Meldingen
Alles wissen

Maiszena


Berichten: 292
Topic starter
(@erikjan)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zou je maiszena icm met diastisch mout en andere moutsoorten kunnen gebruiken om een bourbon temaken?

In principe is het gewoon zetmeel volgens mij wat gewoon omgezet kan worden naar suikers, of zit ik er helemaal naast?

Beantwoorden
3 reacties
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi, heb ik ook aan zitten denken, maar dan als toevoeging. Voornamelijk om "suiker" toe te voegen. Volgensmij is het vooral duur, tegenover met granen.
Om een bourbon te maken heb je wel minimaal 51% maïs nodig om het een bourbon te mogen noemen, maar ook voor de smaak. In het graan maïs zit meer dan alleen zetmeel (maïzena).
Ik denk niet dat je er naast zit, maar het geeft vrij weinig smaak af schat ik in, dus weet niet of het toegevoegde waarde heeft. Om een SG wat op tehogen misschien prima, maar meer graan zal zeker meer smaak geven, en is bewezen effectief. Je zou zeker eens kunnen experimenteren, ben ook zeker benieuwd.

Houdt 'm warm,
Pikketanus

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Maizena is een polysaccharide, een enorm groot en vertakt glucosemolecuul/ polymeer. Het zwelt enorm op in water en bij verhitting wordt het nagenoeg een vaste stof. Het heet niet voor niets stijfsel. Het amylase uit mout moet zich vanuit een waterige toestand doordringen tot de volledig opgezwollen zetmeelkorrels dus valt het niet mee om maizena op een normale manier te "maischen", het is dan al lang een vaste stof geworden. Alleen hydrolyse of hydrateren(water toevoegen) zal waarschijnlijk niet genoeg zijn. Er zijn natuurlijk ook wel amylases te verkrijgen die op een lagere temperatuur werken en het molecuul in kleinere stukken "hakken".  In fabrieken wordt voornamelijk hydrolyse d.m.v. zuren gebruikt om het zetmeel om te zetten in andere en kleinere gluscoseketens. Maar waar eeen wil is is een weg. Misschien wel een handige omweg die voor de industrie niet rendabel is maar wel effectief voor de hobbyist.

groeten Catnip

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

maïzena is niet een gewoon mais zetmeel maar er zijn diverse bewerkingen aan gedaan en als mijn geheugen mij niet in de steek laat volgens mij langdurig geweekt in zwaveldioxide en zwavelzuur.
etherische oliën worden uitgewassen .
Wil zeggen dat het erg arm is en ook al worden er spoelingen gedaan enzymen en ook gist zal slecht of niet werken .
En zoals Pikketanus al zegt er is weinig smaak over vanwege de bewerkingen .

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?