er blijft minder over als ze in de vijzel zijn geweest . ( ?Keuken machine).
Ik denk dat je wel wat moet letten op de vloeibaarheid van beslag dat het niet te papperig wordt voor het vergisten .
Zou je een verslag van verloop met e.v.t
. foto's kunnen bijhouden ?
Ik ben wel nieuwsgierig naar de acorn gin en ook smaak . ?
Natuurlijk Robbert
Dus als ik het goed versta, 6kg eikels tot poeder malen en spoelen. Ik weeg de eikels VOOR het pellen
Gezien de hoeveelheden ga ik met 3kg beginnen.
Blueberry is in dit seizoen een beetje een probleem. Ik ga proberen gedroogde te vinden of in diepvries.
Klopt . Schilletjes eraf . En spoelen met kokend heet water .
Heeft pit&pit ze niet gedroogd ?
Pit&pit ?
Blijkt dus een winkel te zijn.
🙂
Zal volgende week aan een mini gisting van eikels beginnen
Ik stuur updates zodra ik die heb.
Nogmaals dank voor recept
PS Kastanjebrood is heerlijk.
Recept
300 gr kastanjemeel
200 gram spelt meel
20gr gist
8gr zout
100 gr noten
1uur bakken in gietijzer le creuset pot op de houtkachel na minimum 4 uur rijzen van het deeg
Geeft een zwart heerlijk zwaar brood. Perfect voor een toast champignon met verse zelfgeplukt eekhoorntjesbrood
La vie est belle
PS Een diepe bordeaux bv st-julien is daar perfect bij
Of een eikenbladwijntje. Geen idee eigenlijk hoe dat smaakt. Er zijn meerdere recepten in omloop dus echt vies zal het niet zijn. Ove vies gesproken, wanneer hebben we het over varkens?
http://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/dranken/uit-de-natuur-eikeblad-wijn/
groeten Catnip
mijn moeder bakte vroeger kastanje brood . daar gingen ook rozijnen en hazelnoten in .
ik heb het eigenlijk ook al meer dan 30 j niet gegeten .
inderdaad even iets om op lijstje te
zetten .
Eekhoorn brood ook heerlijk .
ik heb deze in huis .
lekker inderdaad .
komende week gebruik ik ook deze wijn als basis alcohol voor wat dingetjes die ik ga maken in de mini alquitara .
Robbert !
Een saint julien van 95. Blended merlot, cabernet en cabernet franc met druppeltje malbec.
We spraken toch over het varken uithangen ? (dixit catnip) Deze wijn dient zuiver gedronken, liefst met vrienden, na een goede wandeling en oeverloos lullen over de zin van het leven.
Mag gepaard gaan met een herfst toast van gesmolten geitenkaas gezegend met een pareltje roze peper en de laatste bieslook uit de tuin.
Vive la republique
Salaam Catnip
Beetje laat om wijn te maken met eikenblad
Helaas. Maar wel op de lijst voor volgend jaar. Net zoals wijnblad in dolmades dient het blad geplukt in mei. Als het jong, parelend en zacht is.
Dan is de smaak optimaal en het meest delicaat
Nu, over varkens.
Wel die eten eikels zoals uitvoerig beschreven in het boek Hannibal. En figuurlijk hangen we graag het zwijn uit. Vandaar de link tussen stoken, eikels, stookforum en de kosmos.
🙂
Shalom
Psycat in ben niet zo een wijn drinker .
nu en dan bij gelegenheid .
maar ik ben niet zo van de huis wijntjes en zuip wijntjes uit de buurt super .
Ik heb ook van deze nog een paar flessen .
dus dan is het kiezen welke in de ketel eraan moet geloven voor hetgeen ik in de mini ketel ga maken .