Meldingen
Alles wissen

Vat om te rijpen prepareren?


Berichten: 457
Admin
Topic starter
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hoi allemaal,

Ik heb eindelijk weer eens wat tijd om een aantal dingen te stoken die (vond ik) al iets te lang stonden :-).

Nu heb ik op de site best betaalbare wijnvaatjes en dergelijk gezien.

Ik wil al een poosje en paar liter rum op eikenhout laten rijpen, en mijn oog was gevallen op een vaatje van 3L.

Moet ik hier nog iets aan doen voor ik er rum in stop?Β 

Beantwoorden
6 reacties
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Eerst het vat vullen met water . Dat doe je in paar stappen en handig is om het vat wat te roteren zodat alles gelijk vochtig wordt.
Handig is ook om een vat even in natte schone linnen of dwijl te wikkelen . .na een antal uren vol gestaan te hebben .
Je kunt ook in een 3 liter vat een halve liter kokent water doen . Roteren en dan nog eens een halve liter kokent water .
Dan stoomt het als ware ( gaat sneller maar zou in niet adviseren met nieuw vat )
Als je vat dicht is spoel een paar keer met water .
Je kunt eventueel ook met wat bentoniet spoelen om wanneer je Iets zweten van vat nog ziet .
Sommige spoelen ook met calcium na vanwegen looizuren.
ook worden vaten wel gespoeld met wat zwavel of sulfiet maar met een nieuw vat is dat eigenlijk overbodig.
Als je de rum in het vat heb zet het vat NIET in de woonkamer maar op een koele plaats met hoge lucht vochtigheidsgraad.
het beste is een vat te lageren bij een luchtvochtigheid van 70 tot 75% .
De temperatuur zou rond 11 -12 gr optimaal zijn . wanneer je whiskey, rum o.i.d. opslaat mag het iets hoger maar probeer niet te warm te laten worden .
Max 17 gr ! ( zeker voor wijnen . boven 17 gr gaat deze verzuren . )

Beantwoorden
Berichten: 457
Admin
Topic starter
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Thanks! Ik had ergens gelezen het over blakeren van de binnenkant of zo πŸ™‚ . Maar dat leek me met een houten vat wat apart.

En dan vullen en de dop er niet op, maar een prop watten, heb ik dat wel goed begrepen?

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Vaten worden vaak vanbinnen gebrand voor smaakvorming. Die van stookwinkel zijn ook licht gebrand dus met nieuw vatje niet nodig.

Vullen zonder de dop is meer voor flesrijping, als je staafjes of snippers gebruikt. Dit is voor ademen van de drank (oxideren). In een houten vat gebeurt dat al genoeg middels de poriΓ«n van het hout.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een prop watten , katoen of hennep gebruik je bij een keramische , glazen of kunststof kruik , fles of vat .
Een houten vat ademt al voldoende .

Het blakeren , roasten of kolen van binnenkant van vat kan zeer van invloed zijn op de drank die je erin opslaat .

Maar ik zou niet adviseren om dat zelf te doen als je er geen ervaring mee hebt .
Ga eerst kijken bij iemand of laat iemand het voor jou doen .

Daarbij moet ik aanvullen een 3 liter vat heeft ook een dunnere wand dus dan is het roasten zowiezo lastig .
Reconditioneren van ook gebruikte vaatjes of Gescheurd duigen vervangen of roasten van vaatjes onder de 10 liter is erg nauwkeurig werken .
( Ik doe het ook alleen nog met vaatje boven 10 liter )

P.s. als je een nieuw vat koopt loop altijd even de hoepels na en eventueel nog even strak aanslaan !

Beantwoorden
Berichten: 1835
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bij een nieuw 3 liter vat doe ik er de eerste 3 maanden een andere drank in bijv. een goedkoop sherry of port. Een 3 liter vat geef vooal in het begin snel en veel smaak af(wordt snel bitter). Als je de drank er snel uit haal zal deze weer niet verouderen of oxideren. Als je de drank op bijna de drink sterkte in het vat doe kan je tussentijds proeven, en als er dan nog wat over is kan je het op de juiste smaak in de fles doen.

Je kan de drank ook in het vat laten zitten, vinden je gasten geweldig(maar wel door drinken dan).

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ik heb 2 vaten staan . 1 is een oude die ik weer eens moet reconditioneren voor gebruik die staat op kast in kamer . Die moet echt helemaal uitelkaar en ook delen met stoom weer in model gebracht wil die weer bruikbaar zijn .
1 staat al paar jaar helemaal achter in kelder en is gevuld
Verlies zeer weinig .
Door nu en dan iets te roteren naar links en later naar rechts blijft top ook goed gesloten .
En in droge tijden ligt er een licht bevochtigde doek overheen .
. Die komt ook kelder niet uit .
Een vat in woonkamer is gedoemd !

Beantwoorden
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?