ik zit nog niet zo lang op dit prachtige forum maar als ik ‘verouderen’ van alcohol zoek word ik overal op de site heen gestuurd met evenveel antwoorden vandaar deze topic.
onlangs heb ik een ‘sous vide’ apparaat gehad voor mijn verjaardag wat dezelfde dag gebruikt werd om mijn whisky, rum en verse alcohol te verouderen.
Het apparaat op 3 1/2 uur gezet met 50graden. Een glaasje achtergehouden om te kijken wat het verschil zou zijn. Ik moet toegeven dat ik zoveel verschil niet verwacht had. Wat eerst vrij scherpe whisky was heel zacht geworden, de veel ronder en zachter van smaak en de alchohol eerst redelijk scherp en duidelijk vers gestookt nu gewoonweg super. Dat in een goede 3 uurtjes tijd.
Super resultaat! Er staat geen vaste tijd voor, maar door proeven en proberen word je wijzer. Deze 3 uur kan bij een volgende batch ook weer anders zijn. Maar wat een tijdwinst zo he!
Een Sous Vide Apparaat is ook heel leuk! Ook voor langzame garing van vlees. Grainfather bezitters hebben ook (meestal zonder dat ze het weten) het meest perfecte Sous Vide Apparaat in huis. Ik zoek nog een goed seal apparaat voor Sous Vide zakken. Lijkt me leuk hier eens een nieus topic aan te wijden.
Inderdaad, ik heb de sous vide gevraagd voor het koken in eerste instantie dus dit is een prachtige bijkomstigheid. De sealer bij de Lidl 25,00 is prima voor droge doeleinden. Ik heb deze terug gebracht en wacht nu tot ze de Pro versie 60,00 weer krijgen. Deze schijnt erg goed te werken volgens een kennis van me. Ik wacht dus tot ze deze weer hebben.
Betreft het ouder maken, ik had niet zo’n enorme smaakwinst verwacht met 3 uurtjes ‘verouderen’ met een sous vide.
overigen, de sous vide bij de Lidl werkt perfect en is betaalbaar
Het is een heel gaaf systeem. De sealer moet wel echt goed zijn, ik wil mijn vlees niet verknallen door een lekje.
Cirucleert deze sous vide stick het water ook? Ik las ergens eens dat sommigen er zelfs mee maischen.
Ik ga binnenkort zeker eens experimenteren met de Grainfather als Sous Vide ketel, het systeem is er echt perfect voor.
Deze sous vide zou ik niet in dikke maisch doen ivm het circulatie systeem. Deze circuleert dus perfect. Over de sealer, de pro geeft gelijk een dubbele seal terwijl die van 24,00 ik met natte marinade soms wel 4 keer moest overdoen. De pro is daar beslist geschikt voor met een redelijke prijs. Ik heb mij aardig verdiept in die materie maar de Lidl sous vide is mijns inziens uitstekend. De pro sealer schijnt erg goed te zijn volgens derden heb deze nog niet binnen. Ik laat het weten ?
Voor het kunstmatig verouderen altijd eerst na het stoken de drank een paar dagen laten rusten .
Vers gestookte drank oxideert zelf de eerste paar uren en bepaalde verbindingen en ontbindingen ontstaan die
noodzakelijk zijn.
Zuurstof speelt dan juist een belangrijke rol .
Zou je meteen gaan verouderen heb je kans dat een aantal belangrijke smaakstoffen verloren gaan .
Mooi resultaat? ben zelf meer van het wegleggen op vat en wachten. De kriebels die ik krijg elke keer als ik de vaten zie blijft voor mij de kick en het verlangen naar het onbekende. Moet mezelf toch vaak op de vingers tikken zodat ik er ook af blijf??
Top dank je, zo leer ik elke dag weer.
Dat snap ik helemaal. Helaas ben ik nog niet zover en goed al zijn m’n brouwsels zoals odins whisky, en 2e generatie vodka en een paar gewoon alcohol erg goed gelukt volgens mijn schoonzoons ??
Lijkt me super tegen de tijd echt wegleggen en in een vaatje al helemaal. Eerst maar eens de beginselen goed onder de knie krijgen (met jullie hulp).
voor de handige doehetzelver.
Een dompelaar van €6,00 , een thermostaat uit sloop boiler of op ali van €5,00
En je heb een sous vide , thumper voorverwarmer , Verwarmer voor optimaal macereren . enz enz enz .
Met de slowcooker gaat verouderen ook prima