Meldingen
Alles wissen

vraag: bewaartijd

Pagina 1 / 2

Berichten: 125
Topic starter
(@knoet)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik ben van plan om een cider te maken , niet te moeilijk, dus niet de gehele zaterdag middag appels /peren  schillen ,maar gewoon een liter of 15 sap te kopen  in het vat, gist erover, op een % of 7 dan suiker erbij in een fles van 0,5 liter, in de koeling, maar hoe lang kun je dit bewaren, of om de bewaartijd te verhogen een toevoeging, wat best wel zonde is

Beantwoorden
20 reacties
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als je sap koopt Let wel op dat er geen toevoegingen inzitten .of concerverings middelen dan wil het slecht of niet gisten .
Houdbaarheid is vrij lang van cider

Je kunt het ook verlengen door of beetje sulfiet toe te voegen of door de drank te steriliseren.

Beantwoorden
Berichten: 125
Topic starter
(@knoet)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Toevoegingen dat weet ik, A: hoeveel sulfiet, en B: veranderd dit de smaak niet, en hoe steriliseer je een cider, en veranderd dit de smaak niet??, en wat heeft de voorkeur, ik weet in wijn word dit al jaren toegevoegd

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

https://www.brouwstore.nl/sulfiet-kaliummetabisulfiet-vinoferm-campden-100-g?gclid=Cj0KCQiAm4TyBRDgARIsAOU75sqwqz0xwypQsfF6-006z2pXjtFv7NAmdgwoNUsPZObm7H4U12hq32EaAhUDEALw_wcB

Daar staat de indicatie en smaak durf ik niet te zeggen, meestal wordt sulfiet aangehaald bij hoofdpijn de dag na wijn drinken, kwantiteit wordt meestal weggelaten in die discussie.

Even een kleine tip, let goed op hoeveel restsuiker er aanwezig is voordat je meer doet toevoegen. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ik eens een fontein gehad heb toen ik een krat eigengemaakt bier te hard deed neerzetten. 

Dit is ook nog een optie;

https://bio-brouwmaat.nl/product/mangrove-jacks-carbonation-drops/

Beantwoorden
Berichten: 125
Topic starter
(@knoet)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik heb eigenlijk een beetje gejat, op van de beheerder van dit geheel , dus 15 liter sap gekocht bij de aldi, goedkoper kan volgens mij echt niet, en een zakje cider gist, dus het garen heb ik niet uitgevonden ,, in april hebben we hier een markt in de straat , daarom wil ik graag de bewaartijd weten .

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

0,5 tot 1gr sulfiet per 10 liter cider .
Steriliseren kan op hoge temperatuur , gamma stralen en x stralen .

Simpelste is wat sulfiet in normale lage dosering .
Op de duur zal dAn de sulfiet binden aan aldehyden en aanwezige suikers dus afbreken waardoor het geen invloed verder heeft op smaak en je hoofdpijn bezorgd

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Als het in April is zou ik me weinig zorgen maken Knoet, het spul moet nog vergisten wat een tijdje duurt, dan het overhevelen en bottelen met suiker. April is er dan zo.

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dat is een hoax. Sulfiet geeft geen koppijn, maar de verschillende alcoholen, aceton etc. Bij distilleren gaan die er grotendeels uit door scheiding voorloop en naloop, maar in een wijn zit er meer van in.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Er is wel zoiets als een sulfiet intolerantie maar i.d.d. symptomen zijn anders .
Hoofdpijn is in combinatie van alcohol en sulfiet ook meer oorzaak uitdroging .
Bij gedistilleerd zal sulfiet i.d.d. nihil zijn .
sulfiet wordt bij wijnen al van zichzelf aangemaakt .
dus in wijnen zijn hogere waardes .

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb zowel supermarktsap als puur sap van schulp vergist. Zonder toevoeging van suiker kom je op zo,n 7% uit. Klontje suiker in een bierflesje en dop er op. Zo krijg je prima koolzuur in je fles en is het heel lang houdbaar. Ik heb vorige week nog een flesje opengemaakt die ik in augustus heb gebotteld. Smaakt nog perfect. Gelukkig maar want ik heb nog zeker zo,n 50 flesjes staan.

Ik heb dus niets gesterriliseerd of gepasteuriseerd en ook sulfiet heb ik niet gebruikt.

Beantwoorden
Berichten: 125
Topic starter
(@knoet)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Beste Admin

mijn ega heeft 50 1/2 liter flesjes met schroefdop gekocht, wat denk je, kunnen deze dopjes de druk aan ,zo ja gewoon de inhoud van een suikerzakje in de fles , zo niet sulfiet erin, 120mg op een liter of 14, maar hoe lang moet je het de tijd geven tot ik de boel in een fles kan gooien ?

 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik zou de flesjes gewoon eens testen. Verse cola er in en direct de dop er op. Schudden en kijken wat er gebeurt ? zodra het goed is uitgegist kan het in de fles. Heb je een SG meter? Als sg op 990 staat is het sowieso uitgegist en kan het de fles in. Sulfiet zou ik overslaan. Ik denk dat het ook de hergisting op fles niet ten goede komt.

Je kunt er ook voor kiezen om het gewoon appelwijn te laten, dus zonder bubbels. Dan kan een beetje sulfiet geen kwaad.

Beantwoorden
Berichten: 125
Topic starter
(@knoet)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

thx, wat om uit te kiezen

 

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nja, doel meer op andere stoffen. Ook van sulfiet arme wijn kun je pijn in je knar krijgen. Uitdroging is idd hoofdoorzaak #1 van hoofdpijn. En tuurlijk heb je individuen die intollerant zijn... maar omdat er 1 op de zoveel personen sterft van een pinda allergie maakt niet dat pinda's dodelijk zijn.
Door distilleren haal je ook methyl, zuren, aceton er deels uit. Ook sulfiet, maar dat even ter zijde.

Distilleer je een fles wijn, dan ga je concentreren. Maar niet alleen dat, je maakt ook scheiding als het goed is.. het goede houdt je en t slechte niet. Je distillaat uit 1 fles wijn is dus schoner dan de zelfde fles wijn.
Als je dan de consumptiehoeveelheid neemt van beide zal het glas wijn meer methyl bevatten dan een borrel brandy. Daarom vind ik het methyl verhaal ook al verwaarloosbaar.
(Echter, stapeling is een gevaar; het telkens terug gooien van voorloop bv wordt meer concentreren dan scheiden)

Omdat in wijnen er meer 'vervuiling' zit, krijg je daar sneller een houten hoofd van, althans dat is mijn theorie/stelling.

Hoofdpijn van sulfiet ben ik alleen mee bekend door het rekenen wat er mee gepaard gaat? maar wanneer je teveel sulfiet gebruikt zal het eerder een onaangename geur (zwavel) en smaak (zoutig) geven, nog voor je er hoofdpijn van zou krijgen. Zoiets drink je niet stug door, ik niet in ieder geval.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Met steriliseren of sulfiet is na gisting in fles slecht of niet mogelijk .
Maar We dwalen eigenlijk af .

je vraag was of je bewaartijd kunt verhogen dus ja het kan maar waarom zou je het eigenlijk doen .
Cider kan vrij lang bewaard .
Als je het onder 17 graden bewaard en donker is kans op verzuren ook minder aanwezig .

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?