Meldingen
Alles wissen

Einddensiteit Melasse


Berichten: 1
Topic starter
(@djennesdebennes)
New Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Beste stokers,

 

Onlangs heb ik vergistingen opgestart met rietsuiker- en appelmelasse (gekocht via stookwinkel). Dit is de eerste keer dat ik met melasses werk. Het is me onduidelijk welke einddensiteiten ik kan verwachten, gezien de grote hoeveelheid vaste stoffen in de melasse. Ik heb verscheidene fora doorzocht: sommige stokers geraken tot 1.000 terwijl andere blijven steken op lagere vergistingspercentages. 

 

Hierbij de gegevens van de wash. Metingen met hydrometer. Vergisting telkens met mix van Safspirit M-1 en Lalbrew Belle Saison (var. diast.), op een temperatuur van +/- 28°C, voor minstens 3 weken. Steeds voldoende gistvoeding/DAP toegevoegd. 

- Rietsuikermelasse 5 kg + rietsuiker 2,5 kg naar 25 L wash. FG van 1.016 (OG 1.092 gemeten).

- Rietsuikermelasse 7,5 kg + rietsuiker 2,5 kg naar 25 L wash. FG van 1.026 (OG 1.125 gemeten).

- Appelmelasse 7 kg naar 25 L wash. FG van 1.028.

 

Liggen deze cijfers in lijn met de verwachtingen of jullie ervaringen? 

 

Alvast bedankt voor de input!

Beantwoorden
1 reactie
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9966

@djennesdebennes wanneer je een dobber of zo een refracto kijkertje gebruikt zal je bij stropen , melasses en siropen altijd iets afwijking houden . Een digitale meter is hiervoor beter geschikt. Zie bijv. Atago pal . 

Wanneer er voldoende vocht aanwezig is zal tijdens vergisting ook groot deel van vaste stoffen bezinken of een koek vormen. Wanneer je dan een deel vloeistof uitneemt en deze meet zou het eind sg van altijd 1005 en lager horen uit te komen .

Een begin sg van boven de 1090 is onverstandig.  Hoewel ook de moderne gemodificeerde en synthetische gemanipuleerde hobby gisten ook bij hogere brix / sg waardes werken zal je omdat het gist in een krap milieu zit meer vuil uitstoten. En ook herhaaldelijk het weer opnemen en meer en meer vervuiling uitstoten.   

Zwaarder werk geeft ook sneller afsterven.  Gist deeld zich in zuurstof rijke omgeving. Tijden de vergisting is het anearobe en neemt het aantal cellen af. Ruim pitchen en voldoende vocht geeft beter resultaat en meer kans op een volledige vergisting.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?