Beste stookfanaten,
Na een hoop opstartproblemen de laatste maanden als beginner (met een T500) ben ik de laatste dagen een stuk wijzer geworden door de medekandidaten in de Limonchallenge en via dit stookforum.
Een onderwerp wat daar ook terugkwam zoals ook meermaals hier op het forum is het belang van de stookwijn als beginner omdat het starten met de Turbo gist en 8kg suiker gewoonweg veel stress gerelateerde problemen geeft in de vorm van geur en smaak problemen van de alcohol.
Zeker als je start met wat likeuren te maken dan is een onzuivere alcohol problematisch vanwege de suikers die achteraf bij de likeur worden toegevoegd en reactie zullen maken met elk achtergebleven residu in de alcohol.
De afgelopen dagen heb ik veel beleerd over het meten (en corrigeren) van SG, PH, andere gisten gebruiken, mogelijke gistvoedingen, controle uitgegist, suiker oplossing evt. klaren met eiwit, ofwel het super belang van de kwaliteit van de stookwijn en dat elke correctie achteraf (filteren, CC toevoegen bij het stoken) onnodig is als deze stookwijn perfect is, met name veel gelezen en geleerd hier op het stookforum.
Nu wil ik een receptuur en werkwijze uitwerken over wat ik heb gevonden en geleerd om zo neutraal mogelijke alcohol te verkrijgen op basis van suiker (ik vernam dat graan alcohol beter is, maar daar ben ik nog niet aan toe gekomen momenteel), maar ik heb nog twee vragen.
1: Robbert gaf aan in het stookforum dat zelfs wanneer je stookt met de T500 destillatie-kolom dat er sprake is van voorloop, hart en naloop, en dat je dus best in porties kunt opvangen, nachtje laten staan onder een doek en dan ruiken en proeven en zo selectie maakt. Echter zou dit met een destillatie-kolom volgens de fabrikant niet van toepassing moeten zijn, enkel wat voorloop. Als het klopt dat zelfs een destillatie-kolom enkel een bruikbaar hart produceert, dan zou 30% nog verloren gaan ongeveer. Mijn vraag is dus, klopt het absoluut dat er ook bij de T500 een hart is in de stook die enkel het best bruikbaar is?
2: Als je eenmaal een hart hebt geselecteerd, dus goede zuivere alcohol, en je zou deze opnieuw overhalen, is ook dan opnieuw weer spraken van voorloop, hart en naloop?
Op een gegeven moment zijn er geen onzuiverheden meer?
Ik geef een ander voorbeeld, uit de familie komen nu vaak ongebruikte flessen Whisky, cognac, strorum, etc. die de mensen niet (meer) drinken. Ik meng deze met water tot een volle ketel en stook die door de T500 om het alcohol eruit de destilleren en daar opnieuw iets mee te kunnen maken. Die alcohol is zuiver op fles gegaan in de fabriek, maar heb je met dit proces dan toch weer een gedeelte voor- en naloop en dus afval?
Of is het sowieso niet aan te raden om alcohol te onttrekken/recupereren op deze manier?
Bedankt!