Meldingen
Alles wissen

Blauw distillaat

Pagina 1 / 4

Berichten: 21
Topic starter
(@stoutmoedig)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ben as i typ aan het distilleren en mijn distillaat is blauw! Het ruikt naar ammoniak. Ik lees op een amerikaanse site dat ik teveel turbogist heb gebruikt. Dat klopt, een heel zakje op 6 liter mash.

Moet ik nu alles weggooien?
Of kan ik een tweede doorloop wel drinken?

Beantwoorden
59 reacties
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mijn tips: 1 niet drinken!  2 Volg de gebruiksaanwijzing.
Die luidt meestal: los 6/8 kg suiker op in 21 liter lauw kraanwater.
Gist erdoor roeren en dan kan er weinig fout gaan...

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Normaal gebruik je een zakje Turbogist op 8 kg suiker en alles samen met het water moet 25 liter zijn, dus geen 6 liter.
Je kunt nog proberen 19 liter mash aan te maken en daar de 6 liter bij te gooien.

Beantwoorden
Berichten: 21
Topic starter
(@stoutmoedig)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ja, ik was dus echt te overmoedig met mijn gist. Ik had ergens gelezen dat je het best altijd het hele zakje kan gebruiken; dan heb je de juiste verhouding gist en hulpstoffen. Maar dat heeft dus niet zo goed uitgepakt.

Dank voor de reacties. Ik ga mijn opstelling weer afbreken en een nieuwe mash maken. Balen.

Beantwoorden
Berichten: 44
(@witteke)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb geen antwoord gezien op het tweede gedeelte van de vraag. Is het op te lossen met een tweede run. Zit in hetzelfde schuitje... Het  is niet erg alleen als ge heel goed kijkt een heeeeeel lichte zweem. De alcohol heeft geen slechte geurtjes.

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Blue Spirit

Sometimes the spirit may get a slight blue tinge to it. This is usually a sign that you've used too much nutrient in the wash. Mike explains ...

I [previously] replied, saying it was probably due to copper salts coming from acid wash. I WAS WRONG!!!!

In fact, I've learned that it is just the opposite! Acid washes do not corrode the condenser (unless, perhaps, they've been allowed to sit far to long and have gone acetic), but neutral to alkaline ones DO. Heating an ALKALINE wash, particularly one with lots of nitrogen-containing compounds that have been put in as nutrients, liberates ammonia, which corrodes the heck out of reflux coils and dyes the distillate a distinct greenish blue.

The Upshot: if the WASH is turning blue, it's probably due to acid wash corroding a copper sheathed element or a copper boiler, but if the collected DISTILLATE is blue, (and probably ammoniacal, but not always), the wash should be acidified!

Turbos contain a lot of nitrogen-containing compounds, and at neutral to high pH, these can liberate free ammonia. At low pH, they are bound up with the acid as salts, and do not liberate ammonia. So, by adding nutrients to an already nutrient rich turbo, you can inadvertently push the mix over the line and get ammonia with your distillate.

Bron

Beantwoorden
Berichten: 230
(@lucifertje)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dus ik heb al mijn stripping runs bij elkaar in de ketel gegooid en nu kwam er een blauw gekleurd destilaat uit.

Nu lees ik dit topic en kan ik er niet helemaal achter komen of ik dit nu nog kan redden. Ik heb alle koperen delen schoongemaakt. Kan ik nu een een zuur toevoegen en deze dan alsnog goed afstoken?

Iemand ervaring?

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Heb wel eens gehad dat het eerste uit de ketel blauw was,een paar glaasjes,maar die heb ik weggekiept.ik zou het dus niet drinken.ik zou het weggooien,al was het 100 ltr.ik neem noooit een risico,zou het na een tweede stook of wat dan ook niet vertrouwen.is je gezondheid.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je hoeft het niet weg te gooien .
Wat je hebt opgevangen meng je een beetje kalk doorheen .
laat het paar dagen staan . dan voeg je kalk bij dat je dan komt op totaal 4 gram kalk per liter.
Voeg nu ook wat natrium bicarbonaat toe en alles overhalen op 78,3 - 81 graden .
Een eventuele 3 overhaal indien nodig maar met helft hoeveelheid kalk .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat is de reden om geen soda aan een stookwijn of -bier toe te voegen, maar alleen aan een ruwstook.

Ik heb zelf wel eens een blauwe kleur of zweem gehad in mijn ruwstook, maar na fijnstoken was die compleet verdwenen.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb blauwe, geen blauwgroene, vlokken in mijn fijnstook van mispel. En in een andere fijnstook van mispel heb ik wat stof.

Herdestilleren zou misschien helpen, maar ik ben bang dat ik dan ook de smaak kwijt raak.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat is wel een oude draad. Dat is op zichzelf geen probleem, maar ik haal er weinig informatie uit.

Deze is recenter: https://homedistiller.org/forum/viewtopic.php?f=15&t=74135 en ik neem still_stirrin heel serieus. Ook cranky en NZChris zijn ervaren stokers.

Maar nou weten we nog steeds niet wat dat blauwe spul nou eigenlijk is.

Beantwoorden
Berichten: 579
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Schweizer%27s_reagent

Beantwoorden
Berichten: 579
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Die reactie krijg je ook als je koper en ammoniak laat reageren

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Uit de hierboven beschreven link :

Quote Greed and being in to much of a hurry have caused most of your problems.  Unquote

Uit mijn eigen vuistregels :   Gooi alles wat blauw is of slecht ruikt gewoon weg.  Rectifieren is doorgaans veel duurder en moeilijker dan herbeginnen.

De blauwe kleur is wellicht totaal onschuldig, maar waarom risico nemen met suiker aan de prijs van 0,6 euro per kg ? 

Overigens : 

Gewoon bakkersgist (of soortgelijk) en een portie geduld, geeft uitstekende resultaten. 

Dus waarom turbogist, voedingstoffen en soortgelijke die je leven vergallen. 

Zoals de paus Francis zegt :  Zen, genieten van bubbelende gistende of rijpende vruchten brengt je tot hemelse rust.

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?