Meldingen
Alles wissen

HULP bij starten gezocht...

Pagina 1 / 3

Brutus
Berichten: 94
Topic starter
(@geelke)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hoi

Graag had ik jullie hulp! Ik zou graag willen starten met hobby stoken. Ze hebben mij een T500 aangeraden. Maar wat heb ik juist allemaal nodig om te starten met het stoken van zuivere alcohol. Wat is het verschil tussen de 2 modellen T500? Welke attributen kan je er best van de eerste keer bijkopen?

Alvast bedankt!

Beantwoorden
44 reacties
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een voedselveilige 25 Liter emmer, en een soort van waterslot. 5 kilo suiker , water ,geweekte bonen (voeding voor Gist, idee van @Robbert) en bakkers Gist. Dit heb je nodig voor een neutrale alcohol te vergisten. Alcoholmeter van 0% tot 100% is geen overbodige luxe. Voor te stoken heb ik zelf diverse andere ketels, en dit deel laat ik dan ook graag over aan diegene die een T500 hebben. 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi Geelke,

De T-500 komt inderdaad in 2 modellen, de Alambiek en de RVS kolom versie. Het verschil tussen de modellen (en de ruwe indeling van alle stookketels) is dat de Alambiek een lager schotelgetal heeft, dit betekend dat het scheiden van de onderlinge stoffen in je gefermenteerd goedje minder scheiden dan bij de Kolom versie. Op basis van het type drank dat je wilt maken maak je normaal een keuze tussen een Alambiekachtige voor dranken met smaak zoals Whisky en eentje met een hoge kolom die beter kan scheiden om alle smaken te strippen.

William noemt inderdaad al een aantal attributen, de geweekte bonen kun je ook door gistvoeding vervangen, citroenzuur om de suiker te inverteren (water, suiker en citroenzuur verwarmen en gedurende het verwarmen en roeren worden de suikers omgezet in kleinere suikers waarmee de gist makkelijker kan werken), reinigingsspul voor de ketel en alles wat je gebruikt is geen overbodige luxe, pH meter of strips kunnen je ook bevallen. De alcoholmeter die William noemt kun je inderdaad ook halen, wordt vaker een hydrometer genoemd en je hebt er met 3 schaalverdelingen op, daarmee kun je ook de vergisting bijhouden.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

heb ergens een beginners ' shopping list " geplaats even via zoeken functie kijken .
Je schrijft je wil beginnen zou ik toch adviseren om beter te oriënteren ook wat je wil gaan maken voor je keuze betreft ketel .
T500 is niet echt een ketel met veelzijdigheid om wat algemeen allround te werken en ervaringen op te doen.

Beantwoorden
Brutus
Berichten: 94
Topic starter
(@geelke)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Heb jij zelf een T500? Of zou ik even enkele vragen aan je mogen stellen, zodat het een beetje duidelijker wordt voor mij. 

Beantwoorden
Brutus
Berichten: 94
Topic starter
(@geelke)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik heb je shoppinglist gevonden... Welke ketel zou jij dan wel aanraden?

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb geen T-500, gebruik zelf de kleinste ketel op stookwinkel, de Air Still. 

T-500 is me onbekend maar de andere basisdingen weet ik wel.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

wil je alleen zuivere alcohol stoken en wat essences erdoor roeren of ook op smaken gaan stoken ?
Meeste ervaring en basis aanleren doe je op een alembiek of alquitara .

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ik heb eenT500 en stook meestal fruit dan een copperdome en wil je suikerstook verstoken dan een reflux en je heb nog een vergistingsvat suiker en gist nodig en een alcoholmeter en bij de copperdome liefst een vermogensregelaar en dan kan je aan de slag je kan ook beginnen met wat kleiner maar ik vind dat weg gesmeten geld

Beantwoorden
Brutus
Berichten: 94
Topic starter
(@geelke)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik wou beginnen met zuivere alcohol te stoken...

Beantwoorden
Brutus
Berichten: 94
Topic starter
(@geelke)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

ik heb eenT500 en stook meestal fruit dan een copperdome en wil je suikerstook verstoken dan een reflux en je heb nog een vergistingsvat suiker en gist nodig en een alcoholmeter en bij de copperdome liefst een vermogensregelaar en dan kan je aan de slag je kan ook beginnen met wat kleiner maar ik vind dat weg gesmeten geld

Dus als ik het goed begrijp is de reflux de beste oplossing om zuivere alcohol te stoken? 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De Reflux heeft het beste scheidend vermogen dus behaal je daar een zo hoog mogelijk alcoholpercentage mee ja.

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ja bij mij staat de T500 nu een suiker maisch aan het stoken en na 4 a 5 uur heb ik 4l van 96° deze ga ik deze week met frambozen marceren en dan met de copperdome verwerken tot frambozensnaps

Beantwoorden
Brutus
Berichten: 94
Topic starter
(@geelke)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

ja bij mij staat de T500 nu een suiker maisch aan het stoken en na 4 a 5 uur heb ik 4l van 96° deze ga ik deze week met frambozen marceren en dan met de copperdome verwerken tot frambozensnaps

Dat is wat ik ook wil gaan doen, zuivere alcohol stoken en deze later gebruiken voor likeurs en dergelijke.... Misschien dat in de toekomst er dan ook interesse komt om specifieker aan de slag te gaan met de copperdome...

Beantwoorden
Brutus
Berichten: 94
Topic starter
(@geelke)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Dat is wat ik ook wil gaan doen, zuivere alcohol stoken en deze later gebruiken voor likeurs en dergelijke.... Misschien dat in de toekomst er dan ook interesse komt om specifieker aan de slag te gaan met de copperdome...

Welke gist heb je gebruikt?

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?