Meldingen
Alles wissen

Macereren en alc %

Pagina 1 / 2

Berichten: 132
Topic starter
(@ronnor)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

na macereren met fruit (frambozen) alc van 93 % Zakt het alc % naar bv 68% als ik het meet. Kan ik na marceren wel % meten en klopt die waarde wel? Of is dit door vocht en suikers een niet juist %?

Beantwoorden
29 reacties
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Uit vruchten komen foezels en oliën, die je product zijn uitgesproken smaak geven, maar deze beïnvloeden je meting.

Beantwoorden
Berichten: 132
Topic starter
(@ronnor)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja ok maar klopt de meting met alcohol meter na marceren dus de 68% of is die niet juist door die foezels en oliën?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

En vergeet de suikers niet..... meting is niet betrouwbaar meer.

Beantwoorden
Berichten: 132
Topic starter
(@ronnor)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoe kan ik dan best terug verdunnen? Of is de afwijking slechts een paar %

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat wordt heel lastig. Je weet niet hoeveel vocht de frambozen hebben achtergelaten en waarschijnlijk heb je het suikergehalte van de frambozen ook niet gemeten. Stookwinkel heeft wel een mooi boek (zie nu dat het uitverkocht is)  https://www.stookwinkel.nl/product/kleinschalig-destilleren-en-likeur-maken/

Bij het boek zit een cd-rom met rekenprogramma's. Erg handig maar je moet wel weten hoeveel suiker of fruitsuiker je toevoegt.

Beantwoorden
Berichten: 132
Topic starter
(@ronnor)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hmmm lastig dis daar nog iets van na te lezen op internet ? Moet morgen stoken ? en Williams beerne marcereren , dit wil ik later op juiste manier terug verdunnen. Wat zijn de juiste stappen? 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wil de de alcohol met het frambozen maceraat stoken?

Beantwoorden
Berichten: 132
Topic starter
(@ronnor)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nee ik heb 2 x 25 ltr sugarwash? Daar krijg ik 4 ltr alcohol van met 93%

In zeg 1ltr wil ik Williams birne marcereren en na 3 weken op drinksterkte brengen 

Ik gebruikte de frambozen als voorbeeld omdat ik dat eerder gedaan had en die was aardig gelukt smaakt goed. Due heb ik destijds terug verdunt van de 68% ?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Aha op die manier. Ik weet niet of er iets op het internet te vinden is. 

Wanneer je alcohol vermengt met suiker stijgt je SG weer. Een alcoholdobber is ook een hydrometer. Stijgt je SG dan zakt je alcoholmeter minder ver dus lees je een lager percentage alcohol af. Maar hoeveel dat precies is ..... geen idee.

Beantwoorden
Berichten: 132
Topic starter
(@ronnor)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nou precies en dat was met de frambozen dus zo, begonnen met 93% en na 3 weken was het nog 68% En de vraag is dus: is of was die 68% betrouwbaar? Ik heb toen de 68 aangehouden om terug te verdunnen

 

overigens dank voor je snelle reactie elke keer TOP

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Misschien dat er zich nog een geleerde meldt die er iets zinnigs over kan zeggen. Het stoken zou ik er niet om laten. Hoewel dit weekend..... het wordt warm hoor 😉 

Beantwoorden
Berichten: 132
Topic starter
(@ronnor)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voor de middag stoken, smiddags in bad met biertje ?? thnx

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Veel plezier 🙂

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Het beste is het fruit op 50% te gooien,in fruit zit ook vocht wat je alc.persentage naar onder brengt en je gooit er suiker bij,proef,te sterk wat water er bij,of meer fruit.bedenk wel dat in fruit veel alc.kan trekken en van die onschuldige kersen etc.flink bezopen kunt worden.

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?