Ik ben nu een tijdje aan het stoken en heb eigenlijk de behoefte om wat zaken te noteren voor "het archief"
Deze middag ben ik mijn witte wijn wash voor de 1e keer aan het stoken. Dus alle tijd om eens een formuliertje te ontwerpen. Dit wil ik graag met jullie delen. Deze is voor de stripping run. Voor de Spirit run ga ik er ook nog 1 maken.
Ben ik nog iets vergeten?? schiet er maar op.
Kan je ook bestanden delen?
Ik mis wat informatie over de vergisting zoals grondstoffen, gist, start S.G., p.H. etc. Niet iedere vergisting loopt hetzelfde dus ook de foreshots niet, die doe ikzelf door te proeven.
Waarom het einde bij 17%?
Je kunt t op dropbox zetten en een link creëren en hier plaatsen.
Goede tip over de vergisting. Ik ga hier een ander formuliertje voor maken. Is toch weer een ander proces.
En waarom eindigen bij 17%... dat stond in mijn boekje bij de ruwstook. 🙁 Nu ben ik zelf nog nooit tot de 17 % gekomen. Je merk vanzelf wanneer de koek op is.
Ja en nee, de vergisting heeft invloed op een aantal eigenschappen die bij de stook ertoe doen. Dan zou ik met een volgnummer werken voor de verschillende stadia in het proces.
Met welke ketel stook je eigenlijk? Vermoed een T500? Dat gaat anders in t werk dan mijn alambiek waar 0% zo te redden is.
Volgnummer per batch*
Ik was net aan het denken, ikzelf zou een formulier maken voor 1 batch, soort van batch record wat je bij productieomgevingen ook ziet. De reden is dat je de data bij elkaar hebt en uiteindelijk op basis van de smaak(notities) kunt gaan kijken wat beter werkt, zoals gistsoort, start S.G. etc.
Voor distillaten heb ik deze:
Voor "pure" alcohol heb ik een T500. Met koperen kolom.
Ja en nee, de vergisting heeft invloed op een aantal eigenschappen die bij de stook ertoe doen. Dan zou ik met een volgnummer werken voor de verschillende stadia in het proces. .
Klopt helemaal. Zijn verschillende processen (stappen), maar horen uiteindelijk wel bij elkaar. Dus volgnummer, of de verschillende stappen op 1 blad. Dus Vergisting, ruwstook en fijnstook op 1 blad in verschillende tabelletjes. Dat ga ik doen denk ik. (Y)
Ik ben weer iets verder met mijn notitieformuliertjes Ik heb het nu opgesplitst in 3 delen. Ik zou zeggen schiet er maar weer op.
Afhankelijk van de drank die je gaat maken kan er ietwat verschil zitten in de foreshots, heads etc. Ikzelf gebruik m'n smaakpapillen om het begin en eindpunt te bepalen van een run, de eerdere opmerking van de 17% ABV bij de eerste run blijft staan, bij sommige dranken komen gewenste smaken pas aan het einde door, denk aan de rooksmaak bij een geturfde Whisky.
Kleine spellingscontrole is dat teals waarschijnlijk tails moet zijn bij het laatste formulier 😉