Meldingen
Alles wissen

mout koelen


Berichten: 27
Topic starter
(@bejakin)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ik heb een willekeurig pils recept genomen zonder de hop. minder water met de zelfde hoeveelheid mout uit dit recept. ik wil alles vergisten dus de mout niet filteren. Vraag is nu kan ik er koud water bij gooien totdat ikop 22 a 23graden zit of zijn hier gevaren aan gebonden zoals bv besmetting of schrikreactie. normaal zou ik het gewoon koelen met een wortkoeler maar ben weggeroepen

graag uw mening

Beantwoorden
12 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mout schrikt niet zo snel hoor 😉

Heb je gemaischt en gekookt?

Welke gist ga je gebruiken?

Beantwoorden
Berichten: 27
Topic starter
(@bejakin)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

gemaischt maar niet gekookt daar wilde ik net mee beginnen toen k..telefoon ging. Verse bakkersgist. Ik heb de gok genomen koud water er bij afgedekt laten staan. bij thuiskomst gemeten heb een sg van 1060. Giststarter had ik al gemaakt.  en het spel staat nu al te pruttelen.  als er nu geen besmetting is opgetreden zal het wel goed komen hoop ik

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Als de vergisting snel op gang is gekomen dan zul je waarschijnlijk geen besmetting op hebben gelopen. Komt helemaal goed.

 

Beantwoorden
Jac
Berichten: 71
 Jac
(@jac)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beste Bejakin, nu ben ik een beetje nieuwsgierig wat je na het gisten gaat doen met het brouwsel. Laat je de mout er gewoon inzitten tijdens het vergisten?

Normaliter is het zo dat het koken (van gefilterde wort) het mengsel steriel maakt, dus vrij van besmettingen en het suikergehalte wordt wat hoger omdat het wort indampt. De gistkeuze is heel belangrijk voor het uiteindelijke resultaat. Ik heb dus de indruk dat je niet bezig bent met bierbrouwen. Klopt dat?

groet,

Jac

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zal zoiets gaan worden wat ik bewust heb gedaan.

Ik zelf heb 2 kilo roggemout-bio 4-10 EBU,

1400 gram kastanjes (waarschijnlijk niet genoeg fijngehakt) gemaisched

40 min 65°C ,20 min 72°C ,en 25 min 78°C.

Alles in een vat,. 2 Eetlepels Bruggeman erop en gaan.

De volgende dag 1.5 kg suiker erop, en nu uit laten gisten.

Daarna zeven en stoken.

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@ bejakin:  Ik heb geen ervaring met bier brouwen maar daar ga je vast niet voor. Ik lees ook telkens over besmettingen maar ik ben ze nog niet tegengekomen. Wat voor besmetting verwacht je?  (Melkzuur? ja graag!) The smaakvolste whiskies worden gemaakt vanuit een open Mash Tun. (Kom maar op micro-organismen!)

Zodra ik heb gemaischt,(15 minuten 52,  dan 67. Warm wegzetten) en de enzymen hebben een uur of langer kunnen inwerken dan gaat alles met een grote plons het gistvat in. Dit zet ik wel koud weg (doe dit alleen in de winter) en de deksel met waterslot gaat er dan op. Als het 25 graden is gooi ik er 1 gram bakkersgist per liter op en roer dit erdoor.  

@ william, wat is het SG wat jij verwacht met je mash?

Groeten Catnip 

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Sorry, dacht: "antwoord zo meteen", maar was alweer vergeten. Om antwoord te geven over mijn eind SG. Ik heb geen benul, had teveel water toegevoegd (20 liter) dus begon op 1040 SG. We gaan het over een ruime 2 weken weten. Zal zeker niet eerder gaan meten.

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ben gewoon benieuwd naar je recept én hoe de enzymen in de mout andere koolhydraten afbraken, vandaar mijn vraag. Laat eens weten hoe het ging, dan kan ik ook eens wat kastanjes gaan zoeken.

 

groeten Catnip

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Uiteindelijk toch nog ruim 3 %, vandaag overgeheveld, stopte al bij 1040-1016 X.135 Nu laten bezinken. En dan over een aantal weken stoken. Ben benieuwt naar de smaak. Komt goed.

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het SG kan zeker omhoog. Ga in plaats van kastanjes 4e delen, de kastanjes de volgende keer fijnmalen, Gerst heeft 1.5 gr suikers per 100 gram, kastanje 6.5 gr per 100 gr. Dit is er nu zeker niet uit gekomen. Binnenkant was nog te hard.

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

gemaischt maar niet gekookt daar wilde ik net mee beginnen toen k..telefoon ging. Verse bakkersgist. Ik heb de gok genomen koud water er bij afgedekt laten staan. bij thuiskomst gemeten heb een sg van 1060. Giststarter had ik al gemaakt.  en het spel staat nu al te pruttelen.  als er nu geen besmetting is opgetreden zal het wel goed komen hoop ik

Naar mijn mening kan je veel beter een biergist nemen in plaats van bakkersgist, die is niet zo alcoholresistent.

Heb een test gedaan met biergist op 200 ml waarin 52,2 gr suiker was opgelost 

begin SG 1100 huidig SG 995 duurtijd gisten 6 dagen

berekend alcoholgehalte 14,6 vol%

De gisting is nog langzaam bezig en eind sg kan nog enkele puntjes zakken.

Beantwoorden
Berichten: 27
Topic starter
(@bejakin)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

sorry wat laat met mijn reactie, ik dacht aan besmetting zodat het niet zou vergisten of zuur worden. Ik heb alles in de emmer laten zitten en zo laten gisten met gewone bakkers gist. Daarna laten bezinken en overgeheveld super schone heldere wijn overgehouden en deze uitgestookt . Rond 68% en smaakte lekker zacht zoet en je proef het graan. ik laat dit nu een tijdje staan en ga dan de helft nog eens stoken . Kijken en vergelijken

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?