Deze zomer en tot op heden ben ik bezig met een voorraad stookwijn aan te leggen voor tijdens de wintermaanden. Dit omdat ik dan niet over een warme kamer beschik en de vergisting dan zeer traag verloopt. Mijn vraag is nu hoelang kan ik stookwijn van 15° bewaren die op een koele en donkere plaats staat?
Als je de stookwijn van de gist afhevelt en bijv sulfiet toevoegd enkele weken .
Maar het is altijd beter om de stookwijn vers te verwerken .
Er zijn in stookwijnen diverse stoffen naast alcohol aanwezig.
Zuren , alcoholen , zouten , mineralen .
Ook al is de gisting voorbij diverse andere processen gaan door .
Bindingen en ontbinding , afbraak en oxidatie van stoffen .
Er zijn enkelen die soms paar maanden de stookwijn laten staan en deze nog gebruiken .
Maar de kwaliteit is ten alle tijden achteruit gegaan !
bedankt voor antwoord.
bedoel hij niet de alcohol bewaren hoe lang dat kan?
ib ben ook zo voorraad aan het maken wat hij bedoel en ben ook benieuwd
dacht alcohol bij bij 40 procent lang houdbaar was
Erik bedoelde stookwijnen dus geen gedestilleerd product .
Gedestilleerd product heeft een lange houdbaarheid betreft bederf des te hoger percentage des te beter .
Het is wel zo dat smaken veranderen .
O.a .door rijping maar ook kan dat door invloed buiten af .
Dat kan door verdamping . Invloed van andere vluchtige stoffen in de buurt maar ook door bijvoorbeeld opslag in hout en te vochtige opslag en daardoor rotting of schimmels die op gegeven moment toch doordringen .
Hoewel ze wel afsterven maar ze laten ook weer stoffen achter .
Zwammen op vaten of in kelders kunnen sterke dranken verknallen . Door toch infusie van stoffen