Meldingen
Alles wissen

vraag over kornbrand, schnapps, moutwijn, etc.


Berichten: 20
 dipz
Topic starter
(@dipz)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hallo iedereen! Nieuw hier.. heb me geregistreerd omdat ik volop aan het bijleren ben over stoken en de sterke drank cultuur van europa. Ik val dan ook maar meteen met de deur in huis met een vraag.

Ik ben momenteel research aan het doen naar duitse kornbrand. Echter is mijn duits jammer genoeg niet goed genoeg om alles duidelijk te verstaan. Hopelijk is er iemand hier die daarmee kan helpen.. om het iets makkelijker te maken geef ik even mee tot hoever ik ben gekomen 🙂

In oude en (sommige) jonge jenevers gebruikt men moutwijn. Moutwijn is een destillaat uit granen zoals gerst, maïs en rogge. Moutwijn werd vroeger vaak in zijn pure vorm gedronken (voor oorlogs?) maar nu voornamelijk gebruikt om te verwerken. Van wat ik zelf kan afleiden uit het duits zijn moutwijn en kornbrand hetzelfde. Klopt het dat deze kornbrand ook wel de klassieke schnapps zijn? Wat mij tot de volgende vraag brengt; Is onze moutwijn/schnapps cultuur ergens verloren gegaan? Ik vraag dit omdat moutwijn zoals Boompjes 100 hier in België (en Nederland denk ik) niet echt veel verkocht worden. Als je dit vergelijkt met een Duitse supermarkt zoals Kaufland, staan de rekken vol met kornbrand.

Ook valt het me op dat Filliers een grote moutwijn producent is voor Nederlandse stokerijen, maar dit niet als afzonderlijk product voor consumenten aanbiedt?

En dan mijn laatste vraag. Ik lees hier en daar ook over moonshine. Klopt het dat dit eigenlijk de Amerikaanse variant van moutwijn is? Maar dan enkel met maïs als basis?

 

Beantwoorden
4 reacties
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik kan enkel wat zinnigs zeggen op je laatste vraag :).

Moonshine was tot enkele jaren geleden een algemene benaming voor illegaal gedistilleerde alcohol (moonshine - maneschijn - iets wat het daglicht niet mocht zien).  De basis kan alles zijn wat maar vergistbaar is, maar aangezien de VS één van de grootste maisproducenten zijn, is het aannemelijk dat de meeste hiervoor mais(meel) gebruikten.

Tegenwoordig is moonshine omwille van populariteit zelfs een merknaam geworden voor legaal gestookte drank.

Beantwoorden
Berichten: 20
 dipz
Topic starter
(@dipz)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat moonshine een synoniem is voor illegaal gestookte drank had ik ook begrepen. Maar aangezien het begrip vanuit amerika komt en daar maïs het hoofdbestandsdeel is, kan men de naam moonshine dan ook niet linken aan de smaak en ingrediëntenbasis? Ik veronderstel dat er wel een groot smaakverschil is tussen moutwijn die enkel maïs gebruikt, of een combinatie van meerdere granen?

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik denk niet niet dat je 'moonshine' kan linken aan een ingredientenbasis (in dit geval maismeel).  Uiteraard hangt de smaak van je distillaat af van het basisproduct dat je hebt vergist, maar er is geen vaste regel dat alles wat van maismeel komt, automatisch moonshine wordt genoemd.  In feite heeft de term 'moonshine' niks te maken met je vergiste basisproduct, enkel met 't feit dat de drank illegaal is geproduceerd.  Dit in tegenstelling met 'bier' en 'whisky', waar 90% van alle bieren/distillaten uit gerst zijn ontstaan en waar je wel een link kunt leggen met benaming en basis..

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

De duitser zegt gewoon doe mij een snaps.net als wij zeggen doe mij een borrel.of hij moet specifiek om een korn of doppel korn vragen.die is gestookt van graan,je kunt ook een klare vragen maar die kan ook van suikerbieten gestookt zijn (is meestal ook goedkoper) meestal 35%alc.onze snaps is niet verloren gegaan,jenever snaps en wodka hebben veel overeenkomsten,word in de meeste landen van ongeveer de zelfde producten gestookt.en wat moonshine aangaat ook de Amerikanen stoken moonshine van div.producten,het heeft er ook vaak mee te maken of je er makkelijk aan kunt komen,is er veel mais of graan of fruit.maar het heeft de zelfde naam om dat vaak ilegaal onder de maneschijn (dus s'nachts) gestookt werd.ik noem het zonneschijn ik stook overdag,(grapje)gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?