Meldingen
Alles wissen

Het eindresultaat voor whisky


Berichten: 12
Topic starter
(@dennisleiden)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beste stokers,
Ik ben gister de hele dag bezig geweest met het distilleren van 17 liter stookwijn,in mijn 10 liter koperen ketel.
Ik vond het geweldig om te doen (was mijn eerste keer)
Ik had 23 liter whisky mash waar ik 17 liter stookwijn van over hield van 12%
Ik heb het 2 x gedistilleerd en bij de tweede keer de voor en na loop weggegooid.
De voorloop was iets meer dan een halve longdrinkglas en de naloop was toen er nog maar 10% alcohol in zat
Nou komt de vraag, ik heb hier 2 liter van 72% van overgehouden, is dit weinig of is dit gebruikelijk? Had eigenlijk zelf op 5 a 6 liter verwacht

Beantwoorden
7 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

17 liter van 12% ABV bevat theoretisch 2,04 liter pure alcohol. Wetende dat je er niet alles uit krijgt en ook twee keer gestookt hebt, is 2 liter van 72% netjes lijkt mij.

Wanneer je 5 a 6 liter zou verwachten dan had je 25 liter stookwijn van om en nabij de 20% moeten hebben.

Waar heb je je mash van gemaakt en welke gist heb je gebruikt?

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@dennisleiden)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo munckerik
Ik heb de mash gemaakt 5 kg castle malting , chateau Whiskymout 5ppm gerstenmout.
En de gist een zakje prestige WD bij de stookwinkel vandaan.
Heb het ook eigenlijk een beetje verkeerd omschreven ik had 6 a 7 liter verwacht nadat ik het tegen die tijd heb terug gebracht naar 40%.
Maar als ik de 2 liter van 72% tegen de tijd terug breng naar 40% hou ik ongeveer 3,5 liter over van 40%
Ik dacht misschien heb ik ergens iets verkeerd gedaan , maar hoe jij het schrijft dan moet de 2 liter toch kloppen

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wanneer je 5 kilo mout gebruikt op 23 liter dan vind ik 12% ABV in je stookwijn ook behoorlijk hoog. Geen suiker toegevoegd? Waar heb je je stookwijn mee gemeten?

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@dennisleiden)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik had 5 kg mout en +- 17 liter water bijgevoegd totdat hij 23 liter aangaf op het gistingsvat
Met een refractometer 0/80
Dus je kan er eventueel ook nog extra suiker aan toevoegen maar hoger dan 15% kan het dan toch niet worden

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De refractometer 0/80 is een alcoholmeter, die kan in geval van restsuikers in de mout een afwijking geven. Beter is een refractometer te gebruiken die het start en eind SG aan kan geven of een hydrometer.

Je kunt suiker toevoegen om een hoger alcoholpercentage te bereiken maar de kwaliteit van je whisky wordt er niet beter op vind ik.Β 

Ik haal met 6 kilo mout (zonder toevoeging van suiker) op 23 liter mash hooguit 7,5% alcohol.

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@dennisleiden)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ok dan kan daar de fout bij mijn zitten , ik zorg dan dat ik voor de volgende mash een hydrometer heb.
En dan is suiker toevoegen inderdaad geen optie dan maar wat minder van betere kwaliteit.
Bedankt voor de tip
Laat nu de 2 liter met houtsnippers 2 weken staan en dan terug brengen naar 40% en ben dan best benieuwd naar me eerste whisky

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

We horen wel hoe hij geworden is.

Succes met de volgende mash πŸ˜‰

Β 

Beantwoorden
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?