Meldingen
Alles wissen

Voorloop-Hart-Naloop - altijd van toepassing?


Leocello
Berichten: 22
Topic starter
(@leocello)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Beste stookfanaten,

Na een hoop opstartproblemen de laatste maanden als beginner (met een T500) ben ik de laatste dagen een stuk wijzer geworden door de medekandidaten in de Limonchallenge en via dit stookforum.

Een onderwerp wat daar ook terugkwam zoals ook meermaals hier op het forum is het belang van de stookwijn als beginner omdat het starten met de Turbo gist en 8kg suiker gewoonweg veel stress gerelateerde problemen geeft in de vorm van geur en smaak problemen van de alcohol.

Zeker als je start met wat likeuren te maken dan is een onzuivere alcohol problematisch vanwege de suikers die achteraf bij de likeur worden toegevoegd en reactie zullen maken met elk achtergebleven residu in de alcohol.

De afgelopen dagen heb ik veel beleerd over het meten (en corrigeren) van SG, PH, andere gisten gebruiken, mogelijke gistvoedingen, controle uitgegist, suiker oplossing evt. klaren met eiwit, ofwel het super belang van de kwaliteit van de stookwijn en dat elke correctie achteraf (filteren, CC toevoegen bij het stoken) onnodig is als deze stookwijn perfect is, met name veel gelezen en geleerd hier op het stookforum.

Nu wil ik een receptuur en werkwijze uitwerken over wat ik heb gevonden en geleerd om zo neutraal mogelijke alcohol te verkrijgen op basis van suiker (ik vernam dat graan alcohol beter is, maar daar ben ik nog niet aan toe gekomen momenteel), maar ik heb nog twee vragen.

1: Robbert gaf aan in het stookforum dat zelfs wanneer je stookt met de T500 destillatie-kolom dat er sprake is van voorloop, hart en naloop, en dat je dus best in porties kunt opvangen, nachtje laten staan onder een doek en dan ruiken en proeven en zo selectie maakt. Echter zou dit met een destillatie-kolom volgens de fabrikant niet van toepassing moeten zijn, enkel wat voorloop. Als het klopt dat zelfs een destillatie-kolom enkel een bruikbaar hart produceert, dan zou 30% nog verloren gaan ongeveer. Mijn vraag is dus, klopt het absoluut dat er ook bij de T500 een hart is in de stook die enkel het best bruikbaar is?

2: Als je eenmaal een hart hebt geselecteerd, dus goede zuivere alcohol, en je zou deze opnieuw overhalen, is ook dan opnieuw weer spraken van voorloop, hart en naloop?

Op een gegeven moment zijn er geen onzuiverheden meer?

Ik geef een ander voorbeeld, uit de familie komen nu vaak ongebruikte flessen Whisky, cognac, strorum, etc. die de mensen niet (meer) drinken. Ik meng deze met water tot een volle ketel en stook die door de T500 om het alcohol eruit de destilleren en daar opnieuw iets mee te kunnen maken. Die alcohol is zuiver op fles gegaan in de fabriek, maar heb je met dit proces dan toch weer een gedeelte voor- en naloop en dus afval?

Of is het sowieso niet aan te raden om alcohol te onttrekken/recupereren op deze manier?

Bedankt!

 

 

Beantwoorden
5 reacties
5 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@leocello T500 is niet anders dan elke andere hobby ketel . Het in  1 x stoken of zonder voorloop en naloop is niets anders dan een verkoop praatje .  Zelfs wanneer je 95 % stookt zijn in de 5 % veel vervuilingen . Vergreet niet dat er stoffen zijn die bij 5 ppm al smaakafwijking kan geven .

Dus zal je om zuiverder te werken ook meerdere keren moeten overhalen en scheidingen moeten maken .

 

Bij de meeste destilaten is de definitieve overhaal waar je scheidingen maakt tussen voorloop ,hart en naloop.

In enkele gevallen waarbij o.a. veel hoge foezels zijn en ook gevallen waarbij binding en estervorming in gisting en ook in tussen fase van 1e en 2e stook zal je mogelijk ook scheiding moeten maken.

De t500 is niet een slechte ketel en kan leuk presteren maar is niet een wonderapparaat . 

Je moet volgens standaard procedure er  mee werken als elke andere ketel .

Als een alcohol verwerkt is tot een drank en je wil deze in smaak veranderen of neutraal maken zal je ook zowiezo weer voorloop en naloop tegenkomen .

Immers de alcohol is veranderd ! Het is gaan binden aan stofffen is gaan oxideren . gebonden stoffen zijn opnieuw gaan reageren op andere aanwezige stoffen enz .

EN vaak zullen oudere dranken niet met alleen destileren weer schoon worden .  Je zal daarvoor hulpstoffen moeten gebruiken . Ook hiervoor maakt het niet uit of je nu een hobby ketel hebt als Chinese ali express ketel  ,T500 , eigenbouw maar ook met de duurdere en professionele ketels zal je daar meerdere handelingen voor moeten doen .

 

Beantwoorden
Leocello
(@leocello)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 22

@robbert Hartelijk bedankt Robbert, altijd scheiden door te ruiken, proeven en ervaren is dus het geval. Ik begrijp  dat een T500 geen wonderapparaat is, maar ik dacht dat een refluxkolom wel anders zou kunnen werken dan een stookktel en dus eventueel meteen beter zou kunnen scheiden eventueel, gewoon een inschatting als leek dat er verschil in werking kan en zal zijn, maar ik weet het dus niet, vandaar de vragen. Maar zelfs met een relfuxkolom dus blijven scheiden is het motto, dat is dan nu duidelijk voor mij en niemand heeft hier op gewezen ooit, vooral inderdaad de fabrikant of verkoper niet, het wordt gebracht alsof het scheiden bij dit toestel niet nodig is en van zichzelf zuivere alcohol produceert waarbij je enkel de voorloop moet weggooien.

Maar duidelijk nu dus en bedankt nogmaals, ik ga scheiden en ontdekken dat er inderdaad een hart inzit, ook bij de T500.

Beantwoorden
Leocello
(@leocello)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 22

@robbert Is het overigens een zeer complex verhaal wat betreft de hulpstoffen die je nodig hebt om bestaande dranken weer om te zetten naar zo zuiver mogelijke alcohol? Kun en wil je hier wat meer over vertellen aub? Bedankt alvast,

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@leocello in principe bestaat een drank uit o.a. alcoholen  , water , foezels , vezels , mineralen , etherische olien , zuren en gebonden stoffen als esters , en andere koolstof bindingen 

Het hangt dus af van welke stoffen je wil elimineren . De gebonden stoffen zijn daarin het lastigste . 

Maar ook zijn er stoffen die je dus eerts al moet neutraliseren waardoor ook bindingen uiteenvallen .

Het grote nadeel is je weet met gekochte dranken niet altijd wat er inzit . Commerciele Bier en wijn zijn zowiezo dranken waarbij je vanalles kunt tegen komen .

Maar ook andere dranken. 

Wanneer het de dranken zijn die door essances , mengen en roeren van smaak , kleur , stabilisator , concerverende   stoffen zijn tot stand gekomen loop je ook tegen verschillende problemen .

Voor wijn is eigenlijk simpel vast te stellen of je er wat mee kunt . Op flessen staan aanwezingen naar kwaliteit . Des te nauwkeurig herkomst omschreven denk aan " mis en bouteille au chateau' dan weet je dat het  noet een export concetraat is geweest.

Voor sommige dranken kun je met bijv een van de stoffen als  natrium hydroxide , zwavel , zwavelzuur , natrium bi carbonaat, zilverchloride , calcium , sulfiet , kalium en dergelijke voorbewerken of met een hulpstof stoken .

Dus het is niet eenvoudig om te zeggen wat je als eerste moet pakken zonder de drank te hebben bekeken of vooraf getest .

Eigenlijk is het ( zeker met weinig ervaring ,) gewoon het beste om altijd iets te maken vers vanaf de basis . 

En nooit eindproducten gebruiken dat geld voor  drank maar ook bijv , kant en klare graan producten en troep als  rogge brood . 

 

( P.s . Let op dat er zijn hulpstoffen die ook de ketel kunnen aantasten. ! T500 is rvs 304  geen 316  . Dus zuren , zouten en ook wanneer er koper aanwezig is kan er plaat schade / verkleuring / oxidatie ontstaan . Geld ook voor koperen delen ! )

Beantwoorden
Leocello
(@leocello)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 22

@robbert OK, bedankt, helder en niks aan toe te voegen 👍

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?