Meldingen
Alles wissen

Belangerijke Vragen. Fruitmash, Ketels, alc percentages.


Berichten: 2
Topic starter
(@loosegoose)
New Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

 Ik wil graag een ketel aanschaffen hier bij Stookwinkel maar heb nog een aantal vragen.

hoe hoog is de maximale percentage die je kan behalen met de koperen alambiek 5L/10L Ketel? want als ik lees bij de Reflux is bij die toch aardig hoog.

Ik zie veel recepten gemaakt voor de wat grotere ketels, hoe weet ik zeker dat mijn fruit mash qua hoeveelheid fruit etc. de juiste hoeveelheid is voor mijn ketel? ik zie veel intresante recepten maar ik ben een beetje in de war over hoe ik het moet terug brengen als een recept voor bijv een 20 liter ketel is naar een 5 of 10 liter ketel?

MVG.

Beantwoorden
3 reacties
Berichten: 265
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Behaald percentage in een potstill hangt af het percentage in je stookfijn. Je percentage is in het begin van je stooksessie ook hoger dan aan het einde omdat het percentage van je stookwijn ook steeds meer afneemt tijdens het stoken. Een reflux werkt anders en is van begin tot einde bijna constant. Als je fruit stookt is het m.i. zonde om met een reflux te stoken, je verliest dan veel smaak. Je kan met een potstill natuurlijk nog een keer stoken om je percentage omhoog te krijgen.

Je kan alle recepten toch delen totdat het in jouw ketel past?

succes!

Beantwoorden
Berichten: 661
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het verschil tussen reflux en alambiek ligt hem daarin dat je met reflux wel hogere percentages krijgt maar verlies maakt op smaak en geur. Zoals marb zegt kan je met je alambiek de percentage wel hoger krijgen door een tweede keer te stoken maar  je kan bijvoorbeeld geen percentages van 92% halen. Als ik lees dat je vooral fruit wil stoken dan is het toch je bedoeling om vooral de fruitsmaak en de fruitgeur te krijgen en ben je beter met een potstill/ alambiek Er bestaan uiteraard nog andere systemen zoals de boka , stoken met bubbelcaps,T500 , grainfather. Alles is wat afhankelijk van wat je juist wil gaan stoken en wat je aan een ketel wil uitgeven. De groote van je ketel bepaald enkel hoeveel je tegelijk wil stoken.

Neem je een ketel van 10 liter dan zal je enkele keren meer moeten stoken dan een ketel van bv 30 liter. De meeste recepten hier gaan over een stookwijn van 25 liter. Hieruit komt na afhevelen tussen de 21 a 23 liter stookwijn. In een ketel van 30 liter stook je die in 1 keer en in een ketel van 10 liter zal je dan3 keer moeten stoken om dezelfde hoeveelheid op te gebruiken. Hou er rekening mee dat je een ketel nooit tot de rand mag vullen omwille van schuimvorming ed. 70 % is een veilige vulling.

Alle recepten die hiier staan kan je delen naargelang de hoeveelheid die je zelf wil.

In eerste instantie moet je zelf bepalen wat je wil stoken en hoeveel pas dan kan je bepalen welke ketel voor jou de beste keuze is. Ik wou in begin enkel likeuren maken en zou dus met een reflux voldoende gehad hebben . uiteindelijk dan toch maar gedacht ach een whisky zou ook wel eens leuk zijn of een Gin enz.. ja dan is een reflux natuurlijk weer niet zo ideaal en zo ben ik intussen bezig aan mijn derde ketel en als je dan later nog denkt aan bier brouwen of maischen op een ideale manier zal je dan terecht komen bij de grainfather waar hier dan weer heel wat topics over te vinden zijn. Alles is kortweg afhankelijk van wat je nu en in de toekomst wil maken. Grts RenéR

Beantwoorden
Berichten: 316
 DDM
(@ddm)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het verschil tussen potstill en reflux staat uitgelegd in de beginnersgids. Die vind je hier:

http://www.stookforum.nl/thread/beginners-informatie-lees-dit-eerst

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?