Meldingen
Alles wissen

Vraagje over suiker vergisting

Pagina 1 / 3

Krikke
Berichten: 43
Topic starter
(@krikke)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hallo
Het zal misschien wel een domme vraag zijn maar ben beginnend stoker dus ga ze toch stellen .
Ik heb een emmer van 20 l met 5 kg opgeloste suiker met 100 gr Bakkersgist staan pruttelen om later te stoken .
Nu is dat al 40 dagen aan het pruttelen via het waterslot , is dat normaal ? Aangezien Ik in het volkomen stookboek heb gelezen dat het na een maand klaar is om te stoken .
Grts

Beantwoorden
37 reacties
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wat is de temperatuur in de ruimte waar het staat ?

en heb je alleen suiker met gist of ook nog voedingsstoffen gebruikt ?

Beantwoorden
Berichten: 69
 VSOP
(@vsop)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zolang je waterslot bubbelt, is de vergisting nog niet voltooid. Maw er zit nog suiker in je mash, welke nog omgezet wordt in alcohol. 40 dagen is id wel wat lang, maar gewoon afwachten tot het proces is voltooid. Denk erom dat bij het openen van je emmer, er kans op besmetting is. Dicht laten tot de vergisting is voltooid.
100 gram gist op 20 liter is mijn inziens wel heel erg veel. Wat is deΒ  temperatuur van de omgeving waar je emmer staat?

Beantwoorden
Krikke
Berichten: 43
Topic starter
(@krikke)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De emmer staat in de berging rond de 18a19 Β°
En heb daar nog 5 gram citroen zuur en 10 gram zout .

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik neem aan DAP zout en/ofΒ EPSON zout ?

Je moet ook nog tomatenpuree toevoegen, anders zijn er wel erg weinig voedingsstoffen/vitamines voor de gist.

18 a 19 Β° is best weinig voor bakkersgist, dan duurt het veel langer.

Waarom heb je geen beproefd recept gebruikt ?

Β 

Beantwoorden
Krikke
Berichten: 43
Topic starter
(@krikke)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Is zout niet gewoon zout ? Of zit daar dan ook nog verschil in ?

Beantwoorden
Krikke
Berichten: 43
Topic starter
(@krikke)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zout, zeezout mag je nooit gebruiken, dit dood het gist.

Je moet voedingszout voor gist gebruiken als het recept dat voorschrijft.

Wat jij gemaakt hebt is niet erg levensvatbaar, ik denk niet dat het echt goedkomt.

Zoek eens op "Birdwatchers" recept hier op het forum voor een goed recept en maak dan een nieuwe wash.

Je kunt je beter eerst goed inlezen voor je verder gaat, en voor je iets doet even vragen op het forum of je het goed doet.

Β 

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoy,

Hier vindt je ook veel over suikerstookwijn.

http://www.stookforum.nl/thread/basis-distillaat-van-suiker-en-turbogist/

Grts.

Β 

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het bubbelt, dus de gist is niet dood. Dus misschien valt het allemaal wel mee. Gewoon wat meer geduld hebben. Als de bubbel frequentie lager is dan 1 per minuut zou ik de emmer toch even openen en daar een monster uithalen om suikergehalte mee te bepalen. Als die dichtbij de 1000 is, zou ik gewoon gaan stoken. Zit die op 1050 of zo, dan zal langer wachten niet veel soelaas bieden. Dan kan je alsnog overwegen om te stoken, want zelfs dan is meer dan de helft van de suiker omgezet. Jouw opbrengst zal dan alleen wat lager zijn. Is het suiker gehalte nog veel hoger, zeg boven 1100, dan is het wellicht verstandig opnieuw te beginnen.

Beantwoorden
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De tijd die je nu bezig bent te lezen hoe het had gemoeten, had je ook even kunnen besteden aan het doornemen van een beproefd recept, dan was je met 7 dagen klaar met gisten.

Beantwoorden
Krikke
Berichten: 43
Topic starter
(@krikke)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Oke bedankt , zal Ik eens proberen dan .
En anders was dit een goede leerschool πŸ™‚

Beantwoorden
Krikke
Berichten: 43
Topic starter
(@krikke)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja misschien wel , maar iedereen hier is ooit een beginnende Stoker geweest en heeft moeten leren uit zijn eigen gemaakte fouten .

Beantwoorden
Krikke
Berichten: 43
Topic starter
(@krikke)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bedankt πŸ™‚

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?