Meldingen
Alles wissen

Bij tweede distillatie,oude bezinksel weg of niet?


Berichten: 4
Topic starter
(@thomas)
New Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi iedereen,

Excuses als deze vraag al ergens behandeld is, ik vond het niet terug in de beginnersgids (of elders). Ik zit op het Bulgaarse platteland en we hebben een enorme pruimenoogst binnen gehaald, zo'n +/-1600 liter. Dat staat nu te fermenteren en is binnenkort klaar om te verstoken. We vonden daarnaast nog vele liters tails en heads (+/- 20 a 30 liter).

Voor de eerste destillatie vul ik de ketel (200 liter!) met mash en doe een ruwstrook. 
Kan ik dan voor de tweede destillatie op de volgende dag dan de oude mash erin laten? Het is echt een werk om die te legen namelijk. Ik wil dan ook de oude heads & tails toevoegen. Hoeveel daarvan kan ik toevoegen? Ik dacht tot de totale mash zo'n 40% is en dat is bij 200 liter dus heel veel natuurlijk. 

Dank voor het lezen en ik hoor graag eventuele antwoorden!

Met vriendelijke groet,
Thomas

Beantwoorden
5 reacties
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Kan ik dan voor de tweede destillatie op de volgende dag dan de oude mash erin laten? Het is echt een werk om die te legen namelijk.

Helaas, je zult het toch moeten uitspoelen. Je boet anders extreem in, in kwaliteit. Je stookt weer dode bacteriën en dode gistcellen mee en het restje. Mijn advies met klem: ga voor kwaliteit. En dus toch reinigen na elke stook.
Het nogmaals meestoken van heads en tails is geen probleem als je ruikt dat het wel zou kunnen.
Succes met de grote schoonmaak man,best klusje, je hebt geen hobbyketeltje... 😉

Beantwoorden
Berichten: 1835
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik zelf maak na de eerste stook de ketel helemaal leeg en schoon. Behalve bij de rum stoken, dan laat ik alles eerst bezinken en neem dan een schoon deel af. Dat wordt dan wel dunder genoemd en weer opnieuw gestookt of gefermenteerd. Maar dat is alleen bij rum. Maar ik kan makkelijk praten  met een keteltje van maar 25 liter.

De heads en tails die ik de keer ervoor afgekeurd heb stook ik nooit opnieuw. Het was niets, het is niets en het wordt niets. Met andere woorden de slechte stoffen die je de eerste keer niet in je drank wil wil je er de tweede keer ook niet in. Volgens mij verkeerde zuinigheid. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9957
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Waarom ga je iets scheiden met destillatie om het daarna weer bij elkaar te gooien .
Er zijn delen in naloop en voorloop die in enkele gevallen worden gebruikt . Maar dan moet ook in meerdere fracties het worden opgevangen en met specifiek doel.
even als het hergebruik van delen bij rum . De burned ale . Ook wel dunder genoemd .
Niet alles is bruikbaar . .( Zijn veel spookverhalen over in hobbyisten wereld )
Een gewone pruimen stook voorloop RUIM verwijderen en ook naloop .
Zorg dat er geen kapotte pitten in het stook wijn zitten beter is alle te verwijderen .
Resten in ketel kun je het beste weg werpen of
deze bij een infusie gebruiken na eerst te zuiveren .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik snap je vraag niet zo goed.

Je stookt 200 liter pruimenwijn/-prut af. Als je geen suiker toegevoegd hebt, zal die zo'n 5 tot 6 % alcohol hebben en dan krijg je bij helemaal uitstoken pakweg 50 liter ruwstook van 20 % en 150 liter spoeling.

Om de volgende dag, of enkele uren later, weer 200 liter te kunnen verstoken, MOET je de ketel leegmaken. Anders heb je gewoon geen plaats. Als de vorige eigenaars ook maar een geringe intelligentie gehad hebben, hebben ze dat leegmaken en weer vullen heel eenvoudig gemaakt. Want dat moet dus vaak gebeuren.

Anderzijds: als je de ruwstook gedaan hebt, is het weer toevoegen van die ruwstook aan de spoeling absurd: dan ben je weer terug bij de oorspronkelijke pruimenwijn/-prut. Alleen dan met extra stooksmaak. Dat schiet niet op.

Dus hoe dan ook zul je na het stoken van je pruimenwijn je ketel moeten leegmaken.

Of je de ruwstook aanlengt met de eerdere voor- en nalopen is een beetje een kwestie van smaak en ervaring. Die zijn in eerdere stoken niet voor niks apart gehouden; namelijk omdat ze vies roken of smaakten. Anderzijds zit er nog alcohol in en, tussen de viezigheid, ook nog wat lekkers.

 

Ik kijk nog even naar de titel: wat bedoel je met bezinksel??

 

(Wat ik wel eens doe als de spoeling nog heel lekker ruikt: de prut nog een keer aanmaken met suikerwater en dan opnieuw vergisten en stoken. Dat noem ik dan een schaduw.)

Beantwoorden
Berichten: 579
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Mijn ketel heeft een aftapkraantje. Ferm gemakkelijk.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?