Wie kan me helpen, Ik heb een 30 liter dubbelwandige RVS ketel zonder helm, maar wel een koper destillatie kolom van bijna 2 meter. De kolom heeft een regelbare koeling onderin en is gevuld met vulmateriaal om de het reflux effect te vergroten. De ketel wordt "au bain marie" verhit. Ik heb de installatie gebouwd om een bij de geboorte van mijn kinderen een "poppeslokje" te kunnen schenken.
Mijn ervaring was dat er te zuivere alcohol uitkomt, zonder meekomende vruchten smaak.
Nu wil ik Grappa maken ik heb 1/3 vuilniszak met druiven schillen welke ik met suiker water en gist heb voorzien van extra alcohol.
Moet ik de destillatie kolom inkorten om meer smaak aan de Grappa te krijgen? wie heeft hier ervaring mee?
Ik zou alvast alle vulling uit je kolom halen. Zo weinig mogelijk reflux creëren en de koeling onderin uitschakelen als het kan. Snel stoken.
Ik stook de schillen mee voor de smaak,ik doe ze in een katoene zak.gr.?Chris.V.
De Kolom is veel te lang je stook de smaak er helemaal uit, eerst de kolom inkorten om meer smaak mee Te kunnen krijgen, hoe langer de kolom hoe zuiverder de alchahol
De kolom is inderdaad lang (wat is de diameter trouwens ?), maar dat mag geen belemmering zijn. Als je warmte-element krachtig genoeg is, creëer je genoeg stuwing om de lengte van je kolom te overbruggen. Daarom mijn advies om snel te stoken (snel = op vol vermogen).
De kolom inkorten is misschien zonde en niet nodig. De pakking eruit halen is het eerste, het vermogen aanpassen aan het ABV wat eruit komt, en misschien de kolom isoleren zodat er minder passieve reflux ontstaat en je minder vermogen kwijt bent aan het warm houden van die lange kolom?
Bij de koeling onderin de kolom kan ik me niets voorstellen. Heb je een paar foto's van het geheel zodat we er een beeld bij krijgen?
Vruchten zijn beperkt voorhanden en daarom kostbaar. De tips hierboven zullen je zeker een eind op weg helpen, maar of het voldoende is, is de vraag. Jouw kolom is wel heel hoog en omdat je au bain marie verwarmt, vermoed ik dat snel stoken geen optie is. Mijn kleine kolom is 20 cm en die isoleer ik ook met 1 laag golfkarton, geen internals. Dan nog kom ik op 65-70% bij de 1e run.
Ik zou daarom eerst met iets anders proefdraaien, desnoods verdunde spiritus (niet drinken!). Als je alcohol gehalte (dobber) boven de 90% blijft, zal je toch naar een kortere kolom moeten.
Of helemaal geen kolom. Als je de bocht rechtstreeks op de ketel kan aansluiten en je laat voldoende ruimte in de ketel, heb je voor fruit eigenlijk geen kolom nodig.
De meeste stookketels om fruit mee te stoken hebben inderdaad helemaal geen of lange kolom
Beste stokers, bedankt voor jullie adviezen, ik heb jullie tips opgevolgd. Ik heb de kolom een 1,5 meter ingekort, de gefluxkoeling vulling verwijderd. het overgebleven stompje geïsoleerd. De zaag in de kolom deed eventjes zeer in de gedachte dat je hem simpel weer zou kunnen verlengen, gaf rust.
Maar het belagrijkste is het resultaat. Een perfect zachte grappa!! Heerlijk de druiven smaak kwam nu wel mee!
Ik heb in een temperatuurs bereik van 84 tot 90 graden gedestilleerd. De fractie alcohol verliep van 80% tot wijnfles 7 50%b bij 90 graden.
De smaak is ook anders in het begin de Grappa aan het eind iets minder smaak maar er zit wel een plezierige tinteling, een fijn mond gevoel.
Vraag tot ver gaan jullie doorgangs door met stoken?
Megen jullie alle productie tot een bond. Of houden jullie de fractie gescheiden?
Nogmaals bedankt voor julle hulp bij het maken van de geweldige grappa!
Ik stook altijd fruit en mijn ketel heeft inder daad een kolom van 15cm.gaat perfect en krijg er een mooie cognac van.gr.?Chris.V.