Meldingen
Alles wissen

Maiswiskey stopt en wil niet uitgisten


Berichten: 9
Topic starter
(@nvest)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Allen,

Graag wat hulp bij mijn probleem.

Twee weken geleden heb ik een mais-wiskey gemaakt. Ik heb ongeveer 8 kg verse mais (vers van het veld, niet gedroogd) en 3 kg pils mout gemaished op 62°C (1 uur) , 65°C (1 uur) en 72°C (1 uur). De mais had ik in de blender zeer fijn gemaakt tot quasi maisbloem. De pilsmout heb ik gewoon geschroot zoals ik voor het brouwen doe. Totaal volume met water en graan was ongeveer 55 liter. Het SG was met 1060 wat laag, dus heb ik nog 3 kg suiker en wat extra glucoamylase toegevoegd en graan en al zo in het gistvat gedaan en geïsoleerd. 's Morgens was de temperatuur nog 40°C maar er was al wat activiteit in het waterslot dus heb onmiddelijk de alcotec wiskey gist toegevoegd. Er is ongeveer 4 à 5 dagen activiteit in het waterslot geweest.

Nu, sinds ruim een week, ir geen activiteit meer in het waterslot, maar het brouwsel broebelt nog een beetje (vat sluit zeker goed af). Het is duidelijk een sour mash (melkzuur geur) de pH is ongeveer 3. Maar het SG staat nog altijd op 1100 (gemeten met vlotter). Ik heb na een week al extra gist toegevoegd, zonder succes, SG wijzigt niet meer. Het maischen is zeker goed verlopen want de zetmeelproef met iodine geeft aan dat alle zetmeel omgezet is. Het brouwsel proeft nog zoet (en zuur). Ondertussen heb ik het graan van de het vocht gehaald, ik heb nog ruim 40 liter over. De garage ruikt zeer zurig 🙂

Wat is er gaande en hoe krijg ik de SG naar 1000 (of lager)?

Beantwoorden
4 reacties
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ph van 3 is te laag , SG van 1100 is te hoog .
zowiezo is 1100 voor de meeste gisten zwaar of te zwaar om in te werken .
( Kan zeker reden zijn dat de gist niet aanslaat.
Daarnaast een Whiskey of bourbon beslag vul je niet aan met suiker .
Je vergist dan ook nog eens sucrose wat scherper alcohol geeft dus ook niet goed doet voor naast de alcohol uit graan en mout .
Daarnaast je jaagt sg onnodig hoog op .
1060 is een prima waarde om op te beginnen en ph 5,4 tot 5,6 .
(Brouwen van bier is ook iets anders dan whiskey beslag maken . Ook in maisch stappen ! )

Beantwoorden
Berichten: 9
Topic starter
(@nvest)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik heb ondertussen verdund met water om aan 1060 te komen en de pH verhoogd met o.a. pH buffer en bicarbbonaat. Ik heb opnieuw geënt met een biergist waarvan ik weet dat hij diep uitgist. Nog steeds niets. Kan het zijn dat voedermais voor het oogsten behandeld wordt met een fungicide? Mijn mais kwam van kolven welke ik op het veld gaan rapen ben

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wacht even een dag het kan soms duren voordat het Opstart .

Het zou een rest van schoonmaak middelen kunnen zijn of nderdaad een bespoten product ook ziu er een schimmel in kunnen zitten die alles tegen werkt .

Mocht het niet opstarten kook dan even de hele batch .
Daarna opnieuw opstarten met gistatarter en voeding.
Je kunt niet alle gistsoorten door elkaar gebruiken.

( Het gebruik van voedermais lijkt vaak aantrekkelijk voor de prijs maar voor paar euro meer heb je bakkerskwaliteit en dat betaald zich terug in kwaliteit )

Beantwoorden
Berichten: 9
Topic starter
(@nvest)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Bedankt, ik ga voor de laatste optie staan en opnieuw starten met verse mais

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?