Meldingen
Alles wissen

Het financiele plaatje

Pagina 1 / 2

Berichten: 1
Topic starter
(@lookhill)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik overweeg een T500 te kopen. Naast het hobby aspect probeer ik voor mijzelf ook de koop financieel nog een beetje te rechtvaardigen.

Als ik het goed begrijp maak je een mash van 25 l met 8 kg Suiker (ca 5 euro), een zakje turbo gist (ca 5 euro), een zakje turbo carbon (ca 3 euro) en een zakje turbo clear (ca 2 euro).
Daarmee kan je dan ca 3 liter 92% alcohol stoken.

Als ik er vanuit ga dat je hiermee 8 flessen vodka kan mengen en een 75cl fles vodka 8 euro kost is de opbrengst 64 euro, kosten 15 euro en winst 49 euro. Dus dan heb je met zo'n 8x stoken de kosten van de t500 eruit?

In de YT video van still spirits gebruiken ze echter ook nog coldwater cleaning detergent en no rinse steriliser. Is dat ook nodig? En is alles voor eenmalig gebruik of is bijvoorbeeld de gist (zoals bij zuurdesem brood) ook her te gebruiken?

Bonusvraag: Als ik ook eens wat anders wil als zuivere alcohol, is het dan slim om gelijk voor een Grainfather Ketel te gaan en daar een T500 Reflux bij te kopen? Heeft iemand daar ervaringen mee?

Beantwoorden
17 reacties
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Mij kost een fles wijnbrand,€0.23.dat is pas lachen,we zuipen op een feestje,schrik niet voor€1.15 op 5 flessen????en geen hoofdpijn?gr.Chris.V

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Je kunt het zo gek maken als je wilt. Reinigen is aan te raden maar hoe zorgvuldig je het doet daar zijn veel meningen over. Reinigingsmiddelen en turbo-gist zijn eenmalig te gebruiken. Turbo-gist is een mengsel van gist en voedingsstoffen. Zijn die op dan heb je er niets tot erg weinig meer aan.

Wanneer je overweegt om een Grainfather te kopen dan zou ik daar meteen mee beginnen. Ik heb ervaring met beide. De Grainfather is een alleskunner; maischen, stoken met reflux en met copper dome. Uiteraard ligt het er ook aan wat voor "anders" je zou willen maken/brouwen/stoken.

 

Beantwoorden
Berichten: 522
(@capo70)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Grainfather of Boka bouwen 😉

 

Beantwoorden
Berichten: 661
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Lookhil met een T500 maak je geen 3liter van 92% maar 4,5 tot 5 liter

Wil je ook whiskey maken dan heb je de copperdome nog nodig

wil je ook maischen en bier kunnen maken dan de grainfather met reflux en copperdome dan kan je zowat alles

Wil je nog hoger in percent gaan dan de Boka bouwen zoals Govda zegt.

Ik heb nu een potstil van 15 liter die ik kan ombouwen naar een Boka , de T500 met reflux en copperdome , ben bezig met bouwen van 120 liter potstil die ik ook kan ombouwen naar boka en waar ik nog twijfel om ook nog wat bubbelcaps tussen te zetten en daarna komt hetzelfde nog eens met een 50 liter biervat dat ik heb staan.Begin volgend jaar dan de grainfather.stap voor stap is het beste althans voor mij

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Munck, even een zijspoor. Als je je turbo gist na vergisting bewaart, kan je het dan op een nieuw beslag gooien? Er van uitgaand dat er voeding genoeg in het beslag zit. Of is de turbo na 1 keer turbo ook echt uit geraced?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hobbyman , Na vergisten is te groot deel van de gistcellen afgestorven . Of je moet na enkele dagen een deel gist onttrekken aan jou vat . dan kun je dat opkweken weer . Je kunt trouwens een zakje turbo gist tevoren al activeren en voeden waardoor je een moedercultuur krijgt waar je mits goed verzorgt meerdere keren van kunt gebruiken .

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Bedankt Robbert 🙂

 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

munckerik Gist is pracht product . zo simpel en makkelijk te manipuleren en er gaat toch zoveel mee fout .
Zo jammer .

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dat kan ik enkel beamen Robbert. Het kweken en maken van starters lijkt allemaal moeilijker dan het is.

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Sorry voor deze zijstap .i.d.d . Munckering Je kan met simpele producten een vergisting starten waarbij hoog alcohol percentage te bereiken is zonder dat je met dingen als diammoniumfosfaten ( chemische gistvoedings ) hoeft te werken.
Commercieel snap ik de brouwersgisten en stookgisten en het is gemak .
Maar zeker in Direct drank en likeur stoken ( dus geen blanke alcohol ) kun je smaak en kwaliteit winnen door met natuurlijk gist te werken .

Beantwoorden
Berichten: 230
(@lucifertje)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hobbyman , Na vergisten is te groot deel van de gistcellen afgestorven . Of je moet na enkele dagen een deel gist onttrekken aan jou vat . dan kun je dat opkweken weer . Je kunt trouwens een zakje turbo gist tevoren al activeren en voeden waardoor je een moedercultuur krijgt waar je mits goed verzorgt meerdere keren van kunt gebruiken .

Munck, even een zijspoor. Als je je turbo gist na vergisting bewaart, kan je het dan op een nieuw beslag gooien? Er van uitgaand dat er voeding genoeg in het beslag zit. Of is de turbo na 1 keer turbo ook echt uit geraced?

Even kort: nee.

lange versie: in elk zakje zitten ook alle voedingssublimenten en die raken gewoon op. Dus gewone gisten kan je zo bewaren maar turbo's niet. 

Wat mij wel eens is overkomen is dat 1 van mijn emmers te heet was en de gisten het niet hadden overleefd. Dan gooi ik een 100 ml van een andere emmer met turbo erbij om het weer vol leven te blazen, maar dan zitten de voedingstoffen al in de emmer.

zelfde voor die opstarten, dat is bij een turbo helemaal niet nodig!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

klopt als je voortijdig een deel turbo uit jou stook ontrekt kun je dat weer gebruiken .
Maar je kunt de turbogist bewaren . alvorens de chemische voeding ( diammoniumfosfaat ) op is kun je de gist op andere wijze voeden en vermeerdere . je kunt met voeden en scheiden de cultuur maanden in stand houden .

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Bedankt heren,

Ik kan ik wat mee. 

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

hier*

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?