Meldingen
Alles wissen

Vraag: geur van stookwijn

Pagina 1 / 2

Berichten: 125
Topic starter
(@knoet)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik heb dus 5 kilo whisky mout eerst gemalen en toen  52 gr ,15 min, 62 gr 60 min,72 gr 30 min,78 gr 5 min, daarna de mout gespoeld met 70 graden de mout gezeefd, in de vergisting tank, afgevuld naar 21 liter, sg gemeten, vond ik wat laag  1 kilo zuiker toegevoegd, sg op 1.070, boel af laten koelen tot even 20 graden , zakje prestige gist erbij, en de volgende morgen heel veel bubbels, zo ver zo goed (denk ik )mash zag er mooi donkerrood orange uit, rook ook goed en smaakte zoet,

Na een week vergisten Sg gemeten op 1.020, 3 dagen daarna nog, maar stinken , geel van kleur , zag er in ieder geval niet lekker uit,,heb natuurlijk voor dat ik aan dit begon vat schoon gemaakt

Vraag: hoort dit of hoe kan dit

Ik toch de boel aan het destilleren

eerste (mash) keer, 6 liter alcohol, alles opgevangen  zag er niet 

tweede keer 6 liter alcohol 6 liter water toegevoegd, weer door de ketel zag er al schoner uit maar smaakte niet, alles opgevangen 

Derde keer 5,5 liter alcohol 9 litr water toegevoegd liter water toegevoegd, alles weer opgevangen rook nog steeds en smaakte niet

Vierde keer, ben ik nu aan bezig 3,5 liter alcohol 6 liter water toegevoegd, weer door de ketel , heet dit niet wassen , ik weet dat het met meer water moet gebeuren , we wachten weer al, is het verstandig om nu de voorloop weg te gooien , stel , het is nog niet naar mijn zin en moet nog een keer door de ketel , heb je dan weer een voorloop

Dit is mijn werkwijze, en ik denk weggooien kan altijd, tips zijn in ieder geval welkom.

Beantwoorden
26 reacties
Berichten: 125
Topic starter
(@knoet)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

ik had dus een fotootje genomen van bha zooi

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zou niet weten wat je fout hebt gedaan? 

Ik heb hier gemalen graan liggen (bio brouwmaat), eigenlijk om bier mee te brouwen maar heb nog geen tijd gehad. En het moet ook een keer op dus ga er wodka van maken. Misschien al vandaag of morgen (want ben ook aan het preppen, nu geconfijte eend daar heb ik vandaag de `grainfather voor nodig en dan zal ik vast dronken zijn, maar tegen die tijd zal ik er foto's van maken. 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ok zie ik je foto, zo hoort het er toch uit te zien Erik? even aanvulling onderstaande reactie van net, ik kan hier nog effe typen, gemalen is dus geschroot. 

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als het stinkt en het bevalt mij niet ,gooi ik het weg. Maar wat is stinken. Azijn = weg , Bedorven= weg.  maar als het drinkbaar is voor distilleren dan is het oké. Voor mij geldt één vinger in vloeistof, ga je over je nek = niet oké, heeft het een bierachtige iets zoetige granensmaak = perfect. (Fruit is helaas op gevoel.) Mocht je een infectie hebben gehad, dan zal de smaak nooit perfect worden. Maar dit gebeurd zelden. 

Beantwoorden
Berichten: 125
Topic starter
(@knoet)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Het ruikt bedorven rot, maar naar de 4rde leer destilleren, begint het er op te lijken, smaakt in ieder geval naar mout , denk nog een ronde

maar de vraag , als je 1 keer de voorloop hebt weggegooid, moet je het de volgende keer weer

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

naar mijn idee ziet het er niet slecht uit. Het lijkt een schone vergisting. Maar wie ben ik, degene die altijd aan het kortste eind trekt. 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het was koud, ben nat geregend dus nu Westmalle. Het ruik naar bananen heel in de verte. Proef je alleen als je het een tijdje niet hebt gedronken.

Beantwoorden
Berichten: 1835
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik vind stookwijn na het gisten altijd stinken, maar vooral bij whisky mout. Dan komt er al een rioollucht uit het waterslot, dat is in de woonkamer niet zo fijn. Bij bier nog voor de hop er bij gaat vind ik het ook niet zo lekker ruiken. Bij fruit kan het wel wat zoetig ruiken. Bij 25 liter stookwijn gooi ik na de eerste stook 150 ml weg. Dit zou dan de methanol zijn, maar ik vind het gewoon stinken. Na de tweede stook gooi ik weer 150 ml weg, want die vind ik ook stinken. Het wordt dan wel tijd om je cut's te maken. Wat er op neer komt dat er gemiddeld weer 300 ml weg gaat van de voorloop. Als je niets weg gooi en als keer op keer distelleer zal je je vervuiling steeds weer tegen komen.

Beantwoorden
Berichten: 125
Topic starter
(@knoet)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

RuMo ,heel mooi verwoord, ruikt i.d.d naar een riool vlak bij een chinees restaurant, ben blij dat dit zo hoort, kan ik in ieder geval gewoon weer bami bagwan eten , glas whisky kroepoek satesaus, maar ik ben bezig om de drank te maken, heb nu de eerste voorloop weggegooid, gooi het nog een keer door de ketel gooi weer een voorloop weg , gaat me niet om de hoeveelheid ,maar puur smaak

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

En volgens mij is je laatste zin niet waar. Ook al zou je de voorloop 3 keer meestoken is deze deze 4e keer wel weg. Gun de engeltjes alles maar het liefst de voorloop. Of laat de ketel een half uur op 75 graden open staan. Zou er dan nog voorloop inzitten? Weet het niet maar gevoelsmatig zeg ik nee. Goede alcohol loopt toch pas op ruim 78 graden. 

Beantwoorden
Berichten: 125
Topic starter
(@knoet)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

ben blij ,raar eigenlijk, dat het stinken normaal is, heb nog zo,n tank staan die bijna klaar is. 

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 477
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@Knoet: Ik moet toegeven dat ik nog nooit met het zelf schroten en maischen van mout heb gewerkt, maar een SG van 1020 lijkt mij nog vrij hoog, dan lijkt het alsof nog niet alle suikers zijn vergist. Met een sugar wash, sugar wash met tarwekiemen of een moutextract-sugar wash eindigt bij mij de gisting op een SG onder de 1000...

Eerlijk gezegd snap ik het verhaal over het destilleren niet, het destillaat hoort volgens mij bij de eerste keer destilleren al kraakhelder te zijn, hooguit (afhankelijk van de stookwijn) in de tails vertroebeling.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik vind een beschrijving van een rioollucht bij een whisky mout vergisting toch erg vreemd klinken. Ik heb dit mout nu meerdere keren gebruikt (90% stort bij de laatste) en nog geen enkele keer een rioollucht gehad.
Ik ben me eerder af aan het vragen of het niet te lang gestaan heeft en je waterstofsulfide uit dode gistcellen hebt gekregen.

Beantwoorden
BadKarma
Berichten: 53
(@badkarma)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik gebruik 100% whisky mout en mijn vrouw vindt het naar stinkende sokken ruiken.

Zelf totaal geen probleem mee, ruikt gewoon lekker 🙂

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?