Meldingen
Alles wissen

stinkende eerste stook!

Pagina 2 / 2

munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Met een Brix-meter kun je een conversie naar SG maken.

https://www.brewersfriend.com/brix-converter/

 

Wanneer je iets kouder vergist dan zal het proces ook iets langzamer verlopen. Ik zou na een week een eerste meting doen. Ben je nieuwsgierig naar het verloop van de vergisting dan zou ik een Tilt overwegen. Klaren zou ik zeker twee weken voor rekenen vanaf het moment dat je SG stabiel is.

 

Gist gaat net zo lang door (als de omstandigheden juist zijn) totdat de vergistbare suikers op zijn. Wil je minder alcohol (geen idee waarom) dan moet je minder mout gebruiken of meer water aan je mash toevoegen.

 

Waarom je e.e.a beter uit kunt laten gisten? De actieve gist klaart niet vanzelf. Inactieve gist zakt naar de bodem.

 

Beantwoorden
Berichten: 10
Topic starter
(@degitaar)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heldere uitleg ga ik mee aan de slag!

Beantwoorden
Berichten: 26
 Lep
(@lep)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Klopt.

De hoeveelheid mout, na het maischen, bepaalt de hoeveelheid suiker in je mash. Je gist zet die suikers om in alcohol en zakt (bij de meeste gisten) daarna naar de bodem. Vaak is het goed om na de hoofdvergisting (nauwelijks meer borrelen van het waterslot) over te hevelen in een ander vat. Je laat dan de onderste laag dood gister achter. Dit doe je dus door aanzuigen en zorgen dat je de onderste prut laat voor wat het is. Vervolgens je waterslot er weer op en controleer of je SG nog zakt. Zakt dat een paar dagen niet meer? Uitvergist.

Dan overhevelen (zelfde methode - ook hier prut onderin) en je meeste dode gist is er uit. Je mash zal al stukken helderder zijn. Normaliter zou ik zeggen: suiker er bij en de fles in. Maar in dit geval zou ik gaan stoken.

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?