Meldingen
Alles wissen

PH stabilizer


spirit
Berichten: 10
Topic starter
(@spirit)
Active Member
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Hallo Mede stokers.

Ik lees verschillende info over ph-stabilizer.

Heeft iemand hier ervaring mee?

Beantwoorden
20 reacties
4 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@spirit ligt er eigenlijk aan waarvoor je deze wilt gaan gebruiken, voor tijdens het maischen heb je versies, maar ook voor tijdens de vergisting. Als je p.H. te laag zakt tijdens vergisting is een wat makkelijkere methode eierschalen toe te voegen, melasse vergisting wilt hier nog wel eens last van hebben. Als de p.H. lager wordt beginnen deze op te lossen en corrigeren de p.H. zo. 

 

Let wel, eieren koken en daarna de vieze velletjes van de schalen plukken. 

Beantwoorden
spirit
(@spirit)
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Active Member
Berichten: 10

@alchemist Volgens de beschrijving zou het een fosfaat buffer maken en moet het toegevoegd worden tijdens het maishen. Ik neem aan dat het dan tijdens de fermentatie voor een stabiele PH moeten zorgen.

Ik heb een beetje mijn twijfels (en volgens het internet ben ik niet de enige), daarom zou ik graag de mening en of ervaring van de mede stokers willen horen.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@spirit Ik heb dat soort buffers niet gebruikt, bij het gebruik van schone granen en mout heb ik nog de noodzaak niet gehad, de p.H. daalt bij mij ongeveer 1 a 1 en een beetje tijdens de vergisting en alles blijft gewoon doorgaan.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9948

@spirit de fosfaat buffers gebruik je eigenlijk wanneer je een beslag wil vergist wat je op laag ph moet inzetten of wanneer je een gist gebruikt dat zure eigenschappen heeft. 

Bij de meeste goed aangemaakte type beslag met juist gekozen gist zal tijdens de vergisting maximaal ph 1 punt dalen . Dit is normaal. Wanneer je dus een soort beslag inzet op 3,6 of lager dan is het beter om een dergelijke buffer te gebruiken om te voorkomen dat je te laag uitkomt. 

De meeste ph problemen die bij hobbyisten voorkomen waardoor ph te snel of te ver duikt is keuze van verkeerde gist bij een beslag  . Te snel willen vergisten , foute voeding , zuurstof in beslag, te warm , te koud vervuiling door met slecht producten te werken .  Dom spookverhalen volgen van muck of verkeerd dunder gebruik.

Wanneer er een onverwachte schommeling is twijfel aan beslag kun je eierschalen of calciumcarbonaat toevoegen om problemen te voorkomen.

Beantwoorden
Berichten: 15
(@frans17)
Active Member
Deelgenomen: 5 maanden geleden

goeiemorgen iedereen,

Ik ben een bleu. Mijn eerste suikeroplossing (volgens het stookboekje) heeft na 3 dagen nog niet gebubbeld. Volgens mijn collega is de ph te laag, ik wacht nog op een ph meter, maar kan ik baksoda toevoegen en hoeveel?

alvast bedankt

Frans

Beantwoorden
10 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@frans17 iets meer duidelijkheid over hoe je deze gemaakt heb kan misschien een ander probleem aan het licht brengen. 

 

Baking Soda is niet mijn favoriete aanbeveling, eerder krijt, baking soda wil nogal eens een zoute smaak aan je product geven wanneer je deze via een Alambiek doet destilleren. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9948

@alchemist natriumbicarbonaat voeg je toe op meeting en nameten  wanneer het voor ph correctie is als je het in juiste manieren doet neutraliseert ook de natrium dus geen bijsmaak.

Beantwoorden
(@frans17)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Active Member
Berichten: 15

@robbert dankjewel, ok ik wacht op m'n ph meter vanavond, misschien kan ik alsnog de gist reanimeren

Beantwoorden
(@frans17)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Active Member
Berichten: 15

@alchemist bedankt voor je reactie: 5,5 kg suiker opgelost na het citroenzuur, in 3l water tegen de kook aan, daarna laten afkoelen, 125 gr verse bakkersgist opgewekt met 0,5 l water en een paar schepjes van het suikerwater, het mengsel aangelengd tot ongeveer 25l, dan de levende gist toegevoegd. Nu houd ik het op een constante t° tussen de 20 en 23° in een geïsoleerde kist

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1830

@frans17 hoeveel citroenzuur heb je gebruikt en wat heb je als gistvoeding gebruikt? De verse bakkersgist had ook wel iets meer mogen zijn(ik gebruik 4 blokjes van 42 gr.).

Beantwoorden
(@frans17)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Active Member
Berichten: 15

@rumo ok, maar nu nog gist toevoegen daarvoor is het te laat denk ik. Ik heb 4 gr citroenzuur gebruikt, 10 gr gistvoeding amonium diphosphaat

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1830

@frans17 voor nu zou ik het zo laten en geduld hebben(temp. rond de 23 gr). Als je de suiker wil inverteren moet je wel wat meer citroenzuur toevoegen en langer verwarmen. Zie de vele recepten op het forum voor een suiker vergisting. Met deze hoeveelheid citroenzuur en doorsnee leidingwater is het uitgesloten dat de PH te laag is eerder te hoog.

Beantwoorden
(@frans17)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Active Member
Berichten: 15

@rumo dankjewel

Beantwoorden
marcel1966
(@marcel1966)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@frans17 ...5kg suiker, kopje rijst koken als voeding voor de gist, 8gram citroenzuur(een goede volle eetlepel) 20ltr water op kamer temperatuur toevoegen...SG meten dan 4x42gram natte bakkersgist in lauw water laten oplossen met een schepje suiker, en dit vervolgens toevoegen aan het geheel, en dan wegzetten met een waterslot, liefst in een ruimte waar het ongeveer 20graden blijft. na een dag of 20 kun je de SG opnieuw meten, als hij dan rond de 990 ligt is het goedje stookklaar. begin SG- eind SG X131,25=alcohol percentage voor het stoken. meestal ligt mijn begin SG op 1070, en mijn eind SG op 990, dus dan is het 1070-990=80x131,25=10,5%alc voor het stoken!

Beantwoorden
(@frans17)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Active Member
Berichten: 15

@marcel1966 bedankt voor het model voor mijn nieuw brouwsel

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9948
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

STOOKWIJN SUIKER .

2 kilo suiker los je op in 1 liter water van 80 gr waarin 5 gr citroen zuur is opgelost .

Hou dit 40 min op deze temperatuur .

Hierna voeg je 8 liter koud water toe .

Bij 21 -23 graden 

30 gr van de gist .b.v. Bakkergist ( verse gist X 2 )

3 -5 gram diamoniumfosfaat of andere gist voeding zoals , gekookte havermout of bonen of wat rijst of 1,5 tot 3 theelepeltjes Marmite .

 

Afsluiten in vat met een ontluchter of waterslotje.

Gem gist temp aanhouden van 21-23 gr

Na 3 weken zou het uit gegist

Sg onder zal rond 990 dan zitten.

 

( Andere vrij neutrale gisten zijn b.v.b. fermentis c70 , hg1 , mangrove jack westcoast , red star dady , )

 

STOOKWIJN UIT SAP .

Vul tank met de sap .

Controleer SG . Deze mag tussen 1040 en 1070 zitten .

Aanvullen met water hiertoe .

Controleer ph . Corrigeer eventueel tot ph 4 – 4,2 .

Voeg iets voeding toe ( de sap kan wat arm zijn ) idem als suiker . ( een mango bevat veel voedingsstoffen voor gist en een halfje kan als natuurlijk alternatief)

En de gist 30 gram op 10 liter.

Gem gist temp 21 gr .

3 weken gisten .

Sg van een sap kan afwijken na gisten door andere aanwezige stoffen dus zal dan tussen 990 en 1010 zitten

 

STOOKWIJN VAN MOUT .

(Deze gaan we in 2 stap bewerken het is een simpele stookwijn voor schoolproject )

Vul vat met 15 liter water van 55 graden .

Strooi de mout al roerende hierin .

Controleer PH .

Deze moet tussen 5,4 en 5,6 zijn.

Dus deze zonodig corrigeren.

( Calcium sulfaat verhoogt zuurtegraad , PH verlaagt / calcium carbonaat verlaagt zuurtegraad PH verhoogt .

Hou het beslag op 55 graden voor 30 min.

Breng dan de temperatuur op 67 graden .

Hou deze ongeveer 1 uur aan .

Test met jodium en beetje beslag op lepel of alle zetmeel is omgezet .

Verkleurt jodium dan is er nog zetmeel aanwezig . Is er verkleuring Hou dan nog 20 min aan test opnieuw .

Hierna het beslag door zeef overgieten .

De op zeef achtergebleven resten uit spoelen met wat water van 80 gr .

Hierna voeg je gist toe 30 tot 50 gram per 10 liter .

Gisten op 21 tot 23 graden .

Na 3 a 4 weken uitgegist ..

Beantwoorden
4 Reacties
(@frans17)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Active Member
Berichten: 15

@robbert bedankt, hier ben ik een tijdje mee zoet

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9948

@frans17 dat is gewoon oud standaard beginsel van stookwijnen maken. 

En kan niet mislukken.!

Beantwoorden
marcel1966
(@marcel1966)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@robbert stookwijn van mout: strooi de mout al roerend hierin....kun jij ook een hoeveelheid aangeven? hoeveel mout te gebruiken op 15ltr?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9948

@marcel1966  verhouding is 1 kilo op 3 a 3,2 liter . Gewoon gerstemout kan dus 5 kilo gebruiken

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?