Meldingen
Alles wissen

Pruimen en de aangewakkerde angst.


Berichten: 7
Topic starter
(@betyar)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Een goedenavond allen,

Ik heb een kleine 40kg overrijpe pruimen weten te bemachtigen. Het ontpitten is een hels karwei, dus ik als simpele boer als ik nu die pruimen in een grote pan gooi, beetje water erbij en laat maar koken, dan komt het allemaal vanzelf los en zakken die pitten wel naar de bodem. Nu heb ik het zo gedaan dat ik een klein deel over heb gehouden en de rest in een ton heb gegooid met extra suiker en gist. Nu lees ik overal horrorverhalen over cyanide methylalcohol en ben ik niet overtuigd of het wel zo kan. Wie kan er nu voor eens en altijd duidelijkheid bieden? 

 

M.v.g.

Dun Brabo

Beantwoorden
35 reacties
23 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10022

@betyar het zijn geen horror verhalen als je gewoon nuchter nadenkt  . 

Laat de pitten heel en verwijder zoveel mogelijk .  

Bij kapotte pitten komt cyanide vrij dat eventueel bind met ethyl tot ethyl carbamaat .

Bij hard Schillige vruchten/ steen vruchten even koken en daarbij komen pitten los en daarbij gaat ook het enzym stuk dat methyl uitstoot. 

Sommige pitten zinken andere gaan drijven maar probeer zoveel mogelijk ze te verwijderen. 

Gebruik geen apparaat wat pitten kapot slaat of perst. Hele pitten zullen weinig Cyanide problemen geven.

Dan is er niets om bang van te worden. 

Stook bewust en niet op de Balkan wijze dan komt het goed

 

 

 

Beantwoorden
(@betyar)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 7

@robbert, het ding is nu. Ik heb op een bodem na alles in een ton gegooid. Ik ga morgenavond even erdoorheen en zal nog zoveel mogelijk pitten verwijderen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10022

@betyar als de pitten heel zijn gebleven hoef je niet zo zorgen te maken  .

Doe ook een voorstook waarbij je de temperatuur vasthoud op 65 graden. 

Ruim 40 jaar geleden ben ik begonnen en teste ik al op methyl , Cyanide, tujon .  

De waardes zijn nooit angstwekkend als je bewust bezig bent  .

Beantwoorden
(@betyar)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 7

@robbert thx. Ik heb er nog een hoop uit kunnen vissen. Het zal wel goed lopen. Het bubbelt in ieder gevaal weer goed in het waterslot.

Beantwoorden
(@teunis)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 10

@robbert Ik hou mijn hart vast omdat ik weet wat er allemaal fout kan gaan. Ik ben chemisch annalist. Mensen zonder ervaring die gelijk vruchten gaan vergisten begeven zich op glad ijs. De remedie in het begin is wees niet zuinig met je voor- en na-stook gebruik dat in je ruitenwisser reservoir. Of weet zeker dat je geen pitten mee vergist ook niet uit appels en peren. Die bevatten pectines en dat kan echt gevaarlijk worden. Denk aan de Indiaase bruiloften met zelf gestookte drank.

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10022

@teunis 

er is veel oud geneuzel over methyl en cyanides wat steeds weer door voornamelijk angst schreeuwers weer naar voren wordt gehaald .

 Ethylcarbamaat komt voor in allerlei vergistings .vormen en er wordt al decennia's onderzoek naar gedaan .

Ook betreft alcoholische dranken. 

Er is door de jaren heen nog steeds geen sluitende antwoord betreft veilige norm.

Wel dat er tot nu toe enkele producten voor aanbevelingen zijn . 

O.a. de commercieel verkrijgbare ammereto is aangepast enkele decennia's terug al.

( Maar ondanks dat van de oude recepteur moet je ruim 1,5 liter achterover slaan voor het dodelijk is voor een volwassen persoon ) 

 

Raar is dat men de appels nog steeds volledig vermaald met pit en al terwijl 52 appelpitten vermalen ook al voldoende Cyanides lever om iemand om zeep te helpen .

 

Kersen pitten zijn ook slechts enkele van nodig voor te hoge toxiciteit. 

 

Het is puur onkunde en onwetendheid wat de angst schreeuwers beweegt steeds weer methyl , cyanide en Ethylcarbamaat aan te dragen .

Gewoon de standaard oude lessen en stookboekjes volgen en je zit ruim onder de veilige normen .

Verwijder zoveel mogelijk pitten en gooi fruit niet met pitten door hakselaar .

Dat geld voor ALLE steenvruchten .

Stook altijd even wat langer op voorloop. En verwijder deze .

Cyanide test 

in  test buisje 50cc  vloeistof.
Toevoegen
1 mililiter ammonium sulfaat .
laat het verdampen  tot het bijna droge stof is .
Voeg roeren  10 mil gedistilleerd water toe na afkoelen flink schudden of doorroeren .
laat dit bezinken . .
filter .
Neem ijzerchloride oplossen en voeg een wat  toe .
je krijgt nu een rood tot dieprode kleur al na gelang hoeveelheid aanwezige cyanide.
Werk met ventilatie en PBM 's
 
 
 
Cyanide gehalte kan worden verlaagd / afgebroken o.a. d.m.v. fotochemische oxidatie met UV , met  waterstof peroxide , gebonden aan jodium.
Sulfree - foodgrade waterstof peroxide wordr ook in wijn bereiding gebruikt . Het zet sulfiet om in sulfaten . 
 
Huidige 
Max toegestaan norm in drank is 35 milligram per kilogr eind product
( Noga ,marsepein max 50 milligram per kilo , in geblikt steenfruit 5 milligram per kilo gram .)
 
Zelf gebruik ik indien il het nog noodzakelijk vind een gaschromaatograaf.
Maar al decenia lang komen waardes ver onder normen.
 
Een simpeleMethyl test
een test om te bepalen of er methanol ( methylalcohol) in uw alcohol zit .
 
Neem van uw alcohol 5 ml verdunning van 10% alcohol .
 
voeg 3ml oplossing kalium-permaganaat toe .(kalium permagnaat 3,16 g in 100ml oplossing )
 
Voeg nu 2ml fosforzuur 25% toe.
 
laat dit 15 min staan . er ontstaat een bruine aanslag . voeg nu 2ml oxaalzuur toe,
 
( oxaalzuur 6,3mg op 100ml oplossing )
 
verwarm het flesje in heet water tot oplossing kleurloos is . 
 
voeg1ml zwavelzuur 96% toe en daarna 3 ml fuchsine oplossing.
 
na 30 min moet de vloeistof nog kleurloos zijn . is de vloeistof rose of paars bevat deze methanol.
 
Beantwoorden
(@teunis)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 10

@robbert Hallo Robbert, Ik probeer ook geen angst aan te jagen en ja het klopt dat je niet zomaar vergiftigd bent maar het kan wel gevaarlijk zijn als je niet weet wat je doet. De gemiddelde burger heeft er geen weet van. En jij bent al een ervaren destillateur zo te zien. De gemiddelde destillateur heeft niet de beschikking over een balans waar hij 6.3 mg op af kan wegen. En met 96% zwavelzuur werken behoeft eveneens de benodigde voorzichtigheid. Ik kan hier ook uitleggen hoe je Nitroglycerine kan maken maar denk dat het voor specialisten is weggelegd. Een beginner moet eerst lezen alvorens te beginnen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10022

@teunis je hoeft ook geen chemicus te zijn of geleerd. Als mensen gewoon weten dat ze zo weinig mogelijk pitten moeten achterlaten in beslag en voorkomen pitten te breken. En bij hardschillig fruit even kook erover zodat het enzym dat methyl afstoot kapot gaat is er niets on drukte om te maken   .

De grote oude verhalen van ongelukken met methyl komt door gebruik van koelvloeistof uit de oude u boten die ze kwijt moesten . Het balkan stoken waar  veel pruimen en abrikozen gewoon gestampt werden vergist.

En ook het probleem van power drinkers die kapot gingen aan absinth en amaretto dat in zuidelijke landen erg goedkoop was dat alcohol vergiftiging het probleem was en andere stoffen fe schult krijgen.

Ja ik heb ietsjes ervaring zo een 42 jaar en ook in de professionele sector. Ik heb zoveel door de jaren heen getest waarbij eigenlijk het aantal testen dat enigszins iets over op te merken was nihil is .

T zijn  de eigenwijze moonshiners die gewoon zonder nadenken voor snel geld of alcohol buzz nergens rekening mee houden .

Evenals Dwazen die alles maar in een " muck / dunder" pit gooien om kwalijke infecties te creëren .

Ik heb boeken uit 17e eeuw waar al in werd uitgelegd over foute alcohol, cyanides hygiëne om problemen te voorkomen. 

Overheden pakken elk gerucht aan om zelf stoken te ontmoedigen.

Ik denk dat 99,9 % van de drank die zelfs de beginners hier op forum stoken ver onder probleem normen blijven .

Gewoon niet te veel Amerikaanse moonshiners na proberen te doen of boeren balkan stokers volgen.

Beetje nuchter nadenken is er niets loos. 

Er is voldoende info voor beginners te vinden om een goede drank te kunnen maken.

Beantwoorden
(@teunis)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 10

@robbert Je hebt zeker een punt m.b.t. het feit dat de overheid het wil ontmoedigen al is het alleen al om het mislopen van de accijns. Ik vindt het wel mooi dat je al zoveel ervaring hebt en je kennis ook deelt met anderen. Ga zo door.

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1277

@teunis Het blijkt in de praktijk extreem moeilijk te zijn om giftige drankjes te destilleren. Zelfs onder primitieve omstandigheden. Afgezien van de ethanol, dan. En je moet natuurlijk geen vliegenzwam-, taxus- of doornappellikeur gaan maken!

Als de spookverhalen uit Indiase dorpjes en zo onderzocht worden blijkt steeds opnieuw, dat aan de drank opzettelijk rotzooi is toegevoegd. Kan zijn uit winstbejag of onbenul, maar altijd later toegevoegd.

Het is tegenwoordig mode om mensen met onzinverhalen op stang te jagen, maar daar hoeven we als verstandige mensen toch niet aan mee te doen!

In de draadtitel staat terecht: aangewakkerde angst. Dat is geen reële angst, maar onnodig aangewakkerd. Weg ermee! Nepberichten!

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@teunis 

vind dat je de “ gemiddelde” stoker erg onderschat .

Als je ruim voor en naloop weggooit en geen kapotte pitten vergist dan is er niks aan de hand 

naast dat beide giftig zijn zijn ze ook niet te drinken .dus dat is makkelijk 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1867

@haak hellemaal mee eens want ik lees hier op het forum niet dat de gemiddelde thuis distillateur slechte dingen doet. En dat blijkt ook wel uit een aantal testjes die er gedaan zijn en waar van de waardes ver onder de norm waren. Maar er zijn altijd mensen die beren op de weg zien en op een leeg stand roepen dat iedereen op moet passen want er zou wel eens een haai in de zee kunnen zwemmen. Maar je hoor dan weer niet vaak dat officiële instanties adviseren om niet meer dan 1 glas alcohol per dag te drinken(en ook niet 1 keer per week 7 glazen achter elkaar 😆 ).

Ik laat wel eens iemand aan de fles met opgevangen voorloop ruiken en vraag dan "zou je overwegen om hier van een slok te nemen" en meestal draaien ze hun hoofd snel weg 😝 

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@rumo 

We zitten op de zelfde golf lengte 

ik lees of hoor hier nooit mensen die onnodig risico’s nemen 

 

Lees over het algemene vragen van mensen die willen leren .Soms ook wel eens dat ik denk probeer eens de zoekbalk….turbogist,8 kg suiker,rare smaak ….. dan voel je de koude noordewind gelijk opsteken ….

Beantwoorden
(@oscardesmet)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

New Member
Berichten: 3

@haak fris briesje hier zeg 😜

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@oscardesmet 

friese briesje ….

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 320

@teunis ik maak meer dan 8 jaar ut eigen gaard slivovitsj, apfelcorn, mede en nog allerhande andere drankjes. Hiervoor stook ik samen met mijn heit en hij al meer dan 25 jaar daarvoor hetzelfde spul.

een Freun van mijn heit leerde het ons jaren weerom . Ook vroeger was ieder al bewust van methyl en blauwzuur  . Ook teste wij vroeger al zelfs .

U kijkt echt teveel naar wat in primitieve buitenland gebeurt . De Hollandse stoker weet echt wel veilig te werken en wat wel en niet mag in hun drankjes .

 

 

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1277

@theresa Als ik dat zo lees ben je meer een Friese dan een Hollandse stoker!

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 320

@kees22 ik ben geboren en getogen in Friesland .

ik weet niet wat dat te doen heeft met stoken .

ik stook in ieder geval niet zoals Amerikaanse moonshiners . Dat staat bol van onzin en geknoei .

 

 

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1277

@theresa Ik snapte niet wat Holland te doen heeft met Friesland.

Ach ja, die serie. Als je weet waar het over gaat, is het best vermakelijk. En soms ook wel leerzaam.

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 320

@kees22 weinig leerzaam aan die serie. .

Ik heb zelf een Amerikaanse ketel wat eigenlijk Iers opbouw is . Ook met thumper . Maar al u ziet hoe het werkt en dan ziet wat moonshiners doen dan is dat ver van realistisch. Het is gewoon onzin . Kijk maar eens naar de oude Duitste, Franse en Arabische technieken

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1277

@theresa Van oude Duitse, Franse en Arabische technieken heb ik wel eens wat gezien. Ook van oude Chinese technieken. Het leuke aan de Moonshiners is, dat ze ook steeds nieuwe opstellingen verzinnen en uitproberen.

Heb zelf enkele ketels die ik beurtelings als ketel of bijvat kan opstellen.

Ben wel benieuwd naar jouw opstellingen en zolang je me niet voor Hollander uit gaat schelden, wil ik die wel eens zien.

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 320

@kees22 we zijn allemaal Nederlanders met alleen andere streektaal. We worden al teveel door onze regering zelfs al gediscrimineerd met alles wat er binnenkomt. 

ik heb een vengeance 135 liter ketel met een custom head en thumper . En een rvs ketel met kolom van een melkbus gebouwtje door een freun van mijn heit . 
en ik heb een 5 liter kolfje met een glazen kolom. .

 

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1277

@theresa Oh, dat klinkt al anders: je begon met ons uit te schelden voor Hollandse stokers. Die tweede zin snap ik dan weer niet, maar over de regering wil ik het hier niet hebben.

135 liter is een flinke ketel, een melkbus was vroeger 40 liter, dus je hebt een mooie serie van maten.

Beantwoorden
Haak
Berichten: 599
 Haak
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

40 kilo ontpitte is niet al te veel werk,als je maar goeie grote pruimen heb.Ik had jubileum pruimen dan is 40 kilo een uur misschien anderhalf werk .

maar wat je nu doet kan ook !! Succes !

Beantwoorden
Berichten: 376
(@odevie)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Kan het kwaad dat de pruimen al een klein beetje 'overrijp' zijn? Niet rot maar al behoorlijk 'mals'...

Beantwoorden
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10022

@odevie nee dat is prima ziiten ze op top in hun suikers cellen zijn zwak  en pitten komen makkelijk los.

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 376

@robbert ging prima. De pruimen toch maar grof gehakseld en uitgeperst wat resulteerde in een 20 liter sap. Er is een spontane gisting begonnen maar dat stelt weinig voor.

Wat is wijsheid, laten vergisten of nog gist toevoegen en zo ja welke? Bakkersgist, C70, fruitgist,... ?

Dank voor tips

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10022

@odevie spontaan laten vergisten zou ik zelf doen  .

Beantwoorden
Theresa
Berichten: 320
(@theresa)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

@kees22 ik weet niet wat u nu suggereren wil maar ik was niet aan het schelden . 

Misschien dat u meer problemen heeft met mensen uit regio dat u al bevooroordeeld bent en voorbarige conclusies trekt.

Ik spreek dan wel streektaal maar het woord Hollander is toch algemeen. En ook in verschillende defenitie

Zoekt u maar na  :

Hollander

Hollander logo #108351) iemand met de Nederlandse nationaliteit; iemand die behooort tot het Nederlandse volk; iemand die afkomstig is uit Nederland; inwoner van Nederland; Nederlander 2) iemand die afkomstig is uit Noord-Holland of Zuid-Holland; inwoner van de provincies Noord-Holland of Zuid-Holland, het voormalige graafschap Holland
Gevonden op  https://anw.ivdnt.org/article/Hollander

Anders luistert u eens naar het liedje van Alexander Curly - hollanders.

Dus Hollandse stoker is gewoon Nederlands voor  Nederlandse stoker .

 

En als u de tweede zin niet snapt probeert u dan eens een huisje te krijgen voor uw kinderen.  En waar de voorrang ligt.

 

 

Beantwoorden
5 Reacties
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1277

@theresa In ELKE taal van Europa zijn er verschillende woorden voor Nederland en Holland, en terecht. Het volgende versje heb ik geleerd van een Fries:

Uit de gouden korenaren,

schiep god de Friezen, Groningers en Drentenaren.

Uit het kaf en de andere resten,

schiep hij de Hollanders in het westen.

 

Daar kan Curly niks aan toe of af doen.

 

Oh, en het is voor iedereen, kind of niet, lastig om een huis te krijgen. Dat is niet zo heel nieuw hoor, dat was vijftig, zestig en zeventig jaar geleden ook al zo. En dat de voorrang bij anderen dan Nederlanders ligt, is onwaar, dat is gezichtsbedrog. Dat lijkt zo, waarschijnlijk omdat het om jouw eigen kinderen (of die van naasten) gaat. Begrijpelijk, maar toch onwaar.

En de oorzaken liggen bij het huisvestingsbeleid van de voorgaande tijd, niet bij nieuwkomers van deze tijd. Wel een beetje bij de les blijven, graag. Niet alleen in Moonshiners wordt onzin verkocht!

Tenslotte: vooral dit laatste onderwerp past beter in een draadje in de rubriek: Buiten de orde (in goed Nederlands: Off topic).

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 320

@kees22 we zijn allen Nederlander en Hollanders kijk in geschied boeken dat wij allemaal uit de lage landen als den Hollanders werden aangeduid.Dat soort verskes zijn ook anders al opgezegd. god schiep Limburgers of Drenten uit gouden korenaren en ut bliezen Friezen . Ook dat is al discriminatie. Al is het Op regio . 

1 x is dat leuk daarna is het beledigend en stompzinnig.
We zijn 1 land. 
Ik kwam er niet mee u begon over verschil in Hollandse en Friese stook wijze uit elkaar te trekken.

Ja niet juist onderwerp !

gezicht  bedrog?  kinderen moeten 4 jaar wachten op een kamer in Utrecht als student. Tijdelijke " Nederlanders" krijgen binnen een paar maanden ruimte en dus voorrang . Zie om u heen en het nieuws. 
Goed om mensen te helpen maar wie eerst komt zou toch als eerst plek horen te krijgen.

 

 

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1277

@theresa Ik trok niet Hollandse en Friese stookwijze uit elkaar, ik was verbaasd dat iemand met duidelijk Friese achtergrond mij zo grof beledigde door me voor Hollander uit te maken en/of zichzelf zo diep naar beneden haalde. Nederlander is geen probleem, Hollander is beledigend.

En mensen die niet in het graafschap Holland woonden, maar in de hertogdommen of andersoortige gewesten daaromheen, beschouwden zichzelf niet bepaald als Hollanders. Hollanders beschouwden hen ook niet als volwaardig, denk aan de term wingewesten. En zij klagen nog steeds en weer opnieuw over de randstedelijke arrogantie. Zoals de Groningers in hun inzakkende huizen.

 

Ja, gezichtsbedrog. Ik weet niet hoe het in Utrecht is, maar in mijn universiteitsstad hoeven studenten lang geen 4 jaar te wachten op een kamer. En tijdelijke Nederlanders (wat je daar ook mee bedoelt) krijgen niet binnen een paar maanden ruimte. Geen fatsoenlijke ruimte, tenminste. Daar wordt mee geleurd van gemeente naar gemeente, door heel het land. Daar is de nood zo hoog dat men overweegt om gemeenten te dwingen mensen te huisvesten. Behalve als het om Oekraïners gaat, dan openen burgers zelf spontaan hun huizen.

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 320

@kees22 ik heb u niet beledigt . En mijzelf niet naar beneden gehaald.

Kijk op internet of in een woordenboek !  Daar ziet u ook dat het woord Hollander nergens staat als een belediging. Maar inwoner van Nederland.

Hierboven staat ook eerder een uitleg van het woord.

U interpretatie en dwaling is uw probleem.

Fijne avond.

 

 

 

 

 

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1277

@theresa Foutje: een Hollander is inderdaad een inwoner van Nederland, net als een Groninger, een Fries of een Limburger. Maar, net zomin als Groninger, Fries of Limburger hetzelfde betekent als Nederlander, betekent Hollander hetzelfde als Nederlander. Logisch ook, want anders zouden wel dezelfde woorden gebruikt worden. Toch? En zoals ik al schreef: in ELKE Europese taal zijn er verschillende woorden voor Holland en Nederland, ook in het Nederlands.

Een aardappel is een appel, net als een goudreinet. Maar niet alle appels zijn aardappels. Niet alle Nederlanders zijn Hollanders. Gelukkig niet!

Insgelijks.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3168
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik lees hier twee discussies die quasi langs elkaar lopen, als de pruimen al gezorgd hebben voor een aangewakkerde angst zullen dit soort discussies niet bijdragen om verdere vragen te durven stellen 😉 

 

Advies is om beide te genieten van een lekkere borrel en zich niet te druk te maken over definities of het verkeerd interpreteren van elkaars opmerkingen. 

 

Als Limburger kan ik enkel bijdragen dat ongeacht waar iemand vandaan komt, inborst het belangrijkste is. Niet de postcode.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?