Beste forumleden ,
Zou ik mijn rum voor ik hem op een houten vaatje steek op drinksterkte brengen of zo sterk mogelijk op het vaatje steken ?
Groetjes
Goeie vraag Ed, ik wil in de toekomst ook rum gaan maken dus ook ik ben benieuwd naar het antwoord.
Ik heb het al wel met houtsnippers gedaan , en dan nadien op drinksterkte gebracht .
Mijn calvados heb ik op vat gestoken op drinksterkte .
Beide waren goed .
Ik ben benieuwd hoe de andere het doen .
Mijn rum staat op 65% op het vat, wat ik begrijp voegt dat meer tannines en kleur toe. Lagere sterktes zullen meer zoet en vanille mee geven. Ik ben van plan het vat aan te blijven vullen met water tot het rond de 50% zit.
Hi Ed, Op een vat is natuurlijk wel leuker, maar in een (donkere) vaas met hout snippers is net zo effectief en je kunt nauwkeurig bepalen wanneer je de snippers er uit haalt. Een vaatje is wel veeeeel leuker! Ik hoor alleen maar dat je op wat lagere percentage moet lageren, zoals Bad Wolf als zegt: je krijgt wat scherpere smaken in je stooksel. Veel wijsheid!
Ten alle tijde is het beter om een drank op hoger percentage dan Drinksterkte de drank te lageren op vat .
Tijdens lageren is er een deel dat verdampt ven een deel dat in het hout trekt . ( Ook wel Angels share en devils share genoemd ) .
Waneer je vooraf het destilaat aanpast op lagerings percentage huwt de drank tijdens lageren en is mogelijk de smaak bij botteling voller .
Ook wordt wel na vat lagering dranksterkte aangepast ook dan neemt het enkele tijd om te huwen . ( Het samengaan van water en alcohol ) maar zal dus ook smaak lichter zijn in de narijping .
Totale Rijpings tijd op vat heeft dus invloed op percentage.
Een vat is porreus en ademt hierdoor oxideert te drank wat beneficiair is maar percetage zakt .
Onderhoud je vat ook goed tijdens opslag .
Nooit een ingebruik zijnde vat in woonkamer zetten maar in een ruimte bij een temperatuur van 11-12 graden bij een luchtvochtigheid van 70-75% .
Het percentage zal gedurende rijping iets zakken . En je kunt zelfs een tiende deel tot misschien wel 5e deel van volume verliezen over de jaren .
( Ook een leeg vat nooit op kamertemperatuur opslaan ! Na enkele tijd is een vat anders niet meer dan curiosa en niet meer bruikbaar )
Op de Caraïben als je de filmpjes van de distilleerderijen ziet staan de vaten buiten onder afdak. Daar is het gemiddeld wat warmer dan 10-12 graden. Worden deze vaten sneller vervangen?
Als ik dit zo lees is een gebruikt vat kopen niet bepaald handig, je weet immers nooit hoe ze opgeslagen zijn.
Leuke discussie dit 👍 Ik ben op dit moment wijn aan het destilleren (komt er bij ca. 85% uit) en ga die verdunnen naar ca. 60% voor 'ie op vat gaat (ca. 3 jaar, 3 liter-vat).
Ik heb ooit van Zuidam gehoord, dat 'ie genevers opzettelijk verlaagt naar ca. 40% omdat ze dan zachter gaan smaken...