Meldingen
Alles wissen

Mash bevat weinig tot geen alcohol

Pagina 1 / 2

@ndré
Berichten: 1212
Topic starter
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

hallo allemaal,

mijn Stookwijn van gemoute Gerst, Gist en Water levert bijna geen alcohol.

ik heb al gerst gemalen, daarna in warm water van een graad of 50, daarna aangevuld met koud water en gist.

ook heb ik Gerst volgens tabel vischillende temperaturen verwarmd, daarna koud water en gist, maar nog steeds geen resultaat.

heeft iemand een idee waarom het misgaat?

graag tips aub?

Beantwoorden
15 reacties
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Beste Andre,

Heb je gerst gekocht of mout? En waar heb je het gekocht als ik vragen mag? Welke gist heb je gebruikt?

Hoe meet je het percentage in de mash? Stond je waterslot wel te borrelen?

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1212
Topic starter
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo, ik heb gemoute gerst via een brouwerij.

ik heb de gist gebruikt die bij de alambiek zat van de stookwinkel, en ja het waterslot heeft wel een week geprutteld.

alcohol heb ik nadien gemeten met de alcoholmeter (dobber).

groeten, André

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Met een dobber kun je geen stookwijn meten 🙂

Wel met een vinometer. Maar wees gerust, er zit alcohol in.

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Kijk nu zijn we ergens! Je mash heeft wel alcohol maar met de dobber kun je dat idd niet meten. Je was mij net voor Erik!

 

Je dobber is bedoeld voor je distillaat. Je kunt je mash mits gefilterd door een stukje keukenpapier wel meten met een vinometer.

 

Maar sowieso goed nieuws dus, je hebt gewoon alcohol! en hier is het forum dus voor bedoeld 🙂

 

Succes!!!

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1212
Topic starter
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo,

ik vond het ook al raar dat er wel werd gegist maar geen alcohol gemeten,

ik hou van 20 liter mash niet veel alcohol over boven de 40%

binnenkort ga ik het ook nog eens proberen met suiker water rozijnen en gist.

groeten, André

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Stel dat je percentage 10% is dan heb je toch 2 liter puur in je emmer zitten. Dat is 4 liter van 50%. Haal daar je voor en naloop vanaf dan heb je nog altijd een dikke 3,5  tot 4 liter whisky van 40% die je met wat houtsnippertjes kunt laten rijpen 🙂

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Hallo @ndré, het vergisten van gerstmout (net als bij bierbrouwen) levert meestal maar zo'n 5,5 tot 6,5% stookwijn op. Als je 8 kg suiker + gist op in totaal 25 liter stookwijn vergist, is deze stookwijn zo'n 20%.

Je kunt je wel voorstellen dat de opbrengst evenredig veel kleiner is.

Wat wil je uiteindelijk gaan stoken?

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1212
Topic starter
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Inderdaad heb ik van de eerste sessie zon 1,5 liter van 40% gekregen,

al een tijdje op eigen gemaakte sticks gelagert en ik moet zeggen, smaakt echt naar Whisky?

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1212
Topic starter
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Kun je ook gerst en suiker samen vergisten om een hoger percentage Stookwijn te krijgen en toch de gerstsmaak blijft houden?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ja dat kan prima maar gebruik dan liever glucose, dat levert een mooier resultaat op.

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1212
Topic starter
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Oké, ga ik dat een keer proberen.

bedankt voor alle tips?

Beantwoorden
Berichten: 7
(@dennisvd)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Is het mogelijk halverwege het vergistingsproces glucose suiker toe te voegen? Ik heb na 6 dagen met de refractometer (BRIX/SG) gemeten dat ik waarschijnlijk niet hoger dan 5% alcohol zal krijgen in de stookwijn. Ik heb 5 kg whisky mout (30PPM) en 17 liter water met de prestige gist van stookwinkel gebruikt. Vorige badge had ik 8% en was ik zeker tevreden. Ik hoop nu wat meer te kunnen stoken zodat ik mijn 10L vat kan gaan vullen voor de rijping. Als ik glucose suiker toevoeg moet ik dat natuurlijk door de mash roeren, is dat slecht voor de gist cellen die al in de mash zitten?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ja dat kan. Je krijgt dan wel een kwalitatief mindere alcohol. Heb je bij je meting met refractometer een correctiefactor toegepast?

https://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/

Met het toevoegen van suiker of beter glucose loop je een hele kleine kans op infectie maar omdat het gist al goed bezig is geweest zal dat wel meevallen. 

Beantwoorden
Berichten: 7
(@dennisvd)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bedankt voor je reactie Munckerick. Ik heb de volgende berekening toegepast: (begin SG - eind SG) / 1.05 * 100/ 0,8

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?