Meldingen
Alles wissen

Vragen n.a.v. eerste sugar wash (T500 gerelateerd)

Pagina 3 / 4

Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Niemand heeft de suggestie gedaan om een 2e pakje toe te voegen. Die actie is toch in je eigen brein ontstaan...
De eerste opmerking van mij gaf al aan dat het bij 1.020 kon stillvallen.

Beantwoorden
Berichten: 1841
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Maaaar al met al, 19% is een mooi resultaat daar kan je vast iets moois van maken. En Jempi het zelf ontdekken is ook leuk. Ik keek vroeger op school ook nooit af ?

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zit nou wel veel di-amonium fosfaat in stooksel, dus je hebt kans dat het steeds blauwer uit je ketel komt

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Daar heb je een punt Pikketanus. Maar als het in een T500 gestookt gaat worden zal dat wel meevallen denk ik.

Ik zou als ik Jempi was ook even goed uitvogelen hoe een hydrometer af te lezen. 19% en een eind SG van 1.020 lijkt me onwaarschijnlijk. 

Beantwoorden
Berichten: 12
(@jempi)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik sta open voor nuttige commentaar en hulp. Niet voor ''babyluiers'' Munckerik. Daar pas ik al 65 jaar niet meer in.
Maar ''be my guest'' en overtuig jezelf met onderstaande foto's.

Beantwoorden
Berichten: 12
(@jempi)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Beantwoorden
Berichten: 12
(@jempi)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Beantwoorden
Berichten: 12
(@jempi)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Als je goed kijkt geeft mijn vinometer zelfs bijna 20 % aan...

Beantwoorden
Berichten: 12
(@jempi)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Inderdaad Alchemist. Dat idee is in mijn eigen brein ontstaan omdat ik dacht : der zit geen lek alcohol in.
En alhoewel ik 40 jaar terug in de tijd, gedurende 10 jaar wijn heb gemaakt, is het idee van een vinometer bij mij
niet opgekomen. Rust roest. Dat weet ik nu wel weer. Alleen is stoken een gans andere materie waar ik nog alles
moet van leren ?

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Vino meter is niet altijd even accuraat moet ik toegeven. Kan nut hebben eerst een paar gekochte wijnen te meten om te kijken of wat op de fles staat overeen komt met wat de vinometer aangeeft.
Ook bij een vinometer, net als SG weger, zitten weer een paar voorwaarden. Zo kan de vinometer je vertellen wat het eindpercentage van een wijn is. Zijn er nog suikers aanwezig in de wijn, wijkt de vinometer af. Zwevende vaste deeltjes kunnen voor afwijking zorgen. Andere temperatuur dan 20°C kan ook een vertekend beeld geven. Deze gevoeligheid zit 'm in de voorwaarden van oppervlaktespanning, de factor waar een vinometer op gebaseerd is.
Eigenlijk is een vino meter enkel toepasbaar op een geklaarde (heldere) wijn zonder restsuikers, bij een temperatuur van 20°C en met de nodige correctie van de vinometer zelf.

Beste is dus om meerdere verschillende metingen te doen om er zeker van te zijn dat alles vergist is.
Verschillende instrumenten zijn vaak voor verschillende gebruiken. Zo gebruik je Brix enkel voor de aanvang van gisting, vinometer enkel na de gisting en gebruik je SG weger/dobber vóór, tijdens en ná de gisting.
Alle 3 hebben ze eigen handleiding. SG weger is het betrouwbaarst samen met Brix, al is de brix maar op één moment te gebruiken.

Je SG dobber geeft aan dat er nog suiker in je wijn zit. Zoals gezegt is deze het betrouwbaarst. Als je hebt gemeten tussen de 15 en 25°C komt ie sws in de buurt van het werkelijk SG. 1020 is dan ook nog zeer hoog met een suikerwash. Een meting met een vino meter zal de boel verwarrender maken dan nodig.

Ik zeg niet dat de vinometer een slecht instrument is, maar durf wel te beweren dat het niet persé geschikt is voor onze doelstellingen (als stokers). Al om het feit dat we amper heldere vloeistoffen stoken (want meestal is een vloeistof die helder is al niet meer 'stook vers'). Daarnaast is de schaalverdeling niet altijd even betrouwbaar en heeft vaak correctie nodig.

Beantwoorden
Berichten: 12
(@jempi)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Mijn eindconclusie is eigenlijk simpel : volgende keer gebruik ik maar 6-7 kg suiker op 25 ltr. ?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Precies zoals Pikketanus aangeeft.

Vinometer kan een indicatie zijn maar is onbetrouwbaar wanneer er (rest)suikers en zwevende deeltjes inzitten. Op de foto (Vinometer) kan ik de waarde niet zien. 

Mijn insteek is om er achter te komen waar de afwijkingen zitten en hoe deze zijn ontstaan, zeker niet om hier voor de flauwekul input te leveren.

Beantwoorden
Berichten: 1841
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik weet niet wat je bedoel met "babyluiers" maar ik weet wel dat bij 25 liter stookwijn met 19% alcohol met gebruik maken van  8kg suiker de eind SG 1000 had moeten zijn.

Beantwoorden
Berichten: 12
(@jempi)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nog een vraagje : is het nuttig om een 2de stooksel te maken met minder suiker (+-6 kg op 25 ltr), deze ook te laten uitklaren en dan te mengen met mijn eerste stooksel (dat stilstaat maar nog +- 1025 SG heeft) ? Zou die mengeling dan mijn totaal SG naar beneden brengen ? Ik vraag dit maar omdat ik denk (graag ook daarop reactie) dat een stooksel van 1025 zou kunnen beginnen aanbranden in een T500. Alvast bedankt ?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9975
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Eerst zou je moeten nagaan waarom de vergisting vroegtijdig is gestopt .
Het zou daarom kunnen dat als je dat met een ander mengt het ook de andere gisting vroegtijdig stopt .
Wanneer er veel suikers en dergelijke aanwezig zijn is er grote kans met een bouwvorm als een electrische ketel als de T500 op aanbranden .
Met nog suiker in vloeistof aanwezig is ook kans van karamelizeren aan binnenkant .
Een losse dubbele bodem of kookzak erin zal dit in dit geval niet voorkomen.
Een ketel die je indirect kunt verwarmen door b.v. een dubbele plaat tussen brander en ketel of eau bain marie kun je aanbranden van dergelijke vloeistof mee voorkomen .

Beantwoorden
Pagina 3 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?