Meldingen
Alles wissen

Geen aangenaam aroma in Gin


Berichten: 46
Topic starter
(@markel)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi allemaal ,

Ik ben recent gestart met destilleren en het stoken van gin is me kwestie smaak al redelijk gelukt.

Het enige probleem dat ik heb is dat mijn gin geen aangenaam aroma heeft , enkel een scherpe alcohol geur.

Weet er iemand hoe ik hier meer aroma kan verkrijgen?

Ik doe de kruiden in mijn kolom bij de fijnstook .

Beantwoorden
10 reacties
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Met wat voor soort ketel distilleer jij?

Kruiden kun je beter marcereren.?

 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Markel,

Niet onbelangrijk, wat voor kruiden gebruik je? en is het je eigen samengestelde recept of heb je ergens een kant en klare kit gekocht?

Macereren kan natuurlijk ook, wel wordt je gin dan geel inplaats van helder kleurloos. De oudere Gin's waren altijd geel. De modernere zijn meestal kleurloos (zoals jenever, wodka en water)

De kruiden in de kolom stoppen is een prima methode. Als je ketel geen kolom zou hebben kun je ook nog kleine hop kookzakjes (van het bierbrouwen) in je ketel boven de stookwijn hangen voor een prima effect.

Ik denk dat het hier enkel te doen is om de samenstelling van je kruidenmengsel en de hoeveelheid ervan. De alcoholdamp moet er tenslotte wel doorheen om smaken mee te nemen naar je eindproduct.

 

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hai Markel,

Gin en wodka werden van meet af aan al van pure alcohol gemaakt en werd deze gin door marcereren op smaak gebracht, in tegenstelling werden jenevers aanvankelijk uit graan gebrouwen en daarna gedistilleerd.

Tegenwoordig zijn ook de jenevers, m.n. de jonge, net als gin, van pure alcohol gemaakt.

Door marcereren met de juiste kruiden en met zuivere alcohol kun je een heerlijke gin maken. Je kunt deze gin door verouderen nog meer allure geven.

Ik had op dit forum reeds leveranciers vermeld waar de juiste kruiden verkrijgbaar zijn.

Beantwoorden
Berichten: 46
Topic starter
(@markel)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

Dag Betweter,

Ik heb een kolom alambiek gekocht en na een eerste run met suikerwash, start ik met een verdunde stookwijn met bovenin de kolom mijn kruiden. Ik gebruik op 15 liter stookwijn , 200 gr geplette jeneverbes , 15 gr koriander aangevuld met nog enkele kruiden en de schil van sinaas of citroen. De smaak zit goed en bij het drinken komen de kruiden goed terug in de mond. Enkel als je het glaasje aan je mond zet ervaar ik een minder aroma van pure alcohol. Ik koop dus geen samengesteld kruidenpakket  maar zoek naar een eigen receptje. Zou macereren het aroma verbeteren ? Alvast bedankt voor jullie deskundige raadgeving

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Er hoort ook nog suiker in, t.w. 6 á 7 gram per liter jenever. Dan verdwijnt de scherpe smaak.

Je kunt ook nog experimenteren met één cm van een pijpje kaneel. Maar tussentijds proeven, want kaneel geeft veel smaak af.

 En natuurlijk daarna gaan verouderen en lageren.

Veel succes.

 

Beantwoorden
Berichten: 46
Topic starter
(@markel)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

Alvast bedankt Betweter , zal eens proberen met een weinig suiker of eventueel honing

Beantwoorden
Berichten: 185
(@hoedjevanpapier)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Kaneel en honing klinken lekker. Iemand zei laatst ook eens honing in de helm en dan een beetje venkelzaad, volgensmij was dat betweter, lijkt me ook super!!

Markel, trek je je drank ook over actieve kool? en 200gram jeneverbes is wel erg veel he!!!???

 

Beantwoorden
Berichten: 46
Topic starter
(@markel)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

Dag Hoedjevanpapier , Ik filter niet over actieve kool . Zou dit ten goede komen aan de smaak en de geur ? Aangezien ik mijn kruiden in de kolom doe en deze niet macereer , is 200 gr jeneverbes nodig om een goed resultaat te hebben . Naar mijn persoonlijke smaak toch. Ik heb met minder geprobeerd maar dan kwam de smaak er te weinig door. Jij al ervaring met gin stoken . Hoe doe jij dit ?

Beantwoorden
Berichten: 185
(@hoedjevanpapier)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Juist, ik gebruikte op 15 liter stookwijn 50gram ongeplette jeneverbes met citroen en sinaasappelschil en het smaakte naar natte hond, niet iets om over naar huis te schrijven.

Betreft de actieve kool; JA, het verbeterd de geur maar de smaak wordt ook voor een groot deel verzwakt.

Met het toevoegen van kruiden in de kolom heb ik tot dusverre gen successen bereikt, wel met het macereren. Je zou ervoor kunnen kiezen om het te macereren, en dan opnieuw te stoken. vang wel de voor, midden en naloop apart op.

Overigens kun je heerlijke oude jenever omtoveren tot een kruidige gin. Erg lekker. Gin is een lekker drankje en leuk om lekker decadent mee te doen naar je vrind'n.

Beantwoorden
Berichten: 46
Topic starter
(@markel)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

Hier een recept waar ik een vrij goed resultaat mee heb en niet naar kleffe hond smaakt. Op 15 liter stookwijn van 35° steek ik in de kolom ( of in de ketel te hangen met zakje) 200 gr geplette jeneverbes , 20 gr koreanderzaad , schil van 1 sinaas en 1 pijpje kaneel. Rustig opstoken en terug op drinksterkte brengen. Het resultaat kan al prima gedronken worden. Ik ga deze wel  nog verouderen volgens de goede raad van Betweter.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?