hallo allemaal,
mijn Stookwijn van gemoute Gerst, Gist en Water levert bijna geen alcohol.
ik heb al gerst gemalen, daarna in warm water van een graad of 50, daarna aangevuld met koud water en gist.
ook heb ik Gerst volgens tabel vischillende temperaturen verwarmd, daarna koud water en gist, maar nog steeds geen resultaat.
heeft iemand een idee waarom het misgaat?
graag tips aub?
Beste Andre,
Heb je gerst gekocht of mout? En waar heb je het gekocht als ik vragen mag? Welke gist heb je gebruikt?
Hoe meet je het percentage in de mash? Stond je waterslot wel te borrelen?
Hallo, ik heb gemoute gerst via een brouwerij.
ik heb de gist gebruikt die bij de alambiek zat van de stookwinkel, en ja het waterslot heeft wel een week geprutteld.
alcohol heb ik nadien gemeten met de alcoholmeter (dobber).
groeten, André
Met een dobber kun je geen stookwijn meten 🙂
Wel met een vinometer. Maar wees gerust, er zit alcohol in.
Kijk nu zijn we ergens! Je mash heeft wel alcohol maar met de dobber kun je dat idd niet meten. Je was mij net voor Erik!
Je dobber is bedoeld voor je distillaat. Je kunt je mash mits gefilterd door een stukje keukenpapier wel meten met een vinometer.
Maar sowieso goed nieuws dus, je hebt gewoon alcohol! en hier is het forum dus voor bedoeld 🙂
Succes!!!
Hallo,
ik vond het ook al raar dat er wel werd gegist maar geen alcohol gemeten,
ik hou van 20 liter mash niet veel alcohol over boven de 40%
binnenkort ga ik het ook nog eens proberen met suiker water rozijnen en gist.
groeten, André
Stel dat je percentage 10% is dan heb je toch 2 liter puur in je emmer zitten. Dat is 4 liter van 50%. Haal daar je voor en naloop vanaf dan heb je nog altijd een dikke 3,5 tot 4 liter whisky van 40% die je met wat houtsnippertjes kunt laten rijpen 🙂
Hallo @ndré, het vergisten van gerstmout (net als bij bierbrouwen) levert meestal maar zo'n 5,5 tot 6,5% stookwijn op. Als je 8 kg suiker + gist op in totaal 25 liter stookwijn vergist, is deze stookwijn zo'n 20%.
Je kunt je wel voorstellen dat de opbrengst evenredig veel kleiner is.
Wat wil je uiteindelijk gaan stoken?
Inderdaad heb ik van de eerste sessie zon 1,5 liter van 40% gekregen,
al een tijdje op eigen gemaakte sticks gelagert en ik moet zeggen, smaakt echt naar Whisky?
Kun je ook gerst en suiker samen vergisten om een hoger percentage Stookwijn te krijgen en toch de gerstsmaak blijft houden?
Ja dat kan prima maar gebruik dan liever glucose, dat levert een mooier resultaat op.
Oké, ga ik dat een keer proberen.
bedankt voor alle tips?
Is het mogelijk halverwege het vergistingsproces glucose suiker toe te voegen? Ik heb na 6 dagen met de refractometer (BRIX/SG) gemeten dat ik waarschijnlijk niet hoger dan 5% alcohol zal krijgen in de stookwijn. Ik heb 5 kg whisky mout (30PPM) en 17 liter water met de prestige gist van stookwinkel gebruikt. Vorige badge had ik 8% en was ik zeker tevreden. Ik hoop nu wat meer te kunnen stoken zodat ik mijn 10L vat kan gaan vullen voor de rijping. Als ik glucose suiker toevoeg moet ik dat natuurlijk door de mash roeren, is dat slecht voor de gist cellen die al in de mash zitten?
Ja dat kan. Je krijgt dan wel een kwalitatief mindere alcohol. Heb je bij je meting met refractometer een correctiefactor toegepast?
https://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/
Met het toevoegen van suiker of beter glucose loop je een hele kleine kans op infectie maar omdat het gist al goed bezig is geweest zal dat wel meevallen.
Bedankt voor je reactie Munckerick. Ik heb de volgende berekening toegepast: (begin SG - eind SG) / 1.05 * 100/ 0,8