Had ik ook de eerste keer, dat vreemde aroma.
Ik heb de raad opgevolgd van Alchemist uit het topic “luchten van alcohol”: https://www.stookforum.nl/thread/het-luchten-van-alcohol/ . Resultaat = een wereld van verschil, echt.
Enkel de laatste halve liter bleef een soort “karton gedrenkt in slechte rum”-aroma hebben. Maar die gebruik ik dan voor andere toepassingen dan drinken (spoelvloeistof laadstation scheermachine bijvoorbeeld).
lees ik nu goed dat je de alcohol door een brita water filter wil laten gaan? of je stookwijn?
Bij een reflux hoef je niet te meten op de brug.
Mijn eerste suikermash (8 kg suiker, 25 ltr totaal) met turbo Classic 8 is blijkbaar na precies 21 dagen gestopt. Als ik echter een beetje aftap om te proeven vind ik dat er nog wel degelijk een suikersmaak inzit. Is dit normaal of niet ? Moet de mash na vergisting puur water smaken of mag er nog wel degelijk een zoete suikersmaak aanwezig zijn ? Kan ik dit desgevallend ook uitleggen ? Met wat ? En welke uitslag moet ik hebben ? Met dank.
Ik bedoelde kan ik dit desgevallend uitmeten...
Het makkelijkste is om dit met een een hydrometer te meten;
https://www.stookwinkel.nl/product/west-kin-look-oechsle-meter-25-cm-suikergehalte-meten/
Wanneer de waarde rond de 1.000 of lager is, kan er gestookt worden. Dat is de algemene hantering maar je bent met een stevig suikergehalte begonnen en mogelijkerwijs kan deze waarde rond de 1.020 al stilvallen (zitten wat variabelen in de vergisting buiten grondstoffen en gist).
Het makkelijkste is meten en een paar dagen later weer, is de waarde nagenoeg onveranderd dan kan het de ketel in.
Ik geraak er echt niet aan uit. Heb ivm met mijn bovenstaande bericht de hydrometer gebruikt en de mash staat na 24 dagen op iets meer dan 1020...dan heb ik de alcohol gemeten : die staat zelfs 3 cm onder het nulpunt. Dus geen greintje alcohol. Wat gebeurt er toch. Waterslot heeft +-21 dagen geborreld als een gek. Temperatuur was altijd rond de 23,5 graden. Nu weet ik echt niet wat ik verkeerd heb gedaan. Kan het zijn omdat ik flessen mineraalwater heb gebruikt omdat het leidingwater hier teveel kalk bevat. Dit is mijn eerste mash en heb alles correct gedaan en gezuiverd. Graag jullie inzicht en hulp.
Met een alcoholmeter kun je geen stookwijn meten ?
Watersloten borrelen doorgaans een dag of twee hevig, dat noemen we de hoofdvergisting. Daarna wordt het rustiger en dat noemen we de nagisting.
Alcohol meet je door het eind SG af te trekken van het start SG en dat te vermenigvuldigen met 0,13125.
Precies, en je alcoholmeter bewaren voor je distillaat, want daar is hij voor ?
Of probeer het eens met een Vinometer
https://www.stookwinkel.nl/product/west-kin-look-vinometer-tot-25/
Maar het belangrijkste advies wat ik je kan geven is gebruik de volgen keer minder suiker. Max 6 kg in 25 liter.
6 Kilo suiker geeft een mooier resultaat maar heeft, als het gist allemaal in goede conditie is, geen invloed op het verloop van de vergisting. Deze gist is voor 8 kilo gemaakt. Ik wil hier niet de discussie aanzwengelen dat er kwalitatief betere gisten zijn die een kwalitatief beter resultaat geven.
Nee, daarover hebben we al genoeg gediscussieerd(maar wat is genoeg?). Maar als na de vergisting de SG niet in de buurt komt van de 1000, of de stookwijn smaakt nog zoet dan kun je de volgende keer iets anders proberen bijvoorbeeld minder suiker.
Sowieso goed om te proberen met minder suiker. Ik denk dat wanneer na 24 dagen het SG niet verder is gezakt dan 1.020 de vergisting niet goed is verlopen.
Dat kan vele oorzaken hebben. Gist te warm toegevoegd zodat er al een deel is afgestorven? Gist (te ver) over de datum? Gist te lang buiten de koeling opgeslagen? Zakje gist was beschadigd? Resten van ontsmettingsmiddel of schoonmaakmiddel in vergistingvat...... en dan vergeet ik nog een aantal mogelijkheden die de oorzaak zijn van de slecht verlopen vergisting.
100 keer openmaken en dan met het vat schudden zodat de CO2 eruit gaat, zoiets? ?
Allemaal bedankt voor de reacties. 1 opmerking : na veel zoeken en Googlen : was het nu zo moeilijk om mij te vertellen dat een ''vinometer'' de alcohol in een Stookwijn wel kan meten na een simpele keukenpapier-filtratie ? Dat had mij een 2de pak Still Turbo 8 gist dat ik eergisteren heb toegevoegd kunnen besparen. Want deze is dus nu momenteel steendood. Logisch als mijn vinometer nu 19 % aanwijst....