Meldingen
Alles wissen

Wat gaat er fout?


Berichten: 50
Topic starter
(@mennetalsma)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo iedereen,

 

Aan de foto's te zien was de BBQ een groot succes. Helaas (nou ja helaas..) hadden wij al kaartjes voor Mañana-mañana, anders was ik zeker even langsgekomen om al jullie kennis en ervaring te absorberen.

Ik ben nu een maandje bezig met experimenteren met mijnn 1,5 liter alambiekje. En heb dr superveel plezier van. Inmiddels heb ik met vrienden een grote ketel aangeschaft, maar dat komt later deze zomer wel. 

 

Ik heb al diverse dingen verstookt zoals vergist appelsap, suikerwater, rode wijn, witte wijn, bier. Ik vang het destillaat op in kleine Vodka shotglaasjes van 15ml, ik hou aan één stook dan zo'n 10 à 12 glaasjes over. Niet veel, maar wel superleuk

 

Er gaat alleen steeds iets mis en ik krijg de vinger er niet achter wat ik fout doe.

Het keteltje begint pas te lopen als de temp boven de 90 komt. Al direct na de voorloop na (twee glaasjes) gaat de temp richting 96-98 en lager zetten gaat niet, want dan stopt t proces.. Tijdens de hele hoofdloop zit de temperatuur dan steeds heel dicht tegen t kookpunt aan en dat gaat ook wel een mis, dan kookt de boel ineens. 

 

Ik meet de temp in de helm een paar cm boven de stookwijn, de thermometer is goed dat heb ik getest.

 

Voor zover ik kan beoordelen is de aansluiting gasdicht, als ik tijdens het stoken met een pipetje een randje water in de aansluiting laat lopen dan zijn er geen bubbeltjes. Ook de aansluiting met de koeler is gasdicht.

 

Hebben jullie enig idee wat ik fout doe?

 

Beantwoorden
5 reacties
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Thermometer enkel gebruiken als leidraad, trager stoken kan ook helpen of het makkelijkste van al striprun toepassen en bij de spiritrun meer op smaak en geur werken

Btw 30ml voorloop op 1.5l is heel erg veel, 10ml zou ruim voldoende moeten zijn

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Idd, ik zie de thermometer meer als sier dan als hulpmiddel. De samenstelling van de vloeistof veranderd continue doordat alcohol verdampt en water achterblijft, zo wordt de kooktemperatuur steeds hoger. Deze is in het begin als er nog veel alcohol in je stookwijn zit lager waardoor het sneller aan de kook is. Dat je wash aan de kookt raakt wil dus niet zeggen dat het te heet is. 

 

Zolang de alcohol die er uit komt lekker is bewaar je het. Als het vies ruikt of je merkt dat er bijna geen alcohol meer in de druppels zitten die uit je ketel komen dan stop je. Ook al zegt de thermometer dat het 100 graden is, gewoon niet naar kijken. Proeven en ruiken!

 

Je doet dus verder helemaal niets fout.

 

Leuk dat jullie een grotere ketel hebben gekocht. Ben benieuwd naar de ervaringen straks!

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoy,

stook je niet te hard, ik heb het zelfde kookplaatje met een keteltje van 12 liter, als ik een fijn stook doe dan zet ik het kookplaatje voluit, om dan als de top temperatuur naar de 65 ° c gaat hem terug te draaien tussen de 3 en de 4 soms zelfs op 3.

uw keteltje is nogal klein t.o.v het kookplaatje, de bol kant zal ook al mee opgewarmd worden door de hitte van de plaat, ik zou eens proberen hem op 2 te zetten, misschien op stand 1, als hij dan nog niet begint te lopen kun je zachtjes de temp opbouwen door het kookplaatje te verhogen, ik denk dat hij bij U de kans niet krijgt om zachtjes de alcohol er uit te halen.

zoals hierboven beschreven moet je je wel niet vastpinnen op de temp, maar je kunt de thermometer wel gebruiken als een leidraad. 

Grts

Beantwoorden
Berichten: 50
Topic starter
(@mennetalsma)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dank voor de feedback, idd langzamer stoken (standje 2 plus geduld) zorgde in ieder geval voor een rustiger verlooop van de stook. Ik heb ik de temperatuur nu steeds zo laag gehouden dat het proces nèt niet stopte, 

het resultaat...  die goedkope zoete witte wijn werd een heerlijke borrel!!!

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gefeliciteerd! En nu een stookje doen met stookwijn. En merk dat je stook dan ook weer anders zal verlopen. Bij winkelwijn altijd voorloop weggooien en bij naloop je run afbreken. = geen hoofdpijn. Cheers Fryslan!

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?