Meldingen
Alles wissen

Kruiden Likeuren maken mening gevraagd


Berichten: 7
Topic starter
(@brammel)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beste stookgenoten,

Recent ben ik begonnen met het zelf stoken van alcohol, spoedig wil ik een foto van mijn opstelling plaatsen op dit forum.

Intro over hoe ik stook:
Hoe ik het doe in het kort:
1. 6kg suiker koken in 5 liter water. 25 liter ton en aanvullen met water totdat de totale inhoud ca. 24 liter is.
2. Turbogist 24 uur erbij en een dikke 24 uur wachten.
3. De substantie met een kraantje aflaten zodat er zo min mogelijk drab mee komt en dit destilleren in een zelf gebouwde 10 literketel (van een oude boiler). Vullen tot max. 8 liter.

Op 65-70 graden komt niets vrij, hoogstens een druppeltje.
Voorloop: ruim borrelglaasje gooi ik weg.
De eerste stook brengt mij ongeveer 1300ml tussen de 60 en 70% (gem. 65%)
De naloop (<50%) vang ik ook op om later als ik veel heb verzameld dit nogmaals te stoken.

Vraag:
De 60-70% alcohol destillaat verdeel ik in potten per 400ml.
Hierin stop ik ook (per pot apart uiteraard) de volgende ingredienten:
- Steranijs
- Koffiebonen
- Bosvruchten (gedroogde kruiden)
- Kaneelstokjes
- Citroenschillen (wacht nog op resultaat)
- Sinaasappelschillen met nog een beetje vruchtvlees

Het valt mij op dat na een dag trekken in de alcohol deze drankjes erg lekker zijn.
Uiteraard voeg ik 300ml suikeroplossing (1kg suiker op 3 liter water) toe en heb dan een 70cl fles gevuld met 40% alcohol.

De likeur recepten die ik lees op dit forum zijn volgens mij redelijk tijdrovend (kwa wachttijd) en redelijk wat werk.
Wat is er mis met de door mij beschreven methode?
Reacties en tips lees ik graag tegemoet 🙂

Beantwoorden
10 reacties
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Klinkt goed hoor,allemaal.
 Ik zie dat je alleen suiker vergist. Dan hoef je geen voorloop weg te gooien, je hele stook is ethylalcohol. (Ik dacht dit namelijk in het begin ook totdat ik op youtube de gouden tip kreeg in een reactie van een kijker).
Als je alleen suiker vergist komt methylalcohol niet voor in de scheikundige formule.

Alleen als je vruchten gaat verstoken krijg je te maken met pectine en moet je de voorloop WEL weggooien. 😉

Beantwoorden
Berichten: 7
Topic starter
(@brammel)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Thanks Nimrax! dat stelt mij nogmaals extra gerust.
Vergisting doe ik dus vooralsnog enkel met alleen suiker.

Nu is het wel zo dat de eerste druppels die er uit komen vrij sterk (onaangenaam) ruiken.
Uit angst dat het de rest aantast gooi ik het eerste borrelglaasje weg.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

brammel
Om te beginnen gebruik je 8 kg suiker en dus géén 6 kg.
Deze los je op in 4 á 5 liter water, die je een half uurtje zachtjes laat doorkoken en af en toe doorroert. Vul dit aan tot 25 liter water met een temperatuur van 25 graden.
Neem daar één liter vanaf en roer daar de Turbogist 48 door. Gooi deze weer terug en roer alles goed door. Laat het geheel 10 dagen op 25 graden vergisten, in ieder geval totdat je geen bubbeltjes meer kunt waarnemen.
Je kunt het beste een klimaatkast van een oude koelkast bouwen om je stookwijn op temperatuur te houden, daarmee krijg je het beste resultaat en hoef je geen schuur of kamer te verwarmen.
Wil je meer weten over het bouwen van een klimaatkast, dan wil ik je daar adviezen over geven. Een goede basis van je stookwijn is essentieel voor een hogere opbrengst bij het distilleren.

Beantwoorden
Berichten: 112
 Ben
(@ben)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Betweter, met een klimaatkast moet je met turbogist wel een beetje opletten. Turbogist produceert zelf al erg veel warmte. Dit verschilt natuurlijk wel per type maar ik had laatst een zak waar juist op stond dat je niet moest bijwarmen en dat een omgevingstemperatuur van onder de 25 graden ten zeerste was aan te raden. Elders op de site is al te lezen dat tijdens de wilde gisting de temperatuur zomaar van 25 naar 30+ kan schieten.

Voor andere vergistingen is een klimaatkast natuurlijk wel top om te hebben.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ben, het voordeel van een klimaatkast is dat hij ook koelt!
Dus wil je bij 24 graden vergisten dan is de temperatuur bijvoorbeeld tussen de 23,5 en 24,5 graden (als je hem afstelt met een marge van 0,5 graden)

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Inderdaad koelt en verwarmt een klimaatkast. Zet je hem b.v. op 24 graden, dat gaat dat van 23,5 naar 24,5 graden.
Ik gebruik een SRC-1000, die ik heb ingebouwd in een kunststof behuizing en die naast de koelkast staat opgesteld.
Je gaat op zoek naar een hoge koelkast zonder vriezer, tweede hands of nieuw.
Je hoeft geen gaten in de koelkast te boren, want je hebt in de koelkast een geul waar het water in loopt en waar het water naar buiten loopt in een kunststof bakje.
Welnu, je kunt de draden van de voeler van de STC-1000 en een voeding voor ouderwetse gloeilampen en ventilator er doorheen brengen.
Vervolgens sluit je de aansluitstekker van koelkast buiten aan op de STC-1000 + de draden van de lampen en de ventilator.
Daarna is het een kwestie van de temperatuur instellen op de STC-1000
Ik gebruik hem ook voor het lageren van bier op b.v. 8 graden.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hier de URL van de STC-1000 met afbeelding en aansluitschema:

http://www.bier-brouwer.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=37&Itemid=134

Beantwoorden
Berichten: 7
Topic starter
(@brammel)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dank voor de reacties, de gist die ik gebruikt heb is de 24 uur gist (Alcotec) waarbij men het over 6kg suiker heeft. Uiteraard koop ik in het vervolg of de 48 of turbo 8.
Dit duurt wel langer maar heb dan wel een hoger percentage alcohol.
Het viel mij inderdaad op dat de temperatuur van het gist flink stijgt, zelfs tot boven de 30 graden ondanks dat de ruimte (ketelhuis) +/- 25 is. Evengoed heb ik al 3 goede oogsten gehad hiermee.

Wel ben ik nog erg benieuwd hoe jullie denken over mijn manier van Likeur maken dmv. kruiden of fruit laten trekken in de 70% alcohol en daarna mengen met suikerwater.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Macereren heet dat en is een algemeen bekende manier.

Beantwoorden
Berichten: 46
(@markel)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi allemaal , ik ben recent begonnen met stoken en ik maak mijn stookwijn met turbogist in een 30 liter ton . In de doe het zelf winkel heb ik een dunne ( 2 cm ) rockwool isolatiemat gekocht en heb deze rond de ton gewikkeld . Ik zet de ton gewoon in mijn tuinhuis en heb na 12 dagen een mooi uitgegiste stookwijn. Zonder bijverwarmen zelfs met de recente koude nachten . De vergisting geeft voldoende warmte om de boel borrelend te houden .

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?