Meldingen
Alles wissen

stinkende eerste stook!

Pagina 1 / 2

Berichten: 10
Topic starter
(@degitaar)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Goedendag allemaal,

Ben zojuist aan het stoken geslagen, maar kan door alle info online door de bomen het bos niet meer zien, zal even samenvatten wat ik heb gedaan:

  • 5 kg unibrew whisky mout
  • 1 zakje still spirit whisky gist
  • 22 liter water

bij het maischen:

  • 14 liter water van 61 graden bij 5 kilo geschrote mout gedaan in een kookzak, 30 minuten gewacht
  • gespoeld, gemeten met een suikergehalte van 21%
  • 8 liter water van 75 graden en weer 30 min gewacht, nu met een suikergehalte van 15%

de wort lijkt mij dus voldoende suikers bevatten, uiteindelijk zo'n 17 liter wort overgehouden

gist in een glas lauw water gedaan, 15 minuten laten luchten, en door de wort heen geroerd

deksel erop met waterslot en het ging vrij rap vergisten, na 2 dagen continu te hebben doorgebubbeld, stopte het vrij snel, wellicht nog een bubbeltje per 5 min. in mijn ongeduld, om 2 uur s'nacht emmer opengemaakt en nog een zak whisky gist toegevoegd in de hoop het weer te activeren, maar helaas geen activiteit de volgende dag. toch maar even het suikerhalte gemeten en door middel van een conversieprogramma online erachter gekomen dat er zo'n 10% alcohol in zat(bij benadering) aan het stoken gegaan met de 13 liter die ik over had zonder bezinksel. ging op zich prima. zo'n 1,4 liter van 55% alcohol overgehouden aan de striprun, nog wel even wat aan het begin opgevangen en in het midden, maar wat een luft zeg! van head tot tail rook het alles behalve aangenaam, ga morgen een spirit run doen. maar vroeg mij af of er iets verkeerd is gegaan dat mijn distillaat na de striprun zo meurt. iemand een idee? wellicht had ik wat langer moeten wachten met vergisting, was dat 2e zakje gist niet zo'n goed idee?

 

 

 

 

Beantwoorden
17 reacties
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Omschrijf de geur eens.  Is dit een spiritus/aceton geur ? Of iets anders ?

Indien aceton geur : zelfs uit de strip run verwijder je best de voorloop.

Met het tweede zakje gist : als je alles volledig hebt laten bezinken kan dat niet echt een probleem zijn denk ik.

Beantwoorden
Berichten: 10
Topic starter
(@degitaar)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

dank voor je reactie, vind de geur moeilijk te plaatsen, heb aardig wat whisky's gedronken maar heb deze lucht nooit ergens geroken, tis een behoorlijke scherpe penetrante chemisch luchtje, heeft wat weg van azijn. heb de voorloop wel apart gehouden, maar de geur kwam bij elk glaasje terug. vond het wel lastig met het overhevelslangetje het bezinksel niet mee te laten komen wellicht is me dat niet goed genoeg gelukt en verklaart dat de lucht

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het 2e zakje gist is in ieder geval overbodig geweest, als je suiker had bijgevoegd was het weer tot leven gekomen maar niet met een 2e zakje gist. Ik ben bang dat dat 2e zakje gist toch niet goed naar de bodem is gezonken. Er zitten naast gist ook allemaal hulpstoffen in het zakje die nu mischien nog in de mash hebben rondgezweefd. Maar stook de boel maar opnieuw en wie weet komt er alsnog iets moois uit!

Beantwoorden
Berichten: 10
Topic starter
(@degitaar)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dank voor je reactie, dat dacht ik ook al, moet gewoon wat meer geduld hebben! mijn enthousiasme neemt vaak de overhand 🙂 maar ik las overal dat vergisting meestal zo'n week of zelfs 2 weken duurde, is het dan normaal dat het na 2 a3 dagen klaar is? alcoholpercentage van 10% leek mij best aardig voor een whiskymash 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

In deze hobby is geduld een schone zaak 🙂 Ik kan me helemaal voorstellen dat dat zeker in het begin niet helemaal lukt. Ik kon die bubbels in het waterslot wel wegkijken, ik wilde verder! Inmiddels laat ik emmers gerust een paar weken staan 😉

Maar het is goed mogelijk hoor dat de giisting na enkele dagen al stopt. Dit heeft in ieder geval te maken met dat de suiker gewoon op is. Dit gaat de ene keer sneller dan de andere keer. Dit heeft te maken met de omgevingstemperatuur, maar ook de soort gist speelt zeker mee. Daarbij kan een vergisting op dezelfde temperatuur en met dezelfde gist de volgende keer toch net weer wat anders lopen. Het blijft een proces van levende organismen en die laten zich niet volledig sturen.

10% is behoorlijk hoog voor een whiskymash waar geen suiker aan toegevoegd is!

Beantwoorden
Berichten: 10
Topic starter
(@degitaar)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

is het te hoog voor een whiskymash? ben bij 3 distilleerderijen geweest in schotland, allen hebben het over een stookwijn van 6 tot 8% alcohol, en fermentatie neemt zo'n 72 uur in beslag. Snap eerlijk gezegd niet waarom ze dat niet op een hoger percentage willen krijgen, hoe hoger het beginpercentage hoe hoger de opbrengst toch? dat doen ze niet voor niks lijkt mij, wat voor invloed heeft een hoger percentage aan alcohol in de stookwijn op het eindproduct?

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi Degitaar, welkom in ons midden.
Rum melasse is ook na 3 dagen uitgebubbeld. Je stelling klopt wel. Ik denk dat je een beetje moet experimenteren. De Schotse manier, jouw idee, langer laten staan enz. Voor nu:
Je zou met actieve kool kunnen filteren en bij je 2e stook nogmaals filteren, wellicht ben je dan het ergste zurige kwijt uit je distillaat.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik weet niet wat de reden is waarom het percentage laag gehouden wordt, ik heb het wel eens gelezen maar ik ben het vergeten 🙂 Hoe geconcentreerder je je wort maakt hoe sterker de smaken uit de moutkorrel meekomen, wellicht heeft het daarmee te maken.

Beantwoorden
Berichten: 10
Topic starter
(@degitaar)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi Nimrax, ik heb toevallig actieve kool besteld omdat ik idd las dat dat een zuiverder distillaat oplevert, hoe gaat dat filteren in zijn werk? gewoon na het gist de kool een zakje kool erbij doen? en gaat dat niet ten kosten van de smaken die je juist in je distillaat wilt hebben?

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

1 Bubbel per 5 seconde dan is het nog gewoon aan het gisten. Wat Jan ook schreef, geduld is een schone zaak en dan vooral het klaren, dat vergt geduld. Ik ben bang dat je gist hebt mee gestookt en dat stinkt (van begin tot eind). Mijn ervaring is dat je dat niet met actieve kool kunt oplossen. 

 

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik denk dat kwaliteit en kwantiteit vaak twee tegengestelde begrippen zijn in de distilleerwereld.  Vroeger durfde ik nog wel wat kilo's suiker bij mijn stookwijn te kippen om zoveel mogelijk opbrengst te hebben, maar daar ben ik van af gestapt.  Nu hou ik mijn abv in fruit- of graanvergisting  op maximaal 10%. Je haalt er minder uit, maar het komt de smaak ten goede ....

Beantwoorden
Berichten: 10
Topic starter
(@degitaar)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

bedankt voor je antwoord! dat denk ik ook Munckerik, voor de duidelijkheid, het was 1 bubbel per 5 minuten. klaren is simpelweg de tijd gunnen om het bezinksel te laten bezinken toch? of zijn er nog stappen die ik kan ondernemen om dat proces beter te laten verlopen?

Beantwoorden
Berichten: 26
 Lep
(@lep)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@degitaar:

Zeker te vroeg. Als het elk uur een keer borrelt wordt er nog vergist. Heb je een SG meter? Dan kun je kijken of het SG over een periode van 2 dagen bijvoorbeeld niet meer verandert. Dan is het uitgegist. Het is overigens niet erg om langer te laten gisten. Wat ook kan helpen is de temperatuur wat naar beneden halen. Op de meeste gist-soorten staan een ideale temperatuur vermeld. 

Beantwoorden
Berichten: 10
Topic starter
(@degitaar)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

 

hoi delepper, ik heb een brix meter, daar kan ik het suiker gehalte mee bepalen en dus ook het sg dacht ik, klopt dat? op het gist stond tussen de 22 en 28 graden, en  hij stond in de schuur waar het net iets kouder was denk ik, toch heeft ie aardig staan vergisten in de schuur!? in het vervolg ga ik hem een week laten staan minimaal, even de brix meten tussendoor en als ik daar geen verandering in zie pas gebruiken. maar ik had nu al 10% alcohol, maar wil eigenlijk niet meer dan dat, het liefst zelfs op 8% alcohol ,hoe zou ik dat moeten reguleren dan? zou ik dan ander gist moeten gebruiken? als ik je goed begrijp, is het altijd beter het uit te laten gisten, kan je me uitleggen waarom dat zo is?

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?