Meldingen
Alles wissen

Gin maken


Berichten: 10
Topic starter
(@biggie)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hey

Ik heb een koperen stook keteltje van 2liter

Maar ik zou graag een gin brouwen in deze ketel.

Ik lees dat je kan starten vanaf een wodka die minstens 40% alcohol,maar begrijp niet goed dat je dan als resultaat gin kan bekomen.

Dus zijn er mensen die dit al eens gedaan hebben of mensen die mss wel een receptje hebben stap voor stap om uiteindelijk gin te bekomen.

Groetjes

Beantwoorden
3 reacties
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Met de jeneverbes als smaakzettingskruid kan men zijn eigen gin of genever produceren.

Pluk  alleen de rijpe en donkere bessen. Of  koop deze gereed in de winkel. Voor het maken van gin plet men de bessen, plaatst deze in een fles en giet er brandewijn (of vodka) overheen. Als de alcohol is opgenomen door de bessen vult men opnieuw brandewijn toe.
Laat twee weken staan bij kamertemperatuur en  filtreer hierna de bessen uit de drank. Daarna laat men de drank “klaren” gedurende minstens een paar weken. Hevel af. De smaak is heel  fijn, maar niet zo scherp als de “gereed-aangekochte” gin. Voor een “rijkere” gin-smaak kunnen volgende kruiden toegevoegd worden : koriander, accacia-bast, kaneel, zoethout, liswortel, citroenschllen, schillen van bittere-sinaasappel (pomerans) en gember.

Voor jenever wordt behoudens het basiskruid (jeneverbessen) aan het  kruidenmengsel meestal nog volgend  toegevoegd: St. Janskruid, Engelwortel, wat kaneel, snuifje nootmuskaat, 1 kruidnagel, wat geplet anijszaad, een weinig koriander, citrusschillen en gedroogde schillen van de bittere sinaasappel  (pomerans). Men moet natuurlijk niet alle kruiden gebruiken, maar het mag wel. U kunt dus wat  gaan spelen…..en proeven  maar…tralalalala…!

OPGELET: Het gentiaankruid (gentiana lutea) dat ook bij elke jenever is toegepast kan men spijtig genoeg niet toevoegen door “trekken op fles”. Dit kruid moet eerst vergist worden in een beslag en daarna afgestookt. Eerst dan verliest gentiaan zijn enorm bittere smaak en wordt het aromatisch…!!! Nietegenstaande dit allen blijft het toch sterk bitter. Normale hoeveelheden zijn hier dan maximum 0,1 – 0,25 gram per 10 liter beslag….!.

 Basisrecept voor 1 ltr jenever:
Benodigheden: 1 litr vodka, brandewijn of alcohol van ± 40 Vol%. 20 gram jeneverbessen, 0,5-1 gram koriander (± ¼ -½ theelepel), ½ kruidnagel, 1-2 stokjes zoethout (kalichenhout),1 theelepel honing (of suiker).

Werkwijze: Giet de Vodka, alcohol of brandewijn in een oplegbokaal of  aangepaste fles en vermeng de kruiden in de drank (zonder de honing). Men kan ook een klein glaasje Vodka “nuttigen” en dan de originele fles gebruiken….! Sluit fles of bokaal af en laat een tweetal weken trekken bij kamertemperatuur. Zo nu en dan schudden. Proeven. Indien te zwakke jeneversmaak verhoog aantal jeneverbessen tot 15 gram of laat langer trekken. Indien te zwakke kruidensmaak verhoog de hoeveelheid koriander een weinig. Indien een aanpassing werdt uitgevoerd laat dan weer enkele dagen trekken. Daarna de drank laten “klaren” (bezinken) en hevel het klare gedeelte voorzichtig af.
Na dit alles wordt de drank gefiltreerd bv. doorheen een koffiefilter. Voeg hierna (na filteren) aan de drank een  theelepel honing toe (of wat suiker) die eerst werd opgelost in een weing van de klaargemaakte drank. Dit wordt gedaan om de bitter-scherpe smaak van de jenever wat af te ronden (U mag gerust méér aanzoeten…!).
Giet dan de drank nu in een zuivere fles of kruik. Laat nog wat narijpen. De drank wordt “voller” van smaak met de tijd maar kan direkt gebruikt worden. De geproduceerde jenever bezit de licht-vaalgele kleur van een “oude jenever”. Indien een meer uitgesproken geelheid gewenst wordt voeg dan nog een weinig karamel (gebrande rietsuiker) toe. (Deze werkwijze wordt bij alle industrieel gemaakte oude-jenever toegepast…!).

 

Beantwoorden
Berichten: 6
 jaco
(@jaco)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mooi recept B.
Eigenlijk dacht ik dat Gin werd gemaakt door alcohol een 2e keer te stoken met een builtje kruiden (jenerverbes ed.)die in de stookketel hangt..?
Dat is dus niet zo.

Beantwoorden
Berichten: 112
 Ben
(@ben)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ook dat gebeurt hoor. Als je een ketel met kolom hebt dan kun je die kolom vullen met je hele recept aan smaakmakers. Er zijn kruidenwinkels waar je zo je hele recept kunt laten mengen. Je geeft dan van alle kruiden die je wilt de juiste hoeveelheid door en dat kan zo je kolom in. De hete alcoholdampen doen de rest.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?