Meldingen
Alles wissen

kan ik eerder gebruikte houtsnippers hergebruiken?

Pagina 2 / 3

Berichten: 71
Topic starter
(@illusie)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

even de ervaring delen. het hergebruik (na goed drogen) van eerder gebruikte eiken snippers in combinatie met nieuwe snippers is geen succes. m’n roggewhiskey ruikt nu nogal muf. dus die eerder gemaakte vergelijking met het hergebruik van theezakjes klopt waarschijnlijk wel aardig. dat ga ik dus niet meer doen. ik vraag me af of ik nog wat met die whiskey kan doen. opnieuw stoken? misschien als ik het doe met de t500 + kolom? nou ja, ik probeer het wel. gisteren van een kennis tien mooie eiken plankjes van een meter lang en 7 mm dik gekregen. die gaan het - in stukjes - vanmiddag heel warm krijgen op de barbecue!

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nope….. Als rookhout 🙂

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Soms verkopen ze van die zakjes gekloofd eiken bij de Gamma of tankstation,of vraag iemand in je kennissen kring met open haard.of timmerman,moet wel eiken zijn.gr.Chris.

 

Beantwoorden
Berichten: 661
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ik ben vandaag voorbij een bedrijf gereden waar ze eiken planken maken. Ik zou daar gerust wat eiken stukken plank mogen meenemen en heb al eens een beetje gehaald. nu mijn vraag:  De plankjes zijn 1,4 cm dik een 21 cm lang en 15 cm breed.Die plankjes wegen in totaal 3 KG.

ik zou ze nu in stukken van 5 a6 cm op 1.5 cm willen zagen zodat ze in een fles kunnen. Denk dat 1 stuk dan voldoende zal zijn per fles of raden jullie me andere maten aan voor bijvoorbeeld weckbokaal? Het hout is droog dus op de rooster ? Hoelang bij welke temperatuur ?

Ik heb hier nog wel wat whisky staan van het roggenbrood en zal daar dan wat mee experimenteren zoals ;

gewoon in fles met hout

eerst behandelen met ozon dan in fles met hout

eerst behandelen met ultrasoon dan in fles met hout

hout in ultrasoon dan in fles

hout in fles daarna met ozon behandelen

eerst behandelen met ozon dan hout in ulrasoon en dan in fles 

enz ...

 

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik denk dat je dan toch de plank mis slaat. Je moet het hout eerst toasten

Dit dus voor de specifieke smaak.

Als je eiken gebruikt moet je de bast NIET gebruiken.

 

Makkelijker is om van Jack Daniels of Jim Beam de rookhoutpaketten te nemen.

Deze zijn gemaakt van oude whisky vaten .. Gegarandeerd succes …  🙂

Beantwoorden
Berichten: 661
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

help wat is bast ?

En ja staat roosteren de vraag is hoe lang in bijvoorbeeld de oven en op welke temperatuur

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Bast is de schors.

In de oven op 150 graden en de tijd is afhankelijk van de mate van toasting die je wilt bereiken. (zie mijn posting van 27 mei)

 

Beantwoorden
Berichten: 661
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

net gezien  sorry was wat te snel met de vraag .

Oef het zijn planken dus geen schors

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Tijdens het toasten in de oven af en toe controleren. Op een gegeven moment gaat het ook ruiken. 

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heb nu 1 dag de whiskey voor de BBQ op hout staan (bourbon) uit Stookwinkel. Toch niet verkeerd moet ik zeggen. Maar hou de vinger aan de pols. Overigens ook minder als geadviseerd op het zakje.

 

Pff 100 gram € 7,-. Is duurder dan Chateau briand. 

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Rene’R ik heb net 25 ltr.op eiken gezet.ik heb wat eiken gekloofd,(in stukken gehakt) dat heb ik wat bruin laten worden op de bbq,gewoon effe er boven zodat het wat kan bruin worden.ik heb ongeveer een kilo in een emmer,die geschikt is voor drank gegooid,dat staat nu lekker in de zon,het kan wat te veel eiken zijn,maar ik controleer na een paar dagen of ik de kleur en geur en smaak goed zijn,als het snel op smaak en kleur is gaat het op fles (net 70 flessen gevuld)het eiken geeft dan nog wel aan de volgende 25 ltr. af maar ik gooi er wel nog eiken bij.(heb eiken genoeg)als het eiken niet meer geschikt is kun je het mooi gebruiken om vlees te roken.je moet wel niet de bast(schil) van het eiken gebruiken,en nooooit iets van een oud bankstel of zo,ONBEWERKT eiken gebruiken.ps.ik bewaar het gebruikte eiken niet ik gooi het vd.ene emmer in de ander mits dat het nog afgeeft ,en anders voor de bbq gr.Chris.

 

Beantwoorden
Berichten: 661
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

BBQ is daarna idd een optie en in de winter de vuurkorf in.

Als dit met de eiken werkt kan ik ook gratis aan eik geraken.

Ze vroegen me een container te nemen maar dan moest ik wel iets betalen dus ben maar met 3 kilo begonnen ( dat was gratis) 🙂

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Lummel een eik in het bos kost niets,mits ze je niet pakken.??????‍✈️

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ja maar dan betaal ik geen 21% BTW en de overheid doet er zulke goede dingen mee.  

Maar inderdaad ik loop elke dag in het bos. Zo langzamerhand begin ik mezelf echt een debiel te vinden. Hahahaha.  Gelukkig heb ik Stookforum om me uit de droom te helpen. 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Overigens barst het van de bosbessen dit jaar. Echt knoepers. Maar ook teken! Het zit ook niet mee in het leven van een beginnende stoker. 

Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?