ik vind jou inzet lovenswaardig .Psycat !
Even doorzetten nog . ?
Ja dat het vuil schuimt neem ik gelijk aan .
Dat kun je in de eerste 2 ,dagen beste even afscheppen.
Schuim draagt ook deels het nog aanwezige looizuur .
( Na 2 e dag beter de gisting verder met rust laten )
Maar hier zeer nieuwsgierig naar straks uitkomst .
Wijntje erbij en afwachten .
Adriana heeft soms al moeite met een eikel.???
Psycat, we leven met je mee, en lachen om je uitsluiting van de bedstee. We verkneukelen ons zonder enige schroom, en zien je al liggen tussen de eikelroom. We zullen je project blijven steunen, en glimlachen bij de gedachte van de stijve rug en hoe je er bij loopt te kreunen. Als straks je eikelborrel een succes is, ben jij weer de meester thuis bij je miss. En anders moet je maar denken, ik zal maar eens een andere drank voor haar inschenken. Als je dan een ruime borrel voor haar kan bemeten, da
Als je dan een ruime borrel voor haar kan bemeten, dan is ze de rommel snel vergeten. En gaat dat dan lukken, dan zal je daar zeker de vruchten van plukken. Wij leunen nu rustig achterover met een drupje erbij, en zo is er toch nog iemand met jou misère blij. Volhouden en vooral niet toegeven, want anders zal je van de kou blijven beven. Succes
Psycat, ik volg je recept met veel plezier. Al je andere struglle ook... haha
Succes
Hahaha! en dus je hebt recht op je fles!
Volgens de voorspellingen van Robbert Nostradamus is het schuimen inderdaad na twee dagen gestopt. Waar haalt die Robbert het toch om (doorgaans) de nagel op de kop te slaan. 🙂
De vloeistof is mooi koffie met melk (mokka) ruikt enorm lekker en doet het nu rustiger aan. Eerst was de gisting wild nu is ze bijna stilgevallen. Heel veel bezinksel op de bodem.
Ik ga ze 14 dagen laten rusten.
Vrede is intussen ook terug. Keuken is mooi opgeruimd en ik heb me voorgenomen om dergelijke experimenten in de toekomst in de garage uit te voeren.
Hoog tijd om iets nieuws te lanceren : Start van de topic Jeruzalem Artichokes !
Ben heel nieuwsgierig hoe het gaat verlopen.
Hi Robbert
Na een paar dagen is alles bezonken. Er was een dikke laag bovenop maar die is nu volledig weggezonken. De gisting is ook heel kalm. Is dat normaal ?
Nb de vloeistof is niet uitgeklaard. Nog steeds mooie mokka kleur en uitstekende geur.
Controleer het SG van de vloeistof .
Vergisting kan explosief snel voorbij gaan bij dit soort producten als het goed combineert met type gist en ph goed is .
Nu even paar dingen controleren
Het kan nog na traag ( na) gistem dat is ook vrij normaal .
Is het SG 1000 of lager meteen afstoken .
is sg nog hoog geef wat voeding en stuur de ph eventueel wat bij .
die mokka kleur / koffie achtige uiterlijk is prima en mag rustig aanwezig zijn .
De vloeistof hoeft niet helder te zijn om te stoken .
Gewoon afhevelen Als je het bezinksel ( slutch) maar achterlaat in gist ton .
De stook ketel maakt het kraak helder .
Je kunt wanneer de vergisting over is het beste binnen 2 dagen afstoken .
Vul de ketel en verwarm deze tot rond 45 tot 50 graden .
Laat het een kwartiertje ongeveer op deze temperatuur staan met nu en dan door roeren .
Sluit de ketel en verhoog naar temperatuur voor overhalen .
De voorloop begint snel en smaakt eerst naar looizuur .. zodra de smaak zacht zoetigheid Vertoont bingo gaan ervoor .
Stook rustig door temperatuur zal na poosje oplopen als normaal .
Laat themperstuur niet boven 92 graden komen !!
De smaak die veranderd richting naloop .
Let op wanneer het " looizuur bittere er komt stoppen ..( in iedergeval niet onder 50% door stoken )
Nu is elke ketel met verschillende karakter Ik weet niet waar je mee stookt maar ..
Na paar uren staan aan openlucht moet de smaak al vorming krijgen aan jou distillaat .
Is deze mooi rond klaar - drinksterkte en rijpen .
Is de smaak wrang bitter moet je een 2e overhaal overwegen ..
Thanks Robbert
Zal de SG meten maar met al wat zweeft in de vloeistof zal ik nooit in de buurt van 1000 komen
PH zal ik ook meten.
Waarom moet vloeistof voor het stoken kwartiertje in open ketel op 45 tot 50 graden ?
Shalom
Hi Robbert
Gemeten en tot mijn allergrootste verbazing een SG van 1010 en PH van 4.
Sludge is onderaan (zelfs het meel dat eerst bovendreef) veel deeltjes in suspensie in de vloeistof, geur is iets minder geprononceerd jeneverbes.
Zal ik afgieten en paar dagen laten bezinken of lepeltje suiker in om gisting te herstarten ?
PS Nooit zo een bliksemgisting gezien. Of zijn er te weinig suikers in zulks mengsel ?
het verbaast mij niets .er zijn producten waar gist als een wilde in te keer gaat en dit is er een van .
De keuze om suiker bij te voegen zou ik niet doen .
Ik zou puur houden en met minder genoegen nemen.
Vannacht lekker laten staan . Morgen vroeg op en overhevelen naar ketel gewoon door kaasdoek laten lopen .
Het mag rustig troebel en blind zijn .
Al die zwevende deeltje hangen smaakjes aan !
Nomnom nom .?
Kooksteentjes onder in .
Warm op naar 45 - 50 graden .
Hierdoor raak je een paar vervelende stoffen kwijt en door warmte ontsnapt de co2 snel .
Even paar keer lekker roeren .
Kwartier is voldoende maar iets langer kan geen kwaad .
daarna ketel sluiten en gaan met het ding.
Salaam Nostradamus
Door gisteren over te hevelen om te meten, is er oxidatie opgetreden en is de gisting opnieuw vertrokken. Opnieuw hevig. Je weet wel, met residu van op de bodem dat naar boven vliegt om daarna opnieuw te bezinken.
Ik ga het laten uitwerken voor ik er verder mee werk.
Shalom
PS Eikels reageren vreemd maar ja, dat weet iedereen natuurlijk 🙂
PPS Zeewolf leg je altijd op bedje van gestoofde prei. Nooit op aardperen zegt de grote Bocuse
Oh en vergeten : Wat zijn kooksteentjes ? is dat graniet grind ? Om aanbakken te vermijden ?