Hoi
Graag had ik jullie hulp! Ik zou graag willen starten met hobby stoken. Ze hebben mij een T500 aangeraden. Maar wat heb ik juist allemaal nodig om te starten met het stoken van zuivere alcohol. Wat is het verschil tussen de 2 modellen T500? Welke attributen kan je er best van de eerste keer bijkopen?
Alvast bedankt!
Een voedselveilige 25 Liter emmer, en een soort van waterslot. 5 kilo suiker , water ,geweekte bonen (voeding voor Gist, idee van @Robbert) en bakkers Gist. Dit heb je nodig voor een neutrale alcohol te vergisten. Alcoholmeter van 0% tot 100% is geen overbodige luxe. Voor te stoken heb ik zelf diverse andere ketels, en dit deel laat ik dan ook graag over aan diegene die een T500 hebben.
Hoi Geelke,
De T-500 komt inderdaad in 2 modellen, de Alambiek en de RVS kolom versie. Het verschil tussen de modellen (en de ruwe indeling van alle stookketels) is dat de Alambiek een lager schotelgetal heeft, dit betekend dat het scheiden van de onderlinge stoffen in je gefermenteerd goedje minder scheiden dan bij de Kolom versie. Op basis van het type drank dat je wilt maken maak je normaal een keuze tussen een Alambiekachtige voor dranken met smaak zoals Whisky en eentje met een hoge kolom die beter kan scheiden om alle smaken te strippen.
William noemt inderdaad al een aantal attributen, de geweekte bonen kun je ook door gistvoeding vervangen, citroenzuur om de suiker te inverteren (water, suiker en citroenzuur verwarmen en gedurende het verwarmen en roeren worden de suikers omgezet in kleinere suikers waarmee de gist makkelijker kan werken), reinigingsspul voor de ketel en alles wat je gebruikt is geen overbodige luxe, pH meter of strips kunnen je ook bevallen. De alcoholmeter die William noemt kun je inderdaad ook halen, wordt vaker een hydrometer genoemd en je hebt er met 3 schaalverdelingen op, daarmee kun je ook de vergisting bijhouden.
heb ergens een beginners ' shopping list " geplaats even via zoeken functie kijken .
Je schrijft je wil beginnen zou ik toch adviseren om beter te oriënteren ook wat je wil gaan maken voor je keuze betreft ketel .
T500 is niet echt een ketel met veelzijdigheid om wat algemeen allround te werken en ervaringen op te doen.
Heb jij zelf een T500? Of zou ik even enkele vragen aan je mogen stellen, zodat het een beetje duidelijker wordt voor mij.
Ik heb je shoppinglist gevonden... Welke ketel zou jij dan wel aanraden?
Ik heb geen T-500, gebruik zelf de kleinste ketel op stookwinkel, de Air Still.
T-500 is me onbekend maar de andere basisdingen weet ik wel.
wil je alleen zuivere alcohol stoken en wat essences erdoor roeren of ook op smaken gaan stoken ?
Meeste ervaring en basis aanleren doe je op een alembiek of alquitara .
ik heb eenT500 en stook meestal fruit dan een copperdome en wil je suikerstook verstoken dan een reflux en je heb nog een vergistingsvat suiker en gist nodig en een alcoholmeter en bij de copperdome liefst een vermogensregelaar en dan kan je aan de slag je kan ook beginnen met wat kleiner maar ik vind dat weg gesmeten geld
Ik wou beginnen met zuivere alcohol te stoken...
ik heb eenT500 en stook meestal fruit dan een copperdome en wil je suikerstook verstoken dan een reflux en je heb nog een vergistingsvat suiker en gist nodig en een alcoholmeter en bij de copperdome liefst een vermogensregelaar en dan kan je aan de slag je kan ook beginnen met wat kleiner maar ik vind dat weg gesmeten geld
Dus als ik het goed begrijp is de reflux de beste oplossing om zuivere alcohol te stoken?
De Reflux heeft het beste scheidend vermogen dus behaal je daar een zo hoog mogelijk alcoholpercentage mee ja.
ja bij mij staat de T500 nu een suiker maisch aan het stoken en na 4 a 5 uur heb ik 4l van 96° deze ga ik deze week met frambozen marceren en dan met de copperdome verwerken tot frambozensnaps
ja bij mij staat de T500 nu een suiker maisch aan het stoken en na 4 a 5 uur heb ik 4l van 96° deze ga ik deze week met frambozen marceren en dan met de copperdome verwerken tot frambozensnaps
Dat is wat ik ook wil gaan doen, zuivere alcohol stoken en deze later gebruiken voor likeurs en dergelijke.... Misschien dat in de toekomst er dan ook interesse komt om specifieker aan de slag te gaan met de copperdome...
Dat is wat ik ook wil gaan doen, zuivere alcohol stoken en deze later gebruiken voor likeurs en dergelijke.... Misschien dat in de toekomst er dan ook interesse komt om specifieker aan de slag te gaan met de copperdome...
Welke gist heb je gebruikt?