Meldingen
Alles wissen

op vat ?


Ed
Berichten: 50
 Ed
Topic starter
(@vered)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beste forumleden ,

Zou ik mijn rum voor ik hem op een houten vaatje steek op drinksterkte brengen of zo sterk mogelijk op het vaatje steken ? 

Groetjes 

Beantwoorden
16 reacties
Notna
Berichten: 345
(@notna)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Goeie vraag Ed, ik wil in de toekomst ook rum gaan maken dus ook ik ben benieuwd naar het antwoord.

Beantwoorden
Ed
Berichten: 50
 Ed
Topic starter
(@vered)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb het al wel met houtsnippers gedaan , en dan nadien op drinksterkte gebracht .

Mijn calvados heb ik op vat gestoken op drinksterkte . 

Beide waren goed . 

Ik ben benieuwd hoe de andere het doen . 

Beantwoorden
Berichten: 5
(@badwolf)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Mijn rum staat op 65% op het vat, wat ik begrijp voegt dat meer tannines en kleur toe. Lagere sterktes zullen meer zoet en vanille mee geven. Ik ben van plan het vat aan te blijven vullen met water tot het rond de 50% zit.

Beantwoorden
Sjonnie
Berichten: 95
(@sjonnie)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hi Ed, Op een vat is natuurlijk wel leuker, maar in een (donkere) vaas met hout snippers is net zo effectief  en je kunt nauwkeurig bepalen wanneer je de snippers er uit haalt. Een vaatje is wel veeeeel leuker! Ik hoor alleen maar dat je op wat lagere percentage moet lageren, zoals Bad Wolf als zegt: je krijgt wat scherpere smaken in je  stooksel. Veel wijsheid!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9970
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ten alle tijde is het beter om een drank op hoger percentage dan Drinksterkte de drank te lageren op vat .

Tijdens lageren is er een deel dat verdampt ven een deel dat in het hout trekt . ( Ook wel  Angels share en devils share genoemd ) .

Waneer je vooraf het destilaat aanpast op lagerings percentage huwt de drank tijdens lageren en is mogelijk de smaak bij botteling voller . 

Ook wordt wel na vat lagering dranksterkte aangepast ook dan neemt het enkele tijd om te huwen . ( Het samengaan van water en alcohol ) maar zal dus ook smaak lichter zijn in de narijping .

Totale Rijpings tijd op vat heeft dus invloed op percentage.

Een vat is porreus en ademt hierdoor oxideert te drank wat beneficiair is maar percetage zakt . 

Onderhoud je vat ook goed tijdens opslag . 

Nooit een ingebruik zijnde vat in woonkamer zetten maar in een ruimte bij een temperatuur van 11-12 graden bij een luchtvochtigheid van 70-75% . 

Het percentage zal gedurende rijping iets zakken . En je kunt zelfs een tiende deel  tot misschien wel 5e deel  van volume verliezen over de jaren . 

( Ook een leeg vat nooit op kamertemperatuur opslaan ! Na enkele tijd is een vat anders niet meer dan curiosa en niet meer bruikbaar )

 

 

 

 

Beantwoorden
5 Reacties
Notna
(@notna)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 345

@robbert weer zeer wijze en leerzame woorden van jou kant. Hoe onderhoud je een vat goed tijdens de opslag, ik heb werkelijk geen idee wat hier aan te doen. Ik ben het met je eens vaten altijd bewaren ergens rond de 11 graden en een luchtvochtigheid van ongeveer 72%. Ook een leeg vat zo bewaren dus.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9970

@notna .

Ik heb zelf een kelder die heel constant is waar ik in opsla en  ook  al meerdere jaren staat er een Lekker te rijpen .

Met de droge zomer dagen als luchtvochtigheid iets daalt een Linnen doek  dat over vat ligt  iets bevochtigen kan uitdrogen voorkomen .

Ook het vat iets naar links en iets naar rechts roteren  Om enkele maanden . ( Een paar graden zodat  drank tot aan spongat staat ) voorkomt ook top uitdrogen en je gebruikt gehele vat .

Een vat kan heel aantrekkelijk zijn voor ongedierte als er iets zoet in zit.  Hou het dus schoon. 

In een luchtvochtige ruimte zou er aanslag kunne komen van een schimmel . Daarom altijd kontroleren en zonodig reinigen .

Door jaren heen omdat hout werkt kan altijd een vat meer gaan zweten op stop kan iets los gaan zitten . Dus kontroleren en vast slaan . Ook hoepels eventueel even nalopen en vast slaan .

Als er een donkere verkleuring langs een naad zit kan het vat iets zijn gaan lekken Met hars of bagetnaalden kunnen eventueel naden gedicht .

Roest op hoepels verweideren met schuurspons en eventueel met wat amandel of andere neutrale olie even insmeren .

 

 

Beantwoorden
Notna
(@notna)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 345

@robbert die hars om een lekke naad`te dichten zie ik wel zitten en snap ik. Maar dichten met bagetnaalden zie ik even niet zo een, twee, drie.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9970

@notna.  Wanneer een naad lekt sla je vlak langs naad om en om nagels die dan infeite de naad dicht drukken .

De nagels mag je alleen niet geheel door het hout slaan .

 

1616327488-IMG_20210321_124653419.jpg
Beantwoorden
Notna
(@notna)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 345

@robbert heel helder en nu ik het zie ken ik de truc weer hij was mij even ontschoten.

Beantwoorden
Stefan
Berichten: 220
(@stefanjo)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Op de Caraïben als je de filmpjes van de distilleerderijen ziet staan de vaten buiten onder afdak. Daar is het gemiddeld  wat warmer dan 10-12 graden. Worden deze vaten sneller vervangen?

Als ik dit zo lees is een gebruikt vat kopen niet bepaald handig, je weet immers nooit hoe ze opgeslagen zijn.

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9970

@stefanjo de vaten in warmer opslag zullen sneller uitdrogen en ook drank uit verdampen . Ze worden meestal ook regelmatig vochtig gehouden . En gecontroleerd op vochtigheids graad . Ze staan ook nooit onder volle zon .  

( Daar is verlies van inhoud groter en het overhevelen na enige tijd voor narijpen op grote mand flessen en kruiken ook vaker gebruikelijk)

En her gebruik is inderdaad minder .

Gebruikte vaten die worden verkocht worden horen behandeld te zijn b.v.b. met zwavel dioxide .

Het is wel belangrijk dat zo een behandeling op juiste wijze is gebeurt .  Anders zal wijn of drank erna een rotte eieren lucht krijgen .

Een behandeld vat kan mits goed opgeslagen zo jaren staan .

Is een 2e hands vat niet goed behandeld is er grote kans ook of schimmels van binnen.

Wanneer je een tweede hands vat hebt of een vaker gebruikt vat kun je deze ook reconditioneren door het te openen en  uit te schrappen en eventueel opnieuw branden . Let wel op dat je een vat goed met tape of bijvoorbeeld fietsbinnenband bind en  bij elkaar houd al je de hoepels verweiderd . En bij opnieuw deksels monteren aan juiste kan weer komen .

 

Beantwoorden
Berichten: 59
(@uridium)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Leuke discussie dit 👍 Ik ben op dit moment wijn aan het destilleren (komt er bij ca. 85% uit) en ga die verdunnen naar ca. 60% voor 'ie op vat gaat (ca. 3 jaar, 3 liter-vat).
Ik heb ooit van Zuidam gehoord, dat 'ie genevers opzettelijk verlaagt naar ca. 40% omdat ze dan zachter gaan smaken...

 

 

Beantwoorden
3 Reacties
(@uridium)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 59

@Zuidam: vóórdat ze het vat in gaan.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9970

@uridium  het percentage waarop je rijpt is niet alleen van belang inverband met de hout rijping maar ook met het uitwerken van foezels vezels etherische olien , zuren , zouten , alcoholen . 

Iets wat gedestilleerd is nog niet klaar met estervorming. , Binding en oxidatie van de aanwezige stoffen . Dat gaat door in vat . Je zal met hoog alcohol percentage en aanwezige zuren andere esters krijgen dan met laag alcohol .

Dus niet alleen tanines maar andere stoffen werken door.  Je kunt daarom niet klakkeloos maar iets in vat gooien zonder daar rekening mee te houden. .

Het is dus ook niet alleen hoog alcohol gebruiken iv.m mogelijk deel verdampen maar ook om hoge foezels en esters te pakken of niet .

 

Beantwoorden
(@uridium)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 59

@robbert Phfew, dit is echt een heel nieuwe wereld voor me. Bij wijn weet ik 't meestal wel, maar hier moet nog veel ervaren 🙄

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?