Meldingen
Alles wissen

stookverloop eerste destillatie


Berichten: 3
Topic starter
(@albertoo)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Goedendag,

Gezien ik niet meer naar school hoef in verband met corona heb ik me maar voorgenomen om eens een poging te doen om whisky te maken. Zo heb ik een poostje geleden de kleine destillatie ketel van ReneR ( https://www.stookforum.nl/thread/te-koop-wegens-stopzetting-hobby/ ) opgehaald (gaat ongeveer 15 liter in tot de nok dus dacht een vat van 20 liter in 2 sessies van 10 liter stoken) en heb ik gister een brouwsel gemaakt volgens het recept van Odin ( https://www.stookforum.nl/thread/odins-roggebrood-whisky-tried-and-true-recipy/ ). Deze staat nu vrolijk te pruttelen dus denk dat dat goed gaat. Nu was ik aan het bekijken hoe het temperatuur verloop zou moeten zijn tijdens het stoken maar ik kan niet echt een eenduidig antwoord vinden met betrekking tot tijd en temperatuur ect. Met alle informatie die ik heb gevonden op het internet heb ik ongeveer het volgende verloop in mijn hoofd: ongeveer 30 min tot de vloeistof op 55 graden is. Dan ongeveer 15 min om de vloeistof op 65 graden te brengen. Wanneer de temperatuur op 60 graden is de pomp aanzetten voor de koeling. Eenmaal daar ongeveer 15 min daar houden om zo de methyl op te kunnen vangen. Vervolgens de temperatuur verhogen naar 81 graden in ? min. Daarna de temperatuur op 81 graden houden voor ? min. Wanneer deze tijd voorbij is is het stook proces klaar.

Nu heb ik dus een paar vragen waarvan ik de antwoorden niet echt op t forum kan vinden (misschien zoek ik niet zo goed).

  1. Klopt dit verloop een beetje voor zowel de 1e ruwe strip stook als de 2 stook?
  2. Hoe lang moet het ongeveer duren om de temperatuur van 65 naar 81 graden te brengen?
  3. Hoe lang moet ik de temperatuur daar houden?
  4. Waar moet ik de temperatuur meten, op het vat ten hoogte van de vloeistof of boven in de bocht?
  5. Hoeveel liter moet mijn koelvat ongeveer zijn, ik heb er 1 van 68 liter, is dit voldoende?
  6. Waar vangen jullie de alcohol in op, ik heb namelijk nog niet zoveel resources (iets met student) en wil eerst even kijken of ik het leuk vindt. Kan dit in een paar legen potten van bonen o.i.d.?
  7. Heb ik een alcohol meter nodig ( https://www.stookwinkel.nl/product/west-kin-look-refractometer-0-80-vol-alcohol-atc/ )?
  8. Kan ik de whisky laten "rijpen" in lege grolsch beugel flessen zodat ik kan testen met verschillende (hoeveelheden, hoeveelheid rook en soort) hout snippers en eventueel een stokje kaneel (lijkt me lekker gezien ik de jack daniels tennessee fire ook wel lekker vind) en moet ik dan de beugel erop doen of een prop watten erin drukken en voor hoe lang?

Ik ben benieuwd.

Groeten,

Albertoo.

Beantwoorden
5 reacties
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hihi, jij gaat nog heel wat verrassingen beleven! 😉

Om te beginnen kun je met een eenvoudige ketel niet op temperatuur stoken. Met een kolom gaat dat weer wel, maar dat doe je dan vooral als je een schone neutraal wilt maken, niet voor whisky. Verder zou ik wat voorzichtiger beginnen, dus met een ketel halfvol, in plaats van voor tweederde.

Bij graan of graanproducten en bij suiker hoef je je niet druk te maken over methanol, want dat zit dan amper in je bier of wijn. Trouwens, bij vruchten ook niet echt: de hoeveelheden methanol vallen reuze mee. Zie de uitkomsten van de testen, die we laatst  konden doen. Bovendien gooi je de voorloop vanzelf wel weg, want die smaakt en ruikt vies tot smerig.

Tijdens het stoken stijgt de kooktemperatuur van je bier, wijn of ruwstook geleidelijk naarmate de alcohol uitgestookt wordt. Bij een wijn of bier van rond 10 % begint de kook al boven de 90 graden, dus ver boven de 81 die jij beoogt.

Hoe lang het duurt voor je van koud op gang bent, hangt helemaal van je installatie af: omvang, isolatie, vermogen. Ik reken zelf op rond een uurtje, voor mijn ketels van 10 liter op gas. Maar dat moet je gewoon zelf bijhouden vanaf het begin.

Dat is trouwens toch het beste: gewoon vanaf het begin je gegevens bijhouden.

De ruwstook doen veel mensen gewoon vlot: het gaat er dan vooral om om de massa water en andere spullen kwijt te raken en vooral alcohol en water in handen te krijgen. Als de voorloop erg stinkt, kun je daar al wat van weggooien, maar anders neem je die gewoon mee.

De fijnstook doen de meesten wat rustiger en met meer aandacht voor geur, smaak en uiterlijk.

Dan je vragen:

1  Zie hierboven: nee.

2 en 3  Zie hierboven: bij ruwstoken kun je lekker doorgaan, bij fijnstoken let je op je product.

4  Hangt af van wat je wilt weten. Ik gebruik zelf de thermometer op het bovenste punt van de installatie, waar het condens niet meer terug vloeit naar de ketel maar verder naar de uitgang. En dan eigenlijk vooral om een idee te hebben van de voortgang, niet om voor-, midden- en naloop te scheiden. Sommigen gebruiken helemaal geen thermometer.

5  Hangt af van de installatie, bijvoorbeeld hergebruik van je water. Ik geloof dat ik zelf ooit uitkwam op 10 liter water per liter destillaat bij hergebruik van het water. Buiten, in de open lucht met een buffer van pakweg 50 liter en een ketel van 50 liter inhoud.

6  Ik weet niet wat resources zijn, maar ik vang zelf op in glazen potjes van 220 ml en grotere potten van 750 ml, al naar gelang het stadium. Je kunt voor de ruwstook ook gewoon opvangen in grote potten of pannen. Dan ga je door tot je eenderde van het wijn- of biervolume opgevangen hebt of tot je alcoholmeter 3 maal het originele gehalte aangeeft.

7  Mooi ding hoor, maar ik zou het voor het begin gewoon op een dobber houden. Goedkoop en simpel.

8  Nee!! Niet vanwege de flessen, maar vanwege de rubber ring in de doppen: die lossen op in sterke alcohol. Weet ik uit ervaring! Ethanol is een goed oplosmiddel en plastics en rubbers lossen er vaak deels in op. Niet gezond.

 

Trouwens: de verkoper weet vast de antwoorden op veel van je vragen, want hij heeft met de spullen gewerkt. Is hij niet bereid om je een beetje op gang te helpen?

Beantwoorden
Berichten: 3
Topic starter
(@albertoo)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hallo kees,

Bedankt voor de antwoorden. De reden dat ik een beetje op zoek ben naar temperaturen is omdat de ketel die ik heb is uitgerust met een electrisch verwarmingselement. Wanneer ik de stroommeter in de meterkast bekijk als deze aan staat lijkt het om een 3KW verwarmingselement te gaan. Als ik het juist berekend heb zou dat betekenen (in de ideale situatie) dat ik ongeveer elke 15 seconden de vloeistof (10 liter) 1 graad opwarm. En dat lijkt mij een beetje te snel eigenlijk (denk ook dat er dan dingen gaan verbranden). De vorige eigenaar regelde het vermogen terug met een vermogensregelaar maar gezien die vrij prijzig zijn (zeker die mooie die hier op t forum zelf gebouwd worden) wou ik deze eigenlijk nog niet aanschaffen. Daarom wou ik het verwarmingselement regelen met een relais in combinatie met een arduino welke het temperatuursverloop in de gaten houd en m zo wat bijregeld (dat had ik nog wel liggen).

Met betrekking tot de flessen, is het ook een probleem wanneer de flessen rechtop staan of is de alcoholdamp voldoende om het rubber doen op te lossen/ week te maken/ de weekmakers eruit te halen? Als dat zo is wat is dan een alternatief zodat ik wel kleine volumes heb om zo te kunnen testen en die ik gemakkelijk open en dicht kan maken om even te ruiken/proeven en niet te duur zijn bij voorkeur. Kan dat met flesjes met kroonkurken wel of lost dit rubber bovenin de dop ook op?

Ik hoor het wel.

Groeten,

Albertoo

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dan zou je dus in een kwartier van 20 op 80 graden zitten. Maar je verliest natuurlijk warmte, dus dat wordt dan pakweg 20 tot 30 minuten. Op zich geen probleem, maar je element zal heel veel energie per cm2 oppervlakte afgeven, dat zou wel een probleem kunnen zijn.

Voor dat regelen moet je bij anderen zijn, daar weet ik weinig van. Maar als je met een relais regelt, gaat de verwarming aan en uit en aan en uit etc. En dat is geen goed idee, begrijp ik uit commentaren. Het volgen van het temperatuurverloop moet goed kunnen, maar het afleiden van het benodigde vermogen uit de temperatuur, lijkt me aardig lastig.

De damp is genoeg: ik had de flessen gewoon rechtop in het krat staan.

Gewoon drankflessen, daarvan zou de dop goed genoeg moeten zijn. Beetje rondschuimen, die moet je toch wel kunnen vinden, lijkt me. Kroonkurken zijn weer onhandig, want die kun je maar één keer gebruiken.

Ik heb met rijpen ook geen ervaring, maar of je op zulke kleine schaal betrouwbare resultaten krijgt, betwijfel ik.

Overigens denk ik dat je nogal op je vaardigheden vooruit loopt: maak eerst maar eens een drinkbare verse whisky! Dat is al lastig genoeg.

Beantwoorden
Berichten: 60
(@sjonnie54)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi, toen ik begon met met whisky maken heb ik als allereerste eiken vaatjes gekocht (nieuw) en heb er eentje gevuld met cherry en eentje met port.

deze gebruik ik om me whisky op te rijpen en dat gaat prima.

de tijd dat de whisky aan het rijpen is (gem 3 a 4 maanden) gaat de cherry of port weer op de flas of doe ik het alvast in het volgende vat.

werkt goed en heb een heerlijk resultaat.

wat betreft het rijpen op een bourbon vat gebruik ik gewoon bourbon chips

even terugkomen op het opvangen van je eerste stook;

gebruik overal oude whisky flessen voor met een kurksluiting.

qua themperaturen werk ik heel simpel met een elec. plaatje. als de eerste druppels er uit komen gelijk alles op half vermogen zetten en dan gaat het heel rustig er uit komen.

Gr Sjonnie

Beantwoorden
Berichten: 3
Topic starter
(@albertoo)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

hallo kees,

Ik heb gister even geprobeerd hoeveel vermogen ik had en t lijkt idd 3 kw te zijn. was alleen even vergeten dat de ketel natuurlijk ook nog iets massa heeft, hoewel die een factor 10 minder warmte nodig heeft om 1 graad op te warmen per kilogram en had het verlies inderdaad verwaarloost maar met 20 min ging het water inderdaad van 18 naar 85 graden dus zat er niet heel veel vandaan.

ik weet dat een relais aan en uit gaat maar als je dat vrij snel doet zou de temperatuur relatief vrij constant moeten blijven. natuurlijk zijn er mooiere en betere methodes maar gezien ik nog naar school ga (nu niet natuurlijk) en mijn werk stil ligt in verband met corona zijn de inkomsten ook redelijk gestagneerd dus ik ga het toch proberen met de spullen die ik heb.

heb je nog tips waar ik drankflessen kan vinden(bij voorkeur zonder contact te hebben met mensen, is toch beter om elkaar een beetje te vermijden deze tijd). is het eventueel ook een mogelijkheid om een paar kurken te bestellen die ik in de bierflesjes steek(bijvoorbeeld zoiets: https://www.flessenland.nl/Flessen/Flessen-accessoires/Kurken-schroefdoppen/Scherpe-kurk-Typ-M.html ) gezien ik wel wat bierflesjes heb staan maar geen drankflessen?

hallo sjonnie,

een paar mooie eiken houten vaatjes lijken mij inderdaad wel mooi, alleen zoals ik al eerder aangaf ontbreekt het mij momenteel even aan de financiële middelen/geeft ik het liever ergens anders aan uit (ik kon ze niet voor veel minder dan 50 eu per stuk vinden). Vandaar dat ik aan het kijken was naar een alternatief en gezien de recensies op het forum best wel goed waren over het gebruik van hout snippers leek mij dit wel een goed uitgangspunt om te kijken of het stoken mij bevalt.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?