- het rsecept dat ik heb gebruikt voor 25 liter stookwijn:
2,5 kg maismeel
4 kg suiker
70 gram bakkersgist + 5 eetlepels suiker
60 ml vloeibare amylase
tweemaal gestookt met t500 met copper dome
een maand laten rijpen op houtsnippers
resultaat: mijn beste corn whiskey tot nu toe (maar zo heel lang stook ik nu ook weer niet π
ik heb mijn (ongeveer) 4 liter whiskey van 42% laten rijpen op 100 gram houtsnippers (30 ml glycerine toegevoegd). vΓ³Γ³r het rijpingsproces viel het resultaat en beetje tegen, maar een maand op houtsnippers heeft wonderen verricht.
maar nu de vraag:
kan ik mijn houtsnippers na volledige droging opnieuw gebruiken voor het rijpingsproces van een andere whiskey?
heeft iemand daar ervaring mee?
Nee als je hem een week gebruikt hebt geeft hij nog wel wat smaak af maar ook niet meer zo veel,ik gooi het er soms wel bij als ik er nieuwe bij gedaan heb en hem lang laat staan,je kunt ze wel gebruiken op de bbq.of voor het roken van vlees,in alu.folie gaatjes er in en op de bbq.gr.Chris
in de basis niet maar ligt eraan hoe groot je houtsnippers zijn. ik gebruik soms ook stukjes hout en dan na elke keer gebruiken laat ik ze drogen, wrijf/schuur ik ze iets op en toast/brand ik ze opnieuw, dan kan je ze wel hergebruiken
Wijnvaten krijgen vaak een 2e bestemming als whiskyvat. Als ze vervolgens uitgewerkt zijn als whiskyvat worden ze soms vermalen tot snippers en belanden ze bij Stillspirits in zakjes π Het kan dus wel.Β
Mijn ervaring is dat snippers na een maandje weinig afgeven,het eiken dat ik uit de zagerij krijg (plakken van 2cm dik en 20-20 cm)weer wel maar heeft er mee te maken hoe lang je de drank er op laat staan,en de hoeveelheid snippers,de vaten die hergebruikt worden geven voornamelijk aan de drank de smaak af van wat er van te voren in heeft gezeten of je moet ze weer schoonschrapen,dat is mij verteld door een slijter die zelf vaten gebruikt en dan door verkoopt.ik heb nu ongeveer 25 ltr op gebrand eiken staan 4 plakken van 20x20 cm en 1 cm dik alc.50% staat buiten in de zon die blijft daar 2 mnd staan,overdag warm sβnachts koeler de JD manier.is van druiven maar gaat naar whisky cognac smaken,na 8-10 mnd.
Β
Zie houtsnippers (ter grootte van het commercieel aangebodene) als een theezakje. Kun je van een gebruikt theezakje nog thee zetten? Als je van hele slappe thee houdt wel.
Β
Je kunt het er wel bij gooien geeft wel een beetje af,doe ik soms ook.
Β
dank voor jullie reacties. de vergelijking met theezakjes door munckeric heeft me overtuigd. ik houd niet van slappe thee ;-).
maar eh... hoe maak je je eigen houtsnippers. wat voor hout gebruik je en kun je dat zomaar overal halen. en het toasten of branden waar hobbyman en chrisv het over hebben, gaat dat op de barbecue? en hoe doe je dat dan?
Je pakt goed gedroogd eikenhout. Dat kun je in dunne plakjes zagen of met een houtbeitel stukjes af steken die je weer kleiner maakt. Je pakt e.e.a in aluminiumfolie (paar gaatjes erin) en doet dat gedurende langere tijd in de over. Temperatuur rond de 150 graden. De mate waarin e.e.a in de oven verblijft bepaalt de mate van toasting.Β
Heel simpel.
Β
Het is belangrijk dat je eikenhout pakt dat een paar jaren droog is,ik pak gewoon een brander en .brand het een beetje zwart,ect.whisky vaten,je kunt het ook gewoon op de bbq om en om een beetje roosteren of in je oven(oven meeste vrouwen niet blij.)dus als je in de oven doet is het goed als de vrouw weg is.ik heb meestal hout van zagerij die zagen planken dus het hout is een paar jaren oud.gebruik nooiiiiiit hout van meubels die zijn behandeld dus giftig☠️In h et bos vind je soms omgevallen eiken een paar dikke takken zijn genoeg de rest bewaar je op een droge plaats,ivm muf worden,dan krijg je die muffe smaak in je drank.gr.Chris?reageren met 50cl50%en bier word lastig maaaarrrr het bovenstaande klopt.
Β
Ik toast gewoon op de BBQ in een vegetable pan... ( die met gaatjes in de pan) na t gebruik in de alcohol laat ik ze weer lang drogen. En hergebruik ik ze weer op de.......... BBQ
Barbecuen bij Jack ....... is op een houtje bijten π
Β
Neem 30 juni allemaal wat eikenhout mee, als het vlees dan op is hebben we nog wat te doen π
Maak jij er dan een whiskysaus bij?
Β
Heb net een halve in stukken gezaagde eik die een jr heeft gedroogd gekregen.morgen in kleinere stukken,roosteren op de bbq.en 50 ltr.drank er bij.ik zal proberen om wat eiken mee te brengen bij de bbq voor onze stadsmensen,????
Β