Meldingen
Alles wissen

Koperen zadels


ArtA380
Berichten: 72
Topic starter
(@arta380)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Op dit moment gebruik ik een Still Spirits Air Still Pro. Nee het is geen T500 met alles er op en er aan, maar werkt op zich prima. Nu zit ook in mijn kleine Air Still koperen zadels. Naar verluidt zou dat  "een filter voor sulfieten en nare geuren in het distillaat" zijn. Ik heb daar zo mijn twijfels over. Want wat is sulfiet? Als SO2 gas in water wordt gebracht, reageert dat met water tot H2SO3 (zwaveligzuur, niet zwavelzuur). Sulfieten zijn zouten van dit zuur. Dus sulfiet alleen bestaat niet en is altijd gebonden aan bijvoorbeeld kalium of natrium. Maar dit zit helemaal niet in je mais, graan of barley. "Sulfiet" wordt bij het maken van wijn toegevoegd en dan meestal als kaliumwaterstofsulfiet, ook kaliumbisulfiet, KDS (E nummer 228) genoemd.  Dus hoezo zou koper iets met sulfiet moeten doen bij het distilleren? Maar goed.

Toch wordt koper heel veel gebruikt in de distilleer-wereld. Maar als ik de koperen zadels uit mijn Air Still haal zie ik dat die koperen zadels er niet bepaald fris uit zien eigenlijk wat geoxideerd uit. Er zitten ook stalen zadels in die zien er beter uit.  Dus ik heb ze maar weggelaten want geoxideerd koper is niet gezond. Sterker nog, ik verdenk die geoxideerde koperen zadels van de wat bittere metalige nasmaak in mijn laatste distillaat resultaat.

Ik ben benieuwd naar jullie reactie over de rol van koper in ketels, allambiek, refluxcolom en zadels. En of koper sulfiet kan binden 🙂

Beantwoorden
21 reacties
4 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@arta380 lees dit maar eens.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@arta380 sulfiet is een ander stof dan de zwavels die door het koper worden " geneutraliseerd"

sulfiet verbind zich na enige tijd met suikers en aldehyden. 

Ernstige verkleuring/ oxidatie van het koper kont van zuren . Bij te hoog zuur in destilaat zal ook daardoor zweem in het eindproduct ontstaan. 

Een ding wat men ook vaak vergeet is dat koper ,rvs of andere metalen in een zure omgeving elkaar aantasten .(zeker als men ook met electrisch ketels werkt waar statische electriciteit ook aanwezig is. 

Koper is zachter dan het andere staal en zal daardoor ook meer aantasten.

Voor veel dranken is het beneficiair dat koper aanwezig is om de diverse sulfiden uit de " filteren " 

Daarvoor is ook in de whiskey industrie maar ook de cognac industrie de koperen ketel nog steeds eerste keus.  .( Er zijn onderzoeks publicaties . Ik heb ze nu niet bij de hand maar ik zal ze later even plaatsen )

Het probleem wat zich bin jou voordoet ie een foute inrichting van ketel of dat je toch te lage ph waardes hebt in jou destilaat waardoor je verhoogde oxidatie en bijsmaak krijgt.

( p.s. de ketel die je gebruikt is van RVS 304 en niet van hoogwaardig 316 . Dus ook het rvs kan door gebruik van verschillende metalen en zuren oxideren. ( galvanische / bimetallische corrosie)

Beantwoorden
ArtA380
(@arta380)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 72

@robbert hm... De PH is niet te laag. Ik volg deze richtlijn:

. Misschien dat RVS304 t.o.v. 316 wat uit maakt, maar ik weet het niet. Dat is natuurlijk ook niet bewezen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@arta380 ik heb ergens hier op site eens een aantal foto's laten zien wat een zure situatie rvs en koper doen te zamen.

Bijdestillatie waarbij ook ph  waarde beneden 3 zit in een koperen still kunnen oxides mee komen en oom fe drank troebel worden .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden
Beantwoorden
7 Reacties
ArtA380
(@arta380)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 72

@robbert Ja dat kan wel zijn maar aan de andere kant van de plas, in Tennessee, wordt alleen RVS gebruikt...

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@arta380 JD , four roses , Bacardi gebruiken allen voor hun eind productie nog steeds koperen helmen en koloms. 

De oude engelsen fransen , duitse stokerijen ook koper. .de cognac industrie alles koperen charantaises .

 

Beantwoorden
ArtA380
(@arta380)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 72

@robbert Nou ik zal een zetje zadels kopen en een keer gaan testen met de zelfde mash. En dan zonder en met koper distilleren. Ben benieuwd.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@arta380 als je maar in verhouding blijft. Te veel pakking op verkeerde plaats heeft geen zin . Te weinig ook niet. 

Contact oppervlakte moet afdoende zijn .

Beantwoorden
ArtA380
(@arta380)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 72

@robbert Nou mijn Air still heeft een vak waar dat koper in kan. Ik wil ook wat koper in de mash leggen bij het distilleren.  Ik had ergens een tip gelezen over koperen spons in de mash doen. Maar dat was geen succes.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@arta380 koperwol ,  spons of twisters geven een rustiger kooknat.  Bel vorming is kleiner en komen geleidelijker vrij. 

Kleine belletjes zetten zich al en komen gelijkmatig vrij in plaats van grote bellen die vrijkomen. 

Ketel zal ook minder kookgeluid maken maar slechts zacht ruisen.

Daardoor ook een gelijkmatiger flow , de uitstroom en temperatuur zal ook de gehele hartloop daardoor gelijk blijven pas als ruim 90% van de te verwachten opvang is overgekomen zal het alcohol percentage in uitstroom dalen dus ook moment van overgang naar naloop is beter en nauwkeuriger te bepalen en daarnaast minder kans op aankoeken en eventueel aanbranden. 

Na elke stookbeurt is het belangrijk om ook dit schoon te spoelen.

Een te hoge temp van kooknat , een te zware koeling, te zware pakking, te laag ph geeft negatief resultaat. Maar ook een te trage uitstroom. 

Beantwoorden
ArtA380
(@arta380)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 72

@robbert dank voor de uitleg.  Koperen zadels, gewoon bij de Praxis vandaan?

 

Beantwoorden
ArtA380
Berichten: 72
Topic starter
(@arta380)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Ik heb dat stuk dat Alchemist een link voor heeft gestuurd gelezen. Het blijkt te gaan om de stof 
dimethyl trisulphide (DMTS).

Conclusions. The presence of copper in pot stills was confirmed as being important for the control of sulphury and meaty aromas in new make spirit, and DMTS levels showed a good correlation with these aromas. In these laboratory scale distillations, copper was found to reduce the level of this compound best when placed in the wash still condenser or spirit still pot.

Dus het maakt ook nog uit waar je het koper plaatst en er is kennelijk een verschil tussen pot still modus en reflux modus want:

This work has shown that the copper is more effective in this role in some parts of the pot stills than others.
There was found to be opposing trends in the wash and spirit stills. In the wash still, the pot (S1) was the least effective at reducing DMTS whilst the condenser (S3) was most effective.
In the spirit still, the pot (S4) was most effective and the condenser (S6) was least effective.
The most effective sections for reducing the DMTS level were therefore the wash still condenser and the spirit still pot (S3 and S4)

 

Beantwoorden
5 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@arta380 dat is een van de bladen inderdaad.

Het geld ook voor volledige koperen installaties waar de reactie het meest efficiënt is. Pot of kolom .  Het heeft ook te maken met wat op bepaalde delen  temperatuur. En ook waar zuren in damp wel of niet aanwezig zijn . Immers ook die hebben andere damp temperatuur waardoor op verschillende plaatsen andere verzadiging zijn .

Een vol koperen installaties zal mits ph waarde goed zijn in destillaat en het equilibrium in ketel en flow optimaal is krijg je dus ook optimaal voordeel uit ketel. 

Veelal zal in de boiler op de laag net boven kooknat al sulfides ' neerslaan '  daarna in brug begin. 

Bij een kolom heb je al nagelang de temperatuur lagen dus ook verschillende hoogtes  van damp grenzen dus ook verschillende stoffen die mede katalysator zijn voor bindingen en afscheiding van stoffen.

Beantwoorden
ArtA380
(@arta380)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 72

@robbert En deze van Still Spirits. Is alles RVS?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@arta380 dat is een hobby apparaat gemaakt van het Laagwaardige RVS 304.  Leuk apparaat voor starters die hoog percentage alcohol willen maken voor mengen en roeren met essances niet echt een apparaat om dranken als whiskey, Bourbon , brandy e.d. te maken. 

 

Beantwoorden
ArtA380
(@arta380)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 72

@robbert oh.. echt?  nou ik heb juist een vraag gesteld op het forum.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@arta380 ke kunt nij het apparaat inderdaad wat gadgets kopen waardoor je iets flexibeler wordt. Het is een compromis .Maar het zal nooit een alembiek, whiskey still , potstill of alquitara benaderen en zeker geen charantaise.  

De vavor destilleer ketel ( niet de waterdistilleerder ) is een zelfde kwaliteit die zelfs iets flexibeler is zonder gadgets.alleen heeft die geen eigen verwarmings element.

Er is ook geen toestel ter wereld wat alles kan. Je zal altijd meerdere ketels nodig hebben wil je allround kunnen werken .

 

Beantwoorden
ArtA380
Berichten: 72
Topic starter
(@arta380)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Misschien een domme vraag, maar maken jullie al die koperen delen ook regelmatig schoon? Want er zou ook zomaar oxidatie van koper aan de binnenkant van je condensor of zo kunnen zitten.

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@arta380 hangt van de vervulling af en gebruik af. 

Na elke sessies reinig ik de ketel met een gewone afwasmachine reiniger of vaatwas middel . Al na gelang vervuiling .

Koper hoeft niet te glimmen om schoon te zijn!

Ontsmetten doe ik met waterstofperoxide.

Wanneer lichte oxidatie aanwezig is gebruik ik wat azijnof  citroenzuur. 

Bij oxidatie kristallen reinig ik de ketel met zoutzuur. 

Ook wanneer ik een ketel ga gebruiken die ik soms een half jaar of paar jaar niet heb gebruikt Reinig ik die. 

 

Beantwoorden
ArtA380
(@arta380)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 72

@robbert En zo'n helm?  Ook aan de binnenkant poetsen?

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?